Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Problem z nawigacją...

Car Audio
KMS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Hubert
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: KMS » 20 lis 2009, 00:17

O ile dobrze pamiętam laser kosztuje 70zł + wymiana a czyszczenie jest z reguły mało skuteczne (na dłuższy czas)
Jak się zdecydujesz na wymianę zwróć uwagę czy nie zamontują tańszego zamiennika

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2012
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Paliwo: Diesel

Post autor: migolc » 20 lis 2009, 20:42

A więc tak...;/. Dzięki uprzejmości forumowicza Ryh napęd został rozkręcony i laser został wyczyszczony, za co bardzo dziękuję.. Niestety nadal to samo.. Wina płytki też odpada bo u Ryh-a moje płytki działały.. Nadal 0 z 8 dostępnych satelit.. Wychodzi na to, że problem tkwi i w laserze (ponieważ nie czyta piratów, tylko oryginalną płytę z mapą niemiec) oraz w antenie ponieważ nie widzi żadnej satelity.. Po prostu extra.. Navi działała cały czas a po 3mies nie używania zepsuł się i laser i antena (lub jej połączenie z navi-tego jeszcze nie sprawdzałem).. Ehh... Wie ktoś może jak dojść do anteny gps w sedanie? Albo ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z moim napędem albo laserem?

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 20 lis 2009, 21:03

Wiem, że jeżeli nie widzi satelit to nie laser, ale problem w tym, że piraty z mapami pl napęd kiedyś czytał normalnie a teraz nie.. A co sądzisz o dojściu do anteny poprzez wyjęcie tylnej lampki w podsufitce? No właśnie też mi się wydaje, że antena nie może od tak się zepsuć, bez żadnego grzebania w niej itp, również kabel łączący antenę z napędem sam się nie mógł urwać.. Zamiennik czego podłączyć i gdzie? I dodam, że raczej w zdejmowanie podsufitki nie będę się bawił, bo wiem jak to z nimi bywa i mam złe doświadczenia związane z jej zdejmowaniem...;)

KMS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Hubert
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 165KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: KMS » 20 lis 2009, 21:12

Czy kolegi nawigacja pokazuje liczbę satelit na orginalnej mapie niemiec?

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 20 lis 2009, 21:22

Tak.. U Ryh-a pokazuje liczbę satelit na mapie Niemiec...

[ Dodano: 2009-11-20, 23:26 ]
Proszę o sugestie... :-(

[ Dodano: 2009-11-21, 17:06 ]
Pomoże ktoś?

szymon100s
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szymon100s » 21 lis 2009, 18:44

nie chce zakladac nowego tematu mam takie pytanie czy ktos z klubowiczow bawil sie w zamiane Navi plus na RNS-E w c5 czy jest to wogole mozliwe ??

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 21 lis 2009, 19:53

Proszę o odpowiedzi na temat.. Ponieważ mam pół samochodu rozebrane a Wy tu teraz o jakichś adaptacjach piszecie...

szymon100s, załóż nowy wątek albo po prostu użyj opcji "szukaj!"...

rafal1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal1985 » 22 lis 2009, 14:41

Witam,

przyłączam się do tematu :-/

wczoraj wieczorem stało mi się tak samo. Przy czym ja mam navi plus (z dużym kolorowym ekranem).

Podłączałem pod VCDS i pokazało błąd uszkodzony sterownik (błąd sporadyczny) skasowałem i już się nie pojawia.

Znajduje mi 29 satelity, ale z żadną się nie łączy, a co za tym idzie w ogóle nie lokalizuje.

Stało mi się tak podczas zmiany cd z niemieckiej na polską :/

Teraz jak zmieniam cd na inne to najpierw ją ładnie wczytuje i aktywuje, ale jak ustawiam jakiś cel to rzuca błędem prosto w oczy, żeby wyczyścić laser. :-/

Na dniach postaram się znaleźć czas wyjąć ją i wyczyścić. Ale zastanawia mnie co ma niby brudny laser do tego odbioru sygnału GPS?

Pozdrawiam

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 25 lis 2009, 15:53

Umiem (a raczej potrafię) czytać...
A Ty censored się trochę uspokój, bo to że jesteś tu moderatorem nie znaczy, że możesz Bóg wie co.............. :roll:
Wracając do tematu, właśnie wróciłem od dobrego elektronika, wymienił mi laser lecz nadal było bez zmian, niemiecką oryginalna płytę załadował, wybrałem trasę i mówi że jestem poza obszarem mapy, następnie wkładam mapę PL, oprogramowanie się ładuje, wyświetla się napis "NAVIGATION IS BEING ACITVETED. PLEASE WAIT.." czy coś w tym stylu, aż w końcu wyskakuje komunikat "CD-ROM READING ERROR. PLEASE CHECK CD-ROM". Więc nie zmieniło się zupełnie nic, jest tak samo jak przed czyszczeniem navi itd, więc kazałem wstawić mój stary laser z powrotem..
Przynajmniej wiemy, że to nie wina lasera...
Wracając do anteny to na mojej jest 0 z 8 dostępnych satelit, gdy podłączyłem antenę zastępcza od elektryka to po paru minutach wskoczyło 6 z 8 satelit, więc wiadomo że u mnie albo padła antena albo połączenie napędu z anteną czyli kabel...
Gdy miałem podłączoną zastępczą antenę (6z8 satelit) i jeszcze był wstawiony nowy laser to również kombinowałem z płytami z mapami i nadal bez zmian..
Dzięki uprzejmości forumowicza Ryh wstawiliśmy jego napęd navi do mnie, wszystko czytało i ładowało się poprawnie, lecz nadal było 0 z 8 satelit, lecz to wiadomo już z jakiego powodu (przerwany kabel lub nie działająca antena)...

To na tyle.. Mi już ręce opadają.. Czekam na Wasze sugestie za które z góry dziękuję..
Pozdrawiam

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 25 lis 2009, 16:32

Ale nie chce rozbierać połowy samochodu żeby naprawić antenę skoro później może się okazać że cały napęd cd navi jest do wyrzucenia.. Dlatego najpierw chce dojść do ładu z tym napędem, jeśli uda się go naprawić i będzie wszystko czytał i ładował poprawnie tylko będzie mu brakowało sygnału z anteny to wezmę się za rozbieranie podsufitki i sprawdzanie anteny i jej kabla.. Jeśli napędu navi nie da się naprawić i w grę będzie wchodziło wyłącznie kupno innego (używanego/nowego) napędu to wgl anteny nie będę ruszał bo nie dam 400zł za używany napęd, aż tak mi ta navi potrzebna nie jest...

To chyba logiczne co napisałem, prawdacensored ?
Pozdrawiam

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 25 lis 2009, 16:59

Pisząc, że napęd mi padł, miałem na myśli coś co znajduje się w tym napędzie.. Nie wiem dokładnie co.. Kiedyś czytał piraty, 3miesiace navi była nie używana i tu nagle brak satelit i nie chce do końca załadować pirata... Czyta piraty tylko na końcu ładowania wyskakuje w/w błąd, bo gdy wyjme wcześniej załadowaną płytę niemiec i włożę płyte PL, to ją przyjmie, wyskakuje napis że ładuje nowe oprogramowanie, "słupek dojdzie do końca", następnie napis "NAVIGATION IS BEING ACITVETED..." i zaraz następny "CD-ROM READING ERROR...".

Idzie jakoś sformatować navi? Bo czytałem coś kiedyś o "upgreadzie" navi.. To coś pomoże?

[ Dodano: 2009-11-26, 18:56 ]
Pomoże ktoś?

rafal1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal1985 » 27 lis 2009, 11:09

Witam,

wczoraj oddałem navi do czyszczenia i dalej jest to samo co u kolegi (ten sam komunikat). Także faktycznie może to antena:/

Ja na pewno nie będę szarpał podsufitki.

Zrobię najwyżej tak jak mówicie kupie antenę na allegro i tyle.

Jak rozwiąże problem to na pewno napisze na forum

Pozdrawiam

Rafał

g_ab_rysia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: g_ab_rysia » 27 lis 2009, 11:17

migolc,

witka
Powiem Ci tak :!:
miałam takie same objawy ze navi pokazuje głupoty
wymieniłam antenę taka za 30 zeta z alledrogo i od razu poprawa ,tak ze nie upieraj się i posłuchaj Mad_MAXa antenkę połóż na podszybiu byle nie za naklejka bo odbija sygnał :-P
poszukiwania lalki trwają

migolc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: migolc » 27 lis 2009, 14:24

Koleżanko g_ab_rysia, ja nie mam navi plus, napęd od navi mam w bagażniku, a co za tym idzie nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby położyć nową antenę na podszybiu i ciągnąć kabel od podszybia do bagażnika... ;-).

PS. Nowa antena już zamówiona... :-)
PSS. Wątpię, że to coś pomoże na moje komunikaty wyskakujące pod koniec ładowania PL mapy...

Pozdr.

rafal1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal1985 » 02 gru 2009, 17:22

Witam ponownie,

dzisiaj otrzymałem antenkę z allegro za 30 PLN (44 z przesyłką) zamontowałem ją za zmieniarką z tyłu (jest tam filtr dzielący na navi i telematic) bo wiocha mieć na konsoli :/ (proszę się nie obrażać). Na podwórku pokazała mi 5 satelit (między położeniem na dachu a tym za zmieniarką różnica jednej anteny) także zobaczę jak będzie się sprawować na drodze najwyżej kupie tą oryginalną.

Kolego jak będziesz kupował patrz żeby miała końcówkę SMB.

Pozdrawiam

Rafał

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja