Witam,
Zamierzam wymienić kpl rozrząd w A6 2000r silnik 1.9 TDI AVG i zastanawiam się czy koniecznie jest potrzeba wymiany razem pompy wodnej.
Słyszałem że w tym modelu silnika jest to niepotrzebne ponieważ pompa wody nie ma nic wspólnego z rozrządem.
Proszę o waszą opinię.
Pozdrawiam
Andrzej
[ Dodano: 2009-11-26, 10:59 ]
Sorry za pomyłkę, temat powinien być w C5
Nazywaj poprawnie tematy zgodnie z Regulaminem nazywania tematów!
Zakładaj tematy w odpowiednich działach!
[1,9TDI 110KM AVG]Rozrząd a pompa wody
[1,9TDI 110KM AVG]Rozrząd a pompa wody
Ostatnio zmieniony 27 lis 2009, 10:14 przez AndreD83, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Re: Rozrząd a pompa wody, AVG [A6 C5]
AndreD83 popraw temat - najpierw tagi, a później opis problemu.AndreD83 pisze:Zamierzam wymienić kpl rozrząd w A6 2000r silnik 1.9 TDI AVG i zastanawiam się czy koniecznie jest potrzeba wymiany razem pompy wodnej.
Słyszałem że w tym modelu silnika jest to niepotrzebne ponieważ pompa wody nie ma nic wspólnego z rozrządem.
I do tego założyłeś temat C5 w dziale dla C6 - przenieś post do odpowiedniego działu albo poproś admina o przeniesienie.
Według nazewnictwa serwisu, pompa nie jest częścią tzw. "rozrządu". Ale każdy rozsądny mechanik zaleca wymianę pompy przy okazji wymiany paska rozrządu - cena nie jest wygórowana, a masz pewność, że pompa nie zacznie ci np. za jakiś czas przeciekać albo padnie i znowu trzeba będzie wszystko rozbierać, żeby tym razem wymienić samą pompę.
Kogel-mogel FB 
Fora to jest biwak.

Fora to jest biwak.

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam klubowiczów.
mam mały problem jestem pośiadaczem audi a6 1.9 tdi 2002rok a problem jest tego typu że wskaznik paliwa jak jest na połowie zbiornika to pokazuje mi się kontrolka rezerwy , doleje wskazówka idzie w górę po jakimś czasie znów wskazówka jest w polowie i znów rezerwa się zaświeca jakie mogą być przyczyny tych objawów i jak to można zdiagnozować proszę o poradę
mam mały problem jestem pośiadaczem audi a6 1.9 tdi 2002rok a problem jest tego typu że wskaznik paliwa jak jest na połowie zbiornika to pokazuje mi się kontrolka rezerwy , doleje wskazówka idzie w górę po jakimś czasie znów wskazówka jest w polowie i znów rezerwa się zaświeca jakie mogą być przyczyny tych objawów i jak to można zdiagnozować proszę o poradę
daniel.s
Dlatego właśnie pytam. Skoro aby wymienić pompę wody nie trzeba kombinować z rozrządem to jak się zepsuje to sam ją wymienie. Koszt pompy może nie duży ale kasa w tym miechu jest potrzebna na co innego.Piotruś pisze:W AVG pompa wody jest napędzana od paska wielorowkowego - a nie od paska zębatego napędzającego rozrząd (jak np. w poprzecznie ustawionych AHF-ach).
Zapewne dlatego niektórzy decydują się na "rozłożenie wydatków" w czasie ... .
Naprawdę nie jest trudno z ołówkiem w ręce sobie wyliczyć, że całościowo wykonany "duży przegląd" na oyginalnych częściach - w AVG raz na 90 tyś.km. - w końcowym bilansie jest tańszy od "alpejskich kombinacji" robionych "po kawałku" .. .
Więc potrzebuję 100% potwierdzenia czy Piotruś ma rację i nie trzeba koniecznie wymieniać razem z rozrządem

Pozdrawiam
Andrzej
[ Dodano: 2009-12-04, 18:05 ]
w którym miejscu znajduje się pompa wody w AVG??
Macie może jakiś schemat lub fotke