Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

uwaga na złodzieja

Komunikaty użytkowników o kradzieżach samochodów lub mienia oraz porady i dyskusje związane z bezpieczeństwem.
Awatar użytkownika
markom8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

uwaga na złodzieja

Post autor: markom8 » 19 cze 2008, 14:33

witam, przedwczoraj miałem włam do mojej A6 dodam, że jeszcze na niemieckich numerach. Właśnie w poniedziałek odbieram zaświadczenie o zapłacie akcyzy i rejestruję autko. Na szczęście uszkodził mi tylko stacyjkę, także okazało się że był to amator. Stacyjkę zrobiłem u znajomego mechanika za nieduże pieniążki i założyłem dosyć bezpieczny alarm. Zobaczymy co dalej, ale wydaje mi się, zresztą także po opinii mojego znajomego, że nastąpiło uaktywnienie się złodziei w Warszawie.
Audi Avant 2,5 TDI

macieja910

Post autor: macieja910 » 19 cze 2008, 15:10

Chyba zrozumiale jest lato, sezon przyszedl :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 19 cze 2008, 17:18 przez macieja910, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pastor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pastor » 19 cze 2008, 17:10

Koleś musiał być strasznym amatorem skoro nie zwinął Twojej bryki. Rozumiem, że skoro teraz założyłeś "bezpieczny" alarm to wcześniej nic nie miałeś ?
Pamiętaj, nie ma czegoś takiego jak bezpieczny alarm.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez pastor, łącznie zmieniany 2 razy.

yapis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yapis » 19 cze 2008, 21:48

markom8,
moze cos wiecej ogolnego powiesz o koszcie alarmu?
A6, do odkrycia....wiele jeszcze ;)

Awatar użytkownika
pastor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pastor » 20 cze 2008, 09:59

Koszt alarmu nie ma znaczenia. Nawet najdroższy alarm jest nic nie warty !!!
Inteligentny złodziej gdy będzie chciał zwinąć Twoją brykę, namierzy Ciebie i specjalnym czytnikiem fal magnetycznych zczyta kod jaki wysyła pilot Twojego alarmu do centralki alarmu w aucie. Potem tylko wgrywa kod do odpowiedniego odtwarzacza (pilota zastępczego) i bez problemu otwiera Twój samochód i odjeżdża w siną dal. I tyle widziałeś swoje auto !!!

Ja osobiście polecam udać się do jakiegoś znajomego "kumatego" elektryka samochodowego, który założy Ci specjalne odcięcie zapłonu, paliwa, prądu i Bóg wie czego jeszcze. Elektryk montuje Ci specjalny uktryty przycisk wewnątrz auta, po wciśnięciu którego można dopiero uruchomić silnik. Jeśli montujący będzie znał się na rzeczy, to czas montażu wyniesie max 2-3 godziny, a cena do 200zł.

Ale, nawet takie zabezpieczenie może nie pomóc. Uparty złodziej podjedzie pod Twoją brykę lawetą i bez konieczności odpalania silnika Twoja bryka ginie !!!

Dla ambitnych polecam zatem blokadę BBS, polegającą na całkowitym zablokowaniu układu hamulcowego. Jak masz taką blokadę nawet na lawetę nie wezmą Twojego samochodu, no chyba że dźwigiem :-)
Blokada po jej uruchomieniu blokuje wszystkie cztery koła w pojeździe. To tak jakbyś zaciągnął ręczny na wszystkie koła. Bryki nie ruszysz.
Koszt montażu takiej blokady 800zł, czas montażu 5-8 godzin w zależności od samochodu.

Ja mam blokadę BBS + dwa odcięcia z ukrytymi guziczkami. Samochód zostawiam wszędzie bez obwa nawet czasami otwarty.

m3iaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: m3iaz » 20 cze 2008, 10:27

zrobienie "guziczka" w naszych cackach gdzie pojawia się już CAN nie jest takie proste jak się wydaje. ja osobiście jeszcze się za coś takiego nie zabierałem w swoim ale zakładałem u 2ch kumpli. skończyło się na odcięciu pompy paliwa (oba benzynowe) nie zastanawiałem sie jeszcze nad dieslem ale chyba usiądę kiedyś żeby coś obczaić. swoją drogą niedawno sie dowiedziałem od znajomych "fachowców" (w różnych towarzystwach się człowiek obraca, czasami niechcący) że odcięcie pompy paliwa to wielka kicha bo pompa jest najczęściej w bagażniku (tak jak i zbiornik) i moje odcięcie obchodzi się przez podanie zasilania z tylnych świateł !!! poza tym są komputerki które po prostu bez niczego wpinasz i auto już nie ma żadnych fabrycznych zabezpieczeń (immo, alarm) i się jedzie.
alarm który proponowałem nie jest może tak dobry jak BBS ale ta karta o której wcześniej wspomniałem ma dodatkową opcję rozłączania immo nie tylko przez obecność w aucie (czasami zakłócenia z otoczenia i np. słabe baterie powodują że karta nie jest rozpoznawana w samochodzie) ale również przez połączenie przez podczerwień (zasada taka jak w pilocie od tv). podczerwieni nie zczytasz już tak łatwo tym bardziej że sygnał jest na tyle słaby że poza obrębem samochodu jest już niezauważalny...

chyba poważnie zabiorę się za analizę schematu mojego autka i upchnę gdzieś dodatkowe zabezpieczenie
Quattro ;-)
RNS-e + Bluetooth Tel Interface
Shark Fin
DVD VST + kamera cofania

Awatar użytkownika
pastor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pastor » 20 cze 2008, 10:41

Od przybytku głowa nie boli !!!
Imi więcej zabezpieczeń tym lepiej, zawsze zyskujesz cenne sekundy. Zanim złodziej je obejdzie może go np. ktoś wypłoszyć. Złodziej działa pod presją, więc im więcej ma przeszkód tym bardziej zaczyna się gubić i często odpuszcza.

Róbcie wszystko, ale z umiarem i u fachowców. Mam znajomego który chciał sam zamontować alarm, skończyło się na wymianie komputera w aucie i spaleniu wiązki elektrycznej. Zmiast zapłacić 500zł za montaż alarmu, zapłacił kilka tysięcy za ponowne doprowadzenie auta do stanu używalności.

m3iaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: m3iaz » 20 cze 2008, 10:53

wiem że czasami lepiej oddać do fachowca ale ja jestem elektronikiem i tego typu rzeczy sporadycznie bo sporadycznie ale robię. poza tym moje autko znam juz na prawdę dobrze ;-)
Quattro ;-)
RNS-e + Bluetooth Tel Interface
Shark Fin
DVD VST + kamera cofania

Awatar użytkownika
markom8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: markom8 » 20 cze 2008, 11:04

witam wszystkich,
mój koszt wyniósł 800 zł z montażem i jestem bardzo zadowolony, a co do ukrytych przycisków to wydaje mi się, że jest to już przeżytek. Na rynku są już dostępne nowocześniejsze alarmy, który właśnie założyłem, ale ze względów bezpieczeństwa - złodzieje również czeszą fora klubowe - nie chcę podawać szczegółów alarmu. W każdym razie jestem teraz o wiele bardziej spokojniejszy.
Audi Avant 2,5 TDI

Awatar użytkownika
mawrick
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jerzy
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: mawrick » 20 cze 2008, 19:26

na złodzieji nie ma rady jak bardzo sie upra i tak wezma
taka jest prawda a zakladanie roznych zabezpieczen daje nam tylko pare sekund wiecej

Awatar użytkownika
aro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aro » 20 cze 2008, 23:10

na zlodzieja i ten BBS nie pomoze.. jak wytlumaczyć ze i takie autka znikaja bez sladu.. jesli sie zastanowic to (fachowi) zlodzieje dysponuja o wiele lepszym sprzetem niz niektore firmy instalujace alarmy itp. atak nawiasem byle jaki zlodziej to takich bryk raczej niepodchodzi no chyba ze jakis idiota,

Awatar użytkownika
pastor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pastor » 29 lip 2008, 10:08

Blokadę BBS można założyć w Warszawie ul. Kościuszkowców, niestety nie pamiętam nr. budynku ale jest na ogrodzeniu żółta reklama blokady BBS, tłumiki. Jadąc od centrum Warszawy i skręcajac w lewo w Kościuszkowców, jakieś 500m po lewej stronie. Numer tel. 602-222-002

Blokada załączana jest specjalnym kluczykiem, w niewidocznym miejscu montują specjalną stacyjkę, kluczyk jest specyficznie skonstruowany, a samo przekręcenie go w stacyjce nie jest proste. Wymaga wykonania kilku ruchów w dwie strony, co odstraszy nawet najbardziej wytrwałego złodzieja. Nawet jeśli jakimś cudem zdobędzie taki kluczyk jaki pasuje do Twojej blokady, to nie będzie wiedział jak go użyć.

Darek 2.5tdi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radosław
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 136KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Darek 2.5tdi » 29 lip 2008, 12:06

Tyle, że jak będzie chciał auto to nie będzie sobie d... zawracał walką z blokadą a po prostu ci auto odholuje ;-)

Awatar użytkownika
pastor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pastor » 29 lip 2008, 13:01

I właśnie w tym tkwi urok tej blokady że auta nie odholuje !!!

Blokada BBS blokuje układ hamulcowy, wszystkie koła zachowują się tak jakby miały zaciągnięty hamulec ręczny. Nie ma szans wciągnięcia auta na lawetę !!!
Tajemnica blokady tkwi w specjalnie zamontowanych zaworach na przewodach hamulcowych, po jej załączeniu zawory nie wypuszczają płynu hamulcowego z tłoków więc koła są zablokowane jakbyś trzymał wciśnięty hamulec czy ręczny.

Myślisz że złodziejowi będzie się chciało kłasć pod samochód i szukać tych zaworów ? Nawet gdyby, je znalazł, to nie odkręci ich ręcznie bo są sterowane elektronicznie. Gwarantuję Ci że odechce mu się dobieraćdo Twojego auta.

Jak wspomniałem wcześniej, na tą blokadę jest tylko jeden sposób. DÂŹWIG !!!
Nie sądzę jednak że złodzieje będą tak odważni żeby dźwigiem ukraść Ci auto.

Awatar użytkownika
TURAS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TURAS » 29 lip 2008, 19:52

Najlepszym zabezpieczeniem jest UBEZPIECZENIE AUTOCASCO

ODPOWIEDZ

Wróć do „Skradzione auta i przedmioty”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl