Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4 2.5 TDI 140KM] Problem z ABS

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
grucha
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4 2.5 TDI 140KM] Problem z ABS

Post autor: grucha » 08 sty 2010, 23:28

Witam serdecznie!

Gdy kupowałem audicę nie miała ona sterownika ABS co wiążę się z tym, że na czerwono miga "(!)" oraz świeci się "ABS aus".

Na allegro znalazłem sterownik po modelu i silniku samochodu ponieważ numerów starego sterownika nie miałem.
U elektryka sterownik został podłączony i kontrolki zgasły. Elektryk usunął jeszcze błąd u któregoś z czujników ABS. Niestety kontrolki po pewnym czasie znów zaczęły się świecić, a ABS dalej nie działa.
Zacząłem przeszukiwać książkę serwisową w poszukiwaniu numeru i o to znalazłem:

"4D0907379G ABS/EDS BOSCH 5 7590
keine Fehler erkannt"

Komputer, który zamówiłem miał inną ostatnią literkę oraz nie miał ABS/EDS tylko sam ABS.

Teraz moje pytania:
- czy kontrolki i niedziałający ABS mogą być przyczyną zamontowania złego sterownika?
- czy możliwe jest, że jeśli zamówię z identycznymi numerami, takimi jakie znalazłem w książce serwisowej, to wszystko powróci do normalności?
- jak sprawdzić czy zamontowany komputer jest odpowiedni? tzn. powinna zniknąć, któraś z kontrolek, inaczej się świecić itp?

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 08 sty 2010, 23:47

Konkretny sterownik jest przydzielony do konkretnej pompy ABS i nie ma przebacz :mrgreen: ...

Tak, kontrolki i brak ABS mogą być przyczyną a raczej skutkiem zamontowania złego sterownika;
Możliwe że wszystko wróci do normy - pytanie tylko dlaczego ktoś zdjął sterownik, jakie były objawy?
Po wykasowaniu błędów trzeba sprawdzić czy się nie pojawiają, kontrolki znów się nie zapalają no i system ABS/EDS musi działać co na śniegu bardzo łatwo sprawdzić.
Powodzonka

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja