Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Problem z nawigacją...

Car Audio
migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2012
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: migolc » 02 gru 2009, 17:38

rafal1985 to widzę, że miałeś więcej szczęścia niż ja... :-/ Kupiłem antenę, oczywiście z końcówką SMB, stąd: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=832803475 , dzisiaj ją otrzymałem i niestety dostałem niesprawną.. Po podłączeniu nadal 0 satelit, a gdy podłączałem antenę od znajomego elektronika to po chwili zaczęły wskakiwać satelity więc jest to ewidentnie wina anteny... Niesprawną antenę dziś wysłałem Allegrowiczowi w ramach reklamacji...
Lecz co do komunikatów wyświetlających się pod koniec ładowania płyty z polską mapą to wątpię, żeby sprawna antena coś tu pomogła.. :-(

Pozdr

rafal1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal1985 » 02 gru 2009, 20:07

Kolego pisałem wcześniej, że te komunikaty to jest wina lasera ja dałem do czyszczenia zapłaciłem 10 PLN i działa jak ta lala (dużo szybciej mi płyty czyta). Jak nie masz kluczy do wyjęcia navi to kup na allegro (ja tak zrobiłem razem z przesyłką dałem 20 PLN)

http://www.allegro.pl/item812759251_4_x ... 2_itd.html

Przesyłka bardzo szybko doszła, a są dość ładnie wykonane.

A jeszcze jedno pytanie jaką Ty masz navi bo nie pamiętam, a nie chce mi się czytać wszystkich postów. Masz Navi Plus ?

Pozdrawiam

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 02 gru 2009, 20:12

Nie, mam małą navi.. W fisie.. I jakbyś kolego przeczytał moje posty to wiedział byś, że u mnie te komunikaty pojawiały się nawet jak miałem nowy laser.. Nie było zmian więc kazałem elektronikowi wstawić z powrotem mój stary laser... Tak więc bez zmian.. Poczekam aż dojdzie nowa, sprawna antena i dalej będę kombinował...... :-/

rafal1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal1985 » 02 gru 2009, 21:18

Przepraszam Kolego faktycznie pisałeś, ale czytałem dużo różnych postów i ostatnio mam w chol... spraw na głowie i mi umknęło. Niestety w takim razie Ci nie pomogę z tymi komunikatami bo ja mam Navi Plus.

Pozdrawiam

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 02 gru 2009, 21:28

Oki... Pozostało mi tylko mieć nadzieję, że po podłączeniu sprawnej anteny, znajdzie wystarczającą ilość satelit, załaduje poprawnie mapę pl i w/w komunikaty już się nie pojawią.. Pożyjemy, zobaczymy.. Pozdr.

[ Dodano: 2009-12-07, 18:32 ]
Witam ponownie,
antena sprawna doszła, widzi max 7 na 8 satelit gdy znajduje się na zew samochodu, gdy znajduje się wew bagażnika widzi 0 sat, ale mniejsza z tym.. Komunikaty nadal wyskakują te same, oryginalna płyta z mapą niemiec-zainstaluje i jest ok, gdy wybieram cel-jesteś poza obszarem mapy; gdy wkładam pirata z PL mapą, instaluje się, słupek dochodzi do końca, następnie pojawia się komunikat, że navi jest w trakcie aktywacji i po ok pół min pojawia się CD-READNIG ERROR PLEASE CHECK CD-ROM.. Czyli po staremu.. Extra... :-/ .
Dla nie wtajemniczonych dodam, że na nowym laserze pojawiał się ten sam komunikat..
Czekam na jakieś pomysły...
Thx.

[ Dodano: 2009-12-07, 22:39 ]
Ma ktoś jakieś pomysły?

[ Dodano: 2009-12-09, 10:09 ]
???

wiciu82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wiciu82 » 09 gru 2009, 21:28

miałem podobną sytuację i z anteną i z pirackimi wersjami... antena okazała się uszkodzona natomiast error który Ci wywala to błąd odczytu więc musisz spróbować nagrać pirata od nowa... ja użyłem płytki verbatim z powłoką azo, a nagrywarka to stara poczciwa LG. Przeszło przy drugiej próbie i śmiga.

Teraz się tylko zastanawiam czy rozbierał ktoś z Was podsufitkę i czy jest jakieś gniazdo na oryginalnym kablu antenowym czy puścić kabel od podstaw ale to sporo zabawy :/ Jeśli ktoś by się orientował w tej kwestii proszę o podpowiedź.

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 09 gru 2009, 22:13

Z anteną już doszedłem do ładu, kupiłem nową z allegro za 30zł i działa, tak jak wcześniej już pisałem... Teraz został problem z komunikatem... Ale dlaczego wcześniej czytał pirata a teraz nie chce...?
W kwestii anteny Ci nie pomogę, bo ja mam sedana i do mocowania anteny doszedłem poprzez wyjęcie tylnej lampki w podsufitce.. Jest tam łączenie anteny, jakieś kostki wtyczki itp... Pozdr

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 10 gru 2009, 11:26

Właśnie u Ryh-a moje piraty chodzą idealnie..;/. Brudny laser to nie jest ponieważ był czyszczony i brak było poprawy, mało tego, tak jak już wyżej pisałem Paniecensored laser miałem włożony nowy, widziałem jak typ go wyciągał z oryg sklejonego kartonika, folii bąbelkowej itp... I nadal była zupełnie taka sama reakcja, zero zmian, oryg z mapą niemiec OK, następnie pirat z mapa PL ładuje się normalnie, słupek dochodzi do końca, napis NIVIGATION IS BEING ACTIV... i po 30sek napis CD-READNIG ERROR PLEASE CHECK CD-ROM...

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 10 gru 2009, 11:44

Napęd został rozebrany a laser wyczyszczony wacikiem i spirytusem czy acetonem i robił to facet który się tym zajmuje.. Wiem, że innego powodu nie może być ale zastanawia mnie fakt dlaczego na NOWYM laserze było zupełnie tak samo... Wie ktoś gdzie można kupić laser do tego typu sprzętu? w 100% sprawny oczywiście, bo z tego wynika, że ten nowy który przez chwilę był w moim napędzie nie był w 100% sprawny..
Albo może zna ktoś jakąś firmę która robi takie rzeczy? Najlepiej w woj. pomorskim

rafal1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal1985 » 10 gru 2009, 15:31

Kolego

taką masz tą navi?

http://www.allegro.pl/item845213354_fab ... omple.html

Ja na Twoim miejscu poszukałbym nowego czytnika i tyle. Bo tak jak Ci wszyscy piszą to jest na 1000% wina lasera lub płyty. Stracisz więcej nerwów i pieniędzy na naprawianie niż na nowy czytnik.

Co do anteny to ja kupiłem za 30 pln i ładnie mi z bagażnika zbiera (przyczepiona na magnesie na błotniku nad zmieniatrką) także musiałeś mieć pecha co do tej antenki :/

Pozdrawiam

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 10 gru 2009, 15:48

Nie, mam trochę inną ale podobną... Nowy czytnik to pewnie spoooory koszt, a przy kupnie używki to nigdy nic nie wiadomo ile polata itp.. Nerwy to ja straciłem już dawno... :-/ . Ty masz kombi, więc może antena ma mniej "blach" do przejścia, u mnie jednak jest trochę schowana.. Znacie jakiś dobry zakład co mi zrobi porządek z tym czytnikiem od navi?

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 11 gru 2009, 03:46

Napisałem do kobra7 na PW... Oby pomógł...

A ktoś inny ma jakieś pomysły?

[ Dodano: 2009-12-12, 16:00 ]
Niestety na razie cisza... :-/

[ Dodano: 2009-12-14, 21:20 ]
???

gwizdek50
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM

Post autor: gwizdek50 » 21 sie 2010, 00:36

migolc nasze samochody różnią się tylko skrzynia biegów a MAMY TEN SAM PROBLEM <smuty>
Z moją Navi w FIS działo sie tak już kilka razy po dłuższych przerwach w użytkowaniu i dotychczas (2 razy) pomogła zmiana mapy (i płyty) na nowszą wersję...
Wynika z tego, że ten laser jest baaaaardzo "uczulony na piraty"
Czyściłem go płytą czyszczącą, ale teraz nie pomaga - nawet najnowsza wersja mapy PL/CZ 2010/2011 :cry:
Nadal mam takie komunikaty jak u Ciebie...
Pozdrawiam i... może po odświeżeniu tematu ktoś tu dopisze coś mądrego :roll:
gwizdek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja