Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 2.5 AKN 150 KM ] wzrasta tem cieczy i oleju

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lobivan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 2.5 AKN 150 KM ] wzrasta tem cieczy i oleju

Post autor: lobivan » 19 gru 2009, 15:24

Witam klubowiczów

Mam problem dzisiaj odpaliłem swoją Niunie poczekałem 20 min przed jazdą aby sie silnik rozgrzał. W trasie zobaczyłem ze tem cieczy wzrasta powyzej 100 st oraz tem oleju przekraczała 80 st. Z nawiewu leciało zimne powietrze. Po zatrzymaniu silnika powoli odkręcałem korek ze zbiorniczka i wyleciała ciecz a potem para ( aż bulgotało w zbiorniczku). I tak co chwila. W tej chwili auto jest w garażu ( wcześniej stało na dworze ) .

Pierwsza myśl ze moze uszczelka poszła pod głowica ? Tylko czemu wzrasta tem oleju ? Dlaczego tem cieczy przekroczyła 100 st ?
Na bagnecie nie widac oznak wody i stan oleju jaki był taki jest. Proszę o pomoc.
Czy ktos miał juz taki przypadek ?[/b]
Z mądrym człowiekiem, to i pogadać ciekawie.

Awatar użytkownika
lobivan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lobivan » 19 gru 2009, 16:24

Piotruś dzięki serdeczne za odpowiedż.Dodałeś mi skrzydeł. :mrgreen: Zrobię jak radzisz .Mam nadzieję ze nic poważnego nie wyjdzie. Na razie autko zostawiłem w garażu ( u znajomego ) niech dojdzie do siebie.
Wiesz teraz przypomniało mi sie ze kolega miał to samo ( tylko ze tem oleju mu nie wzrastała ) , stary był płyn G12 i miał juz skłonnosci do zamarzania , po wymianie płynu usterka znikła . Ja zrobie to samo ale dopiero w poniedziałek .

Napiszę co zdało egzamin .

Pozdrawiam <piwo>

[ Dodano: 2009-12-19, 19:31 ]
Witam

Panowie jak najlepiej jest spuści płyn z układu chłodzenia z silnika 2.5 v6 ( jest tam jakiś kranik ?) znalazłem jak odpowietrzyć układ napisany przez Piotrusia 25-tdi-v6-all-odpowietrzanie-ukladu-chl ... vt8821.htm ale nie jak go opróżnić.

Pomoże mi ktoś ?

Awatar użytkownika
lobivan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lobivan » 21 gru 2009, 15:11

Witam

Piotruś miał racje , garażowanie auta na noc pomogła. Dzisiaj kupiłem ciecz G12 plus i wymieniłem. Problemów z odpowietrzeniem nie było :mrgreen: korek od zbiorniczka przedmuchany i dodatkowo ten o-ring co jest w nim nasmarowałem olejem silikonowymSILKAL93
Temperatura cieczy w normie 90 st i oleju ok.
Teraz bardzo ładnie w środku grzeje. :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja