[all]włamanie poprzez zamek kluczyka w drzwiach.
[all]włamanie poprzez zamek kluczyka w drzwiach.
witam wszystkich. dzis spotkal mnie niemily widok. otoz rano zastalem auto z opuszczonymi szybami(mialem domykanie szyb z pilota). a z auta zginela duza navi plus i jeszcze pare przedmiotow.rzecz dziala sie w Berlinie,wiec nigdy nie jestes pewien tego co zastaniesz nastepnego dnia bez wzgledu na miejsce pobytu. . poprzez to wlamanie mam uszkodzony zamek w drzwiach. z drugiej strony to sadze ,ze źle jest to rozwiazane, ze byle lamakiem przekrecasz zamek i wylaczasz alarm. mam dwa takie pytania.
1. czy ktos wie jaki jest koszt takiego zamka lub calkowita naprawa( wymiana zamka i zmiana kluczyka, bo stary w nowym zamku nie bedzie pasowal)
2. jak zabezpieczyc skutecznie auto by w przyszlosci uchronic sie od tego typu wlaman,jak zrobic by po przekreceniu mechanicznie zamka nie wylaczac tym samym alarmu. moim zdaniem powiniem byc wylaczany tylko zdalnie poprzez kluczyk
1. czy ktos wie jaki jest koszt takiego zamka lub calkowita naprawa( wymiana zamka i zmiana kluczyka, bo stary w nowym zamku nie bedzie pasowal)
2. jak zabezpieczyc skutecznie auto by w przyszlosci uchronic sie od tego typu wlaman,jak zrobic by po przekreceniu mechanicznie zamka nie wylaczac tym samym alarmu. moim zdaniem powiniem byc wylaczany tylko zdalnie poprzez kluczyk
1. Cały zamek w serwisie kosztuje ponad 700 zł.petynas pisze:1. czy ktos wie jaki jest koszt takiego zamka lub calkowita naprawa( wymiana zamka i zmiana kluczyka, bo stary w nowym zamku nie bedzie pasowal)
2. Jeśli natomiast chodzi ci o wkładkę, to można ją już za 200 zł naprawić (a może nawet i mniej jeśli jakaś obudowa nie będzie również pęknięta) i NIE TRZEBA zmieniać kluczyka, fachowiec od kluczyków dorobi ci wkładkę pod kluczyk.
petynas miałem parę miesięcy temu podobny przypadek tyle, że dodatkowo wyrwaną miałem wkładkę w stacyjce. Wkładki do zamków dopasowuje się do kluczyków więc nowych kluczy nie musisz dorabiać wobec czego koszt nie powinien być wysoki.
Co do otwierania szyb. Ja robiłem u siebie w drugą stronę, tak aby otwierały mi się ale z pilota. Nie wiem jednak czy to kodowane działa zarówno na kluczyk i pilota. Możliwe, że otwieranie szyb z pilota i kluczyka to dwie różne sprawy. W każdym bądź razie robi się to za pomocą vag-a. Poszukaj w necie pod hasłem ,,otwieranie szyb z pilota", powinno coś być na ten temat.
Pozdrawiam.
Co do otwierania szyb. Ja robiłem u siebie w drugą stronę, tak aby otwierały mi się ale z pilota. Nie wiem jednak czy to kodowane działa zarówno na kluczyk i pilota. Możliwe, że otwieranie szyb z pilota i kluczyka to dwie różne sprawy. W każdym bądź razie robi się to za pomocą vag-a. Poszukaj w necie pod hasłem ,,otwieranie szyb z pilota", powinno coś być na ten temat.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Re: [all]włamanie poprzez zamek kluczyka w drzwiach.
Po pierwsze: zastanawiałeś się, dlaczego szyby były opuszczone? Drzwi zapewne były zamknięte. Moim zdaniem złodziej pomyślał tak: nie widać czujników ruchu, ale może być alarm na drzwi/klapy. Przekręcę więc zamek i otworzę okna bez otwierania drzwi. Do środka auta wskakuje - za przeproszeniem - mały gówniarz, który zabiera co da radę.petynas pisze:otoz rano zastalem auto z opuszczonymi szybami (mialem domykanie szyb z pilota).
(...)
Opuszczanie / podnoszenie szyb działa z kluczyka. Sterowanie z pilota jest chyba dodatkowym "bajerem".
Po drugie: (usunąłem opinię, że przekręcenie kluczyka nie powoduje wyłączenia fabrycznego alarmu - nie wiedziałem, że to taka kicha... Mam niefabryczny alarm).
Po trzecie: najlepszym zabezpieczeniem w takiej sytuacji są czujniki ruchu i oczywiście niezależny alarm.
Pytanie do forumowiczów: czy da się pod alarm podpiąć "czujnik", który wykryje fakt opuszczania szyb?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2009, 14:48 przez arekjask, łącznie zmieniany 1 raz.
Kogel-mogel FB 
Fora to jest biwak.

Fora to jest biwak.

-
- Forum Audi A6 / A7
PET1 ma racje dorobienie wkładki po nr.vin u mnie to było 200 zł. i tydzień czekania i mam nadal jeden kluczyk do wszystkiego .Co do - AREKJASK napisał to ma racje co do tego"przekręcenie kluczyka w zamku nie powoduje wyłączenia alarmu. Powoduje tylko otwarcie zamków. Otwarcie drzwi kluczykiem bez wyłączania alarmu z pilota powodowało, że samochód zaczynał po prostu wyć. "
hardy666
Tu kolega nie ma racji. Alarmy vw audi fabryczne wyłącza się poprzez przekręcenie kluczyka w zamku jak również z pilota. Dlatego te jak złodziej łamakiem przekręci zamek w drzwiach to automatycznie wyłączy alarm. Dlatego tez warto przerobić sobie zamki w drzwiach żeby nie wyłączały alarmu przez kluczyk w drzwiach.(kwestia odcięcia 1-2 kabelków w drzwiach) Sam mam tak zrobione i jest git tylko jak nawet sam otworze kluczykiem drzwi to alarm wyje. Ale przecie właśnie oto chodzi. Po odcięciu alarmu z zamka automatycznie tracimy możliwość otwierania/zamykania szyb z kluczyka. Ja mam wszystko sterowane z pilota fabrycznego wiec nie miałem z niczym problemu. W zamku tylnej klapy te sobie odciąłem alarm w zamku. Czujki ruchu te mam wiec wydaje mi się ze dodatkowy alarm mi nie potrzebny.arekjask pisze:Po drugie: przekręcenie kluczyka w zamku nie powoduje wyłączenia alarmu. Powoduje tylko otwarcie zamków. Przynajmniej tak miałem w każdym dotychczasowym aucie. Otwarcie drzwi kluczykiem bez wyłączania alarmu z pilota powodowało, że samochód zaczynał po prostu wyć.
Wiem ze pisze tu o C4 ale w C5 te można tak wszystko zrobić.
zastanawiam się tylko czy można do tej syrenki w błotniku podpiąć drugą zamontowana pod maska nie wiem czy nie spowoduje za dużego obciążenia na centralce alarmu i czegoś nie spali.
A6 C4 Avant AEL-było
A6 C5 Avant 2.7 BiTurbo 250km- było
A6 C5 Avant 2.7 BiTurbo 250km- było
arekjask
szyby byly opuszczone i centralny otwarty. po przekreceniu kluczyka w drzwiach alarm rowniez sie wylaczal razem z centralnym. mam czujniki ruchu ale oczywiszie po wylaczeniu alarmu rowniez sie deaktywowaly.
myslalem o tym zeby calkowicie odlaczyc centralny przy zamku i zostawic tylko otwieranie z pilota. w ten sposob zadnym lamakiem nie otworzy drzwi,trzeba bedzie wybic szybe. ale w wiekszosci przypadkow zlodziej zostawi auto i znajdzie inne gdzie lamakiem otworzy centralny. jedyny problem moze byc wtedy gdy pilot odmowi posluszenstwa.
szyby byly opuszczone i centralny otwarty. po przekreceniu kluczyka w drzwiach alarm rowniez sie wylaczal razem z centralnym. mam czujniki ruchu ale oczywiszie po wylaczeniu alarmu rowniez sie deaktywowaly.
myslalem o tym zeby calkowicie odlaczyc centralny przy zamku i zostawic tylko otwieranie z pilota. w ten sposob zadnym lamakiem nie otworzy drzwi,trzeba bedzie wybic szybe. ale w wiekszosci przypadkow zlodziej zostawi auto i znajdzie inne gdzie lamakiem otworzy centralny. jedyny problem moze byc wtedy gdy pilot odmowi posluszenstwa.