[a6 c5 2.5 tdi] nie ma sily jechac
[a6 c5 2.5 tdi] nie ma sily jechac
Witam mam taki problem, od dłuższego czasu mam pewne problemy z samochodem. Rano gdy samochód jest zimny bez problemu odpala ale niestety gdy włączam bieg samochód nie ma zbytnio siły ruszać muszę dodawać gazu powyżej 3500 tysiąca obrotów i samochód rozpędza się ale mozolnie i do tego strasznie kopci. Jak się rozgrzeje pochodzi samochód kilkanaście minut rusza już na wolnych obrotach ale nie ma przyspieszenia dodaje gazu do końca a on się rozpędza jak by pod maska miał silnik 1.4. Dziś w nocy przy temperaturze -11 stopni zapaliłem włączam bieg dodaje gazu a samochód stoi dodaje gaz do końca a samochód dalej stoi w miejscu dodam ze mam skrzynie w automacie. Odczekałem z 5 minut na zapalonym silniku i w końcu samochód ruszył ale musiałem dodawać gazu prawie do oporu i pomału pomału się rozpędził. Potem jak już się wszystko rozgrzało poprawiło się ale to wraz nie jest tak jak być powinno ruszanie odbywa się przy wysokich obrotach bo na niższych nie ma siły ruszyć i ciężko na biegu wkręca się w obroty jak by nie miał siły. Podpiąłem się kilka dni temu pod komputer wykazało błąd przepływomierza wymieniłem przeplywke bylem podpiąć się pod komputer znowu pokazuje ze przeplywka. według mnie mam do wymiany olej w skrzyni nie ma odpowiedniego ciśnienia i jest jeszcze tak ze czasami przy wyższych biegach przy przyspieszaniu potrafi lekko poszarpywać. Może miał ktoś podobny problem. Komputer nie pokazuje nic innego niż przeplywka a wymieniłem na nowa i jestem w kropce nie wiem co zrobić .
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, 19:06 przez michallus, łącznie zmieniany 3 razy.
ale ten blad przeplywomierz mam juz jakis czas a klopoty z ruszaniem mam od dwoch dni a dokaldnie od kiedy na dworzu temperatura spadla ponizej -10 stopni. Teraz wsiadam do samochodu zapalam go wrzucam obojetnie jaki bieg i samochod stoi w miejscu dodaje gazu do konca samochod stoi w miejscu. Zostawiam samochod na kilka minut odpalony az sie nagrzeje wrzucam bieg i samochod jedzie co prawda rusza tak jakby nie mial sily wciskam pedal gazu prawie do konca a samochod bardzo ale to bardzo powoli nabiera predkosci. Im dluzej silnik jest zapalony i im jest cieplejszy tym lepiej przyspiesza ale nawet jak juz silnik jest dosyc mocno nagrzany to wraz nie ma takiej mocy jak powinien rozpedzac sie rozpedza ale tak jak by mial tylko 50% swojej mocy. i dodam ze od poczatku od kad mam samochod nie dziala mi tiptronic a jak zakupilem podpinalem wtedy pod komputer i nie wykazywal zadnego bledu.