Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[c4 avant 2.5TDI AEL] Wariacje wycieraczki tylnej szyby

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szamot74
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[c4 avant 2.5TDI AEL] Wariacje wycieraczki tylnej szyby

Post autor: szamot74 » 06 maja 2009, 17:09

Witam Szanownych Klubowiczów :-)
Mój problem polega na tym że: i po kolei... w moim avancie od pewnego czasu nie działał spryskiwacz tylnej szyby (był przytkany jakimś osadem... :evil: ...ale to juz usunięte
:-D ) Kilka dni temu przestała działać wycieraczka tylnej szyby, gdzie wcześniej używałem jej bez spryskiwacza na sucho :shock: OK...tylko w czasie pory mokrej :mrgreen: Okazało się że poszedł bezpiecznik :idea: (wymieniony) Po jego wymianie owa wycieraczka zwariowała :shock: Pracuje normalnie w trybie spryskiwania ciągłego (czyli po przytrzymaniu prawej manetki przy kierownicy "od siebie" ) ale gdy włączam lub wyłączam tryb auto (czyli mazanie co jakis czas) wycieraczka porusza się tylko o ok 30 potem 60 potem 20 stopni potem itd itd...znaczy się nieregularnie i nigdy nie wraca do prawidłowej pozycji wyjściowej...
Jakieś pomysły??? :-/
Wciąż mi się śni Quattro 3.0 TDI :-)

Awatar użytkownika
szamot74
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szamot74 » 06 maja 2009, 21:00

slavi16 dzięki ale czytałem te posty i nic nowego mi nie wnoszą :-/ ponieważ pierwszy temat kończy się opisem dokładnie takiego samego problemu jaki ja mam (zero odp) a drugi owszem objawy są identyczne ale u mnie nic nie rdzewieje i mocowanie ramienia nie przepuszcza :roll: bo rozbierałem w długi weekend tylną klapę i wyciągałem cały mechanizm. Końcówka z ząbkami (czy z frezami jak kto woli :lol: ) do podłączenia ramienia jest czysta i nawet bez wycieraczki chodzi jak chce :shock: opryskałem wszystko co się da WD 40 i to samo. Co do rozbiórki mechanizmu z silnikiem to mam pruć nity żeby tam zajrzeć??? :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika
DANIO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: DANIO » 06 maja 2009, 21:27

Mam podobnie, i cos Mi sie wydaje, ze bedzie to wina manetki. U mnie równiez wszystko jest suche i rdzy nie widac.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
piatek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotrek
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: piatek » 07 maja 2009, 09:29

sprawdź czy nie masz przeciętych kabli zasilających, lubią pękać w miejscu łączącym się z tylna klapa pod gumką zaznaczyłem na fotce
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
DANIO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: DANIO » 07 maja 2009, 12:20

PIATEK gdyby tak bylo to wycieraczka wcale by nie dzialala lub tez dzialala by ale od czasu do czasu jak kable ponownie sie zlacza. Ale tutaj jest tak, ze ona sie zatrzymuje co jakies 20cm i dalej jedzie. Druga sprawa jak wlaczysz manetka tak aby wycieraczka caly czas chodzila to jest ok.

Takze mysle, ze problem nie lezy z tylu auta.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
piatek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotrek
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 177KM

Post autor: piatek » 07 maja 2009, 12:47

warto sprawdzić sam miałem taki przypadek i mój kolega tez.

Awatar użytkownika
szamot74
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szamot74 » 17 maja 2009, 14:48

sprawdź czy nie masz przeciętych kabli zasilających, lubią pękać w miejscu łączącym się z tylna klapa pod gumką zaznaczyłem na fotce
Dzięki bardzo piatek miałeś rację. Wczoraj spędziłem całą sobotę w garażu ale opłaciło się :mrgreen: . Gdy dorwałem się do miejsca które wskazałeś, osłupiałem :shock: ... W gumowej harmonijce (osłonce) łączącej klapę tylną z karoserią wypaliło dziurę (której nie widziałem wcześniej bo była odwrócona). Rozgrzebałem cały tył w tym rejonie i gdy zdjąłem wspomnianą wyżej harmonijkę...kolejny i jeszcze większy szok :shock: :shock: :shock: ... Na 11-cie przewodów tylko...trzy!!! całe, reszta połamana i "zespawana" w jedną miazgę... :shock: :shock: :shock: ...To tłumaczy dlaczego kupując autko pół roku temu znalazłem w schowku dwie garście bezpieczników...dopiero potem zaczęły się jaja :evil: . Ogrzewanie tylnej szyby, wycieraczka, światła przeciwmgielne i wsteczne jarały mi bezpieczniki co chwila. Szkoda że nie cyknąłem fotek wczoraj przed i po robocie bo wtedy mielibyście cały i klarowny obraz tego co było a co jest obecnie :-/
Teraz, po żmudnych godzinach cięcia kabli, lutowania, izolowania i robienia wstawek wszystko mi działa bez jarania bezpieczników :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Aha...przestała mi działać pompka centralnego (alarm się załącza ale nie słychać wogóle pompki i autko się nie zamyka :-( ) ale pracuję nad tym...

user

Post autor: user » 15 cze 2009, 21:50

mam identyczny problem ale nie pali mi bezpieczników, tak samo nie działa mi wycieraczka a dysza spryskiwaczy była przytkana ale juz została oczyszczona i hasa i niestety ostatnio przestał mi działac centralny, alarm sie wlacza ale pompka nie chodzi i trza zamykac recznie -dokładnie niewiem w czym jest problem bo centralny mnie bardziej wnerwia;/
dodam ze miałem podobny problem w 80tce jak popadał duzy deszcz to centralny przestawał chodzic, przeschło i hasało, a tu popadało przeschło i nie zaczeło chodzic;/

;(

Awatar użytkownika
Koolas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Koolas » 21 lis 2009, 23:56

też miałem ten problem z kablami przy tylniej klapie. połapałem przewody włączyłem tylnią wycieraczkę zrobiła jeden obrót i powiedziała PA PA
ma ktoś może rozpiskę bezpieczników po polsku do A6 C4?
bo grzanie tylniej szyby działa, spryskiwacz działa a reszta nie, czyli ośw. rej. nie działa, przeciwmgielne nie działa, wycieraczka nie działa, ale wsteczne działają...
komedia jakaś i nie wiem co sprawdzać? będę wdzięczny za podpowiedzi...
USUNIęTO - złamanie punktu 29 Regulaminu!

szuwarek1912
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2013
Moje auto: A4 B8
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI 140KM

wycieraczka

Post autor: szuwarek1912 » 23 lis 2009, 09:45

W sprawie wycieraczki tylnej szyby - pod przekładnią ślimakową znajduje się płytka z jej sterowaniem - płytka najczęsciej jest brudna i wycieraczka porusza się ruchem przerywanym 20 stopni, stoi, znów 30 stopni stoi itd... jest problem z wyjęciem tej ośki przekazującej napęd dla pióra wycieraczki /uszczelnienie/ bo inaczej nie wyczyści się tej powierzchni sterującej ruchem wycieraczki. Powodzenia

Awatar użytkownika
Koolas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Koolas » 23 lis 2009, 21:37

szuwarek1912, mógłbyś rozwinąć temat
czy to możliwe że jak połatałem kable w lewym górnym rogu to wycieraczka zrobiła jeden obrót a później coś z tą płytką się stało?

slavi16, rozumiem że jesteś tu moderatorem ale chłopak chciał pomóc i wnosi coś nowego do tematu więc trochę wyrozumiałości
USUNIęTO - złamanie punktu 29 Regulaminu!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja