Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4 2.6] Problem z soczewką

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jaycobe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4 2.6] Problem z soczewką

Post autor: jaycobe » 16 gru 2009, 14:07

Witam
Otóż jak wiadomo model c4 ma bardzo slabe światła mijania i mojej niuni równierz ten problem dotyczy. Postanowiłem wieć wykręcić reflektory i wyczyścić soczewki i odbłyśniki tak jak to opisał kolega w tym linku a6-c4-sabe-wiata-vt137.htm gdy już to zrobiłem okazało się że mam wypalone soczewki i nie wiem co teraz zrobić bo z tego co szukałem np. na allegro to nie można dostać takiej soczewki tylko co najwyżej cały reflektor, a pewności że jest cały odbłyśnik tez nie ma i caly reflektor jest też nie tani. Nosiłem się również z zamiarem założenia zestawu ksenonowego H.I.D ale wydaje mi się ze w tej sytłacji nie było by to na miejscu.

Wygląda to tak: Obrazek

Proszę was o rade.

Awatar użytkownika
golob
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: golob » 16 gru 2009, 15:04

Wymień same soczewki, poszukaj na szrotach/allegro lampy może lekko uszkodzonej (np. z połamanymi uchwytami) i z niej przełóż soczewkę. Do tego załóż jakies porzadne markowe żarówki (osram, philips) i sie zdzwisz jak działają światła w C4. Ja po przeczyszczeniu świateł i soczewek i założeniu nowych żarówek byłem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Awatar użytkownika
jaycobe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaycobe » 16 gru 2009, 17:47

Mam już doświadczenia z markowymi żarówkami i niestety nie mile je wspominam gdyż nie wytrzymywały długo średnio 7 miesięcy. Zastanawiam się nad HID-em ale markowym philipsa, wiem że w soczewkach nie rażą innych uczestników drogi a poprawa jest ogromna, bynajmniej tak pisali koledzy z forum bo sam nie mam doświadczenia z tymi zamiennikami. A prawem nie przejmuje się tylko właśnie martwiło mnie to że może to oślepiać. Ludzie ogólnie są źle do tego nastawieni, ja tez byłem, bo denerwujące jest jak jedzie ktoś golfem II bez obrazy i świeci takimi światłami po oczach jeszcze w reflektorze H4.

Pozdrawiam Kuba

Awatar użytkownika
golob
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: golob » 17 gru 2009, 10:30

No zrób jak uważasz, ja też byłem załamany światłami w C4, zwłaszcza że robię co jakiś czas nocami trasy przez Polskę po 500km. Zastanawiałem się czy nie kupić HIDów. Jednak po wyczyszczeniu lamp i soczewek, wymianie żarówek (kupiłem Osram Night Breaker) jestem super zadowolony i w nocy jeździ sie rewelacyjnie.
Wiem że te żarówki o lepszej wydajności mają krótszy żywot, ale stwierdziłem ze gdyby rok wytrzymywały to nie ma problemu i bym był zadowolony z takiej żywotności (40zł komplet żarówek H1 Osram NB). Narazie mam niecałe 3 miesiące więc nie wypowiem sie o trwałości.

Awatar użytkownika
jaycobe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaycobe » 18 gru 2009, 17:49

Jeszcze się zastanowię czy dobre żarówki czy HID-y, wiadomo żarówki o wiele tańsze i nie ma ryzyka prawnego :-) a HID philipsa lub denso to wydatek 700zł. Czynnik świecący mnie tak nie martwi co te wypalone soczewki, bo nie mam głowy skąd je wziąść monitoruje allegro byłem na szrotach i nic ... Pozostaje tylko czekać :cry: . A co do żarówek na jakich jeździłem to właśnie osramy night breaker była poprawa nawet na tych brudnych reflektorach i wypalonej soczewce ale żywotność ich nie zadowala jeszcze teraz jak się jeździ na światłach cała dobę.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Hincó » 18 gru 2009, 19:29

Może regeneracja?
Obrazek TDI +

Awatar użytkownika
corel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Karol
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ALG 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: corel » 18 gru 2009, 19:34

jaycobe, zastanow sie powaznie z tymi HID'ami. Ktos bedzie kumaty przyfasoli Ci dzwona i powie ze Twoja wina bo go oslepiles! Przyjedzie 997 na sygnale zobacze ze masz HID'y i pozamiatane.

Awatar użytkownika
jaycobe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaycobe » 18 gru 2009, 23:36

Regeneracja nie wiem czy wchodzi w grę gdyż same odbłyśniki są ok ale tylko w tym jednym miejscu jest wypalone nie sam odbłyśnik leczy i plastik widać gołym okiem że panowała tam za wysoka temperatura, po drugiej stronie odbłyśnika powierzchnia jest taka pofalowana i nieregularna, nie wiem czy zakłady specjalizujące się z regeneracji reflektorów dały by sobie z tym rade. Dziwne jest to że soczewka przeciwmgielnych jest zrobiona ze stali a mijania z plastiku, nie rozumiem tego.
Palnik świateł ksenonowych się tak nie nagrzewa co żarówka halogenowa gdyż jest więcej energii elektrycznej w nim przetwarzanej na światło a nie na ciepło jak to ma miejsce w halogenie przez co są bardziej wydajne świetlnie, ksenony wytwarzają również więcej promieniowania UV a co za tym idzie bardziej dostaje po tyłku sama powierzchnia odbłyśnika.

Chcę prze to powiedzieć że zamontowanie palników zapobiegło by wypaleniu calej soczewki a tylko odbłyśnika, a to już akurat można zregenerować. To tylko takie moje myślenie, być może się mylę. Oddaje głos mądrzejszym i bardziej doświadczonym.

Pozdrawiam Kuba

adamo2265
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adamo2265 » 18 gru 2009, 23:44

wystarczy wymienic soczewke podstawe i ewentualnie odbłyśnik, trzy razy robiłem więc mogę pomuc a powodem mogły być 100w żarówki zamiast 55w.

Awatar użytkownika
jaycobe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaycobe » 18 gru 2009, 23:56

Za mojej kadencji zawsze były 55w chyba że ktoś przede mną zaszalał z mocniejszymi :evil:.
?

[ Dodano: 2010-02-27, 14:42 ]
Witam po przerwie,chciałbym ponowić temat i zapytać czy może któryś z forumowiczów nie ma jakiś starych reflektorów gdzie były by właśnie dobre soczewki, bo niestety z forumowiczem adamo2265, nic nie wyszło... a szkoda. Może posiada ktoś informacje gdzie można kupić i czy ewentualnie pasują od innych samochodów

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja