[A6 C5 1,9 tdi] w czasie mrozów podczas jazdy gaśnie
[A6 C5 1,9 tdi] w czasie mrozów podczas jazdy gaśnie
witam jestem nowy mam poważny problem z moją audi A6 1,9 tdi a mianowicie .w czasie mrozów podczas jazdy auto zgasło , ściągnąłem do garażu bo podejrzewałem że paliwo mi przyłapało lub wytraciła się parafina , gdzie tankuje się tylko na statoil , rozkręciłem filtr i okazało się że filtr jest nie zamarznięty zalałem paliwem i po dwóch godzinach zapalił, w garażu chodził jeszcze 40 minut . wyjechałem z garażu i po 5 minutach zgasł. Próbowałem odpalić i nic , więc z powrotem do garażu , wymieniłem filtr na nowy zalałem paliwem , dolałem do baku 3 litry benzyny i uszlachetniacza na jedna druga baku paliwa i po upływie 3 godzin zapaliłem postał w garażu 40 minut następnie wyjechałem na osiedle gdzie jeździłem 30 minut . następnego dnia zrobiłem 30 km i było wszystko w porządku . następnie jadąc do pracy o godzinie 21 po 6 km audi zgasł , więc ściągnąwszy do garażu odkręciłem filtr paliwa i z niego wypłynął olej nie zamarznięty , napełniłem nowym olejem i po 1 godzinie audi zapalił . Postanowiłem dolać paliwa do pełna i podczas jazdy na odcinku 2 km audi znów zgasło . Proszę o pomoc może ktoś miał ten problem.
Ja osobiście nie miałem takiego problemu, ale mój ojciec po zakupie B4 miał identyczne objawy. Okazało sie że w zbiorniku na spodzie był straszny syf. Jeśli to dla Ciebie nie kłopot, to odkręć dekiel zbiornika paliwa (delikatnie z pływakiem poziomu paliwa) ściągnij całe paliwo z baku i sprawdź czy na spodzie nie masz takiej ciemnej mazi. Jeśli to będzie przyczyną to po wyczyszczeniu zbiornika wszystko powinno wrócić do normy. Wbrew pozorom u ojca też filtr paliwa był nowy i czyściutki, a przez tą maź w zbiorniku auto non stop gasło na mrozie.
Tata - 80 B4 SEDAN 1Z + A6 C5 SEDAN AWX
brat - A4 B5 AVANT AFN -> A6 C5 AVANT AVF
ja - Było A6 C5 SEDAN AWX (Przekazane Tacie)
Jest: Czarne A6 C5 AVANT AVF
OOOO ..... mamy w genach
Jeśli pomogłem --> naciśnij "Pomógł"
brat - A4 B5 AVANT AFN -> A6 C5 AVANT AVF
ja - Było A6 C5 SEDAN AWX (Przekazane Tacie)
Jest: Czarne A6 C5 AVANT AVF
OOOO ..... mamy w genach
Jeśli pomogłem --> naciśnij "Pomógł"