Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 Avant] Szum od 100 km/h

Nadwozie
ODPOWIEDZ
mariush
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 Avant] Szum od 100 km/h

Post autor: mariush » 01 sty 2010, 16:21

Szczerze mowiac nie wiem jak wczesniej bylo bo przed wymiana szyby przejechalem tym autem moze 30 km i to powoli bo drugie kola w bagazniku byly.
Od predkosci ~100 km/h dosyc mocno zaczyna szumiec jakby ktos dodatkowy wiatrak uruchomil. Czyzby Panowie od montazu szyby cos zle zrobili?
Od strony kierowcy pionowa uszczelka niby przylega, ale ciutke mniej niz od pasazera.
A moze ktos mialby czas, ochote i A6 2,5Tdi w Avancie i pomoglby mi zweryfikowac czy TTTM czy jechac do szybiarzy? Najlepiej jakby to byl ktos z zachodniej czesci Wawy :D
Z gory dziekuje!

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 01 sty 2010, 17:01

mariush pisze:Od strony kierowcy pionowa uszczelka niby przylega, ale ciutke mniej niz od pasazera.
tylko, że tam nie ma uszczelki tylko szyba jest wklejana na specjalny sylikon
możliwe, że z jednej strony dali troszkę więcej i może się robić delikatna różnica (choć nie powinna)
uszczelka leci z góry i dołu, ale i tak chodzi jeszcze wklejenia całej szyby na owy sylikon
można spróbować lać wodę wężem delikatnie a druga osoba spoglądała by czy do środka się nie wdostaje, z drugiej strony jeżeli to zakład zajmujący się wstawianiem to bardzo nikłe aby to spartolili - no ale wiadomo to PL
tak tylko uspokajam :-D

mariush
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mariush » 01 sty 2010, 17:55

absajler pisze:mariush, sprecyzuj jak możesz czy chodzi o przednią szybę czy boczne. Troche ciężko mi się dzisiaj myśli ;-)
przednia czolowa oczywiscie :)

[ Dodano: 2010-01-01, 17:59 ]
goly191 pisze:
mariush pisze:Od strony kierowcy pionowa uszczelka niby przylega, ale ciutke mniej niz od pasazera.
tylko, że tam nie ma uszczelki tylko szyba jest wklejana na specjalny sylikon
możliwe, że z jednej strony dali troszkę więcej i może się robić delikatna różnica (choć nie powinna)
uszczelka leci z góry i dołu, ale i tak chodzi jeszcze wklejenia całej szyby na owy sylikon
można spróbować lać wodę wężem delikatnie a druga osoba spoglądała by czy do środka się nie wdostaje, z drugiej strony jeżeli to zakład zajmujący się wstawianiem to bardzo nikłe aby to spartolili - no ale wiadomo to PL
tak tylko uspokajam :-D
oj w firmowych autach to FM ciagle jezdzi z reklamacjami a bo to lusterko odpada albo inne rzeczy sie dzieja
ja wybralem zaklad polecany chociaz juz fuck up przy platnosci mialem: 2x przez telefon potwierdzialem cene i byla to cena rynkowa a jak odbieralem auto to 117 zl wiecej krzykneli bo przez tel to mi szybe do a4 sprawdzali....

co do uszczelki to moze to nie jest uszczelka, ale sa 2 pionowe gumy, ktore maja chyba wlasnie zadanie aerodynamiczne i o te czesci mi wlasnie chodzi

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 03 sty 2010, 09:50

mariush pisze:co do uszczelki to może to nie jest uszczelka, ale są 2 pionowe gumy, które maja chyba właśnie zadanie aerodynamiczne i o te części mi właśnie chodzi
chyba już wiem o co Ci chodzi
są to te listwy aluminiowe z gumami przylegającymi do szyby... o to Ci chodzi :?:
jeżeli tak, to są one do odprowadzania wody i aby estetycznie wyglądało
jeżeli to nie te aluminiowe listwy, to zrób tak....
zdejmij te owe listwy (pociągasz za nie, od góry lub dołu, są wciśnięte w takie zatrzaskowe blaszki w 3 miejscach) to wtedy przekonasz się, ze tam nie ma żadnych uszczelek gumowych ( ale pewnie Ci chodzi o te listwy) a doświadczenie się przyda ;-)

Awatar użytkownika
Bulvers
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bulvers » 19 sty 2010, 23:26

Hej mariush

Ale czy aby to szum od powiewu powietrza?
Po wymianie szyby jesteś wyczulony i skupiasz się na niej. A może to opony, a może łożyska, lusterka, peknięta obudowa lusterka, może wycieraczki zbyt wysoko położone, a może masz poprzeczki na relingach albo antenę CB nad głową? Szum czasem tak nosi, że trudno zlokalizować.... Hm??
Jakbyś nie doszedł przyczyny to ja jestem od zachodniej strony Wawy.
"Wszystko jest trudne zanim stanie się proste." Fuller

mariush
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mariush » 20 sty 2010, 07:38

Bulvers pisze:Hej mariush

Ale czy aby to szum od powiewu powietrza?
Po wymianie szyby jesteś wyczulony i skupiasz się na niej. A może to opony, a może łożyska, lusterka, peknięta obudowa lusterka, może wycieraczki zbyt wysoko położone, a może masz poprzeczki na relingach albo antenę CB nad głową? Szum czasem tak nosi, że trudno zlokalizować.... Hm??
Jakbyś nie doszedł przyczyny to ja jestem od zachodniej strony Wawy.
chyba jednak jest tak, ze troche przewrazliwiony bylem
jestem teraz w trasie i stwierdzilem, ze tak slychac szum wiatru gdyz caly samochod jest dosyc cichy (tzn. cichszy niz moje pozostale)
do tego pewnie jeszcze opony zimowe dochodza....
Pozdrawiam,
Mariusz

Awatar użytkownika
Bulvers
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bulvers » 20 sty 2010, 12:09

A no widzisz?
Do tego dochodzi ten monotonny i niezbyt cichy rechocik V6 spod maski, dwa wydechy i dwa układy różnicowe.... I jest ok. Szerokości i do przodu. :-D
"Wszystko jest trudne zanim stanie się proste." Fuller

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja