Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[2.5 akn] cieknie olej ale skąd ?

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
juchas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[2.5 akn] cieknie olej ale skąd ?

Post autor: juchas » 09 lis 2009, 15:29

witam, pytanko czy oprócz cieknących dekli i wtrysków jest jeszcze jakieś miejsce skąd nagminnie cieknie olej ? uszczelki dekli po wymianie i sucho tak myślałem że stamtąd cieknie ale jednak nie, umyje silnik i będę patrzył gdzie się leje ale może ktoś ma cenną wskazówkę ;) pozdrawiam

radekboguslaw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radekboguslaw » 09 lis 2009, 16:56

witam własnie dekle ,wtryski,miska olejowa,i symering na skrzyni biegów to sa miejsca gdzie cieknie ale jak cieknie to znaczy ze jest ok jak nie cieknie to zaczynaj sie wtedy martwic

juchas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: juchas » 09 lis 2009, 17:14

wiem że one ciekną, na wtryskach i deklach jest ok, ale zaczęło mi tak już cieknąć że po nocy plamu w garażu i to spore a nie dwie małe kropeleczki, jak ściągnąłem pokrywe to dosłownie jakby ktoś wylał olej na silnik ...

Awatar użytkownika
Levuss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Levuss » 09 lis 2009, 17:19

radekboguslaw pisze:witam własnie dekle ,wtryski,miska olejowa,i symering na skrzyni biegów to sa miejsca gdzie cieknie ale jak cieknie to znaczy ze jest ok jak nie cieknie to zaczynaj sie wtedy martwic
Zastanawia mnie Twoja wypowiedź. Skoro cieknie to logiczne jest, że auto będzie traciło poziom oleju więc nie jest to ok. Wtryski nie będą ociekały olejem a ON. Kolego pisał, że górę ma uszczelnioną więc ja obstawiam uszczelniacz wału korbowego lub jak miało to miejsce u mnie, makroskopijne pęknięcie miski olejowej. Zdrowe V6 nie ma prawa cieknąć tak jak każdy inny silnik. Rozszczelnienie silnika świadczy o niewłaściwej obsłudze serwisowej, puszczających uszczelniaczach.
juchas pisze:wiem że one ciekną, na wtryskach i deklach jest ok, ale zaczęło mi tak już cieknąć że po nocy plamu w garażu i to spore a nie dwie małe kropeleczki, jak ściągnąłem pokrywe to dosłownie jakby ktoś wylał olej na silnik ...
Więc musisz umyć silnik i obserwować ska dokładnie cieknie. Ja obstawiam miejsce które widać za turbiną patrząc w dół. Warto sprawdzić również miejsce w którym miarka oleju wchodzi do misy olejowej. Tam jest oring, który lubi sobie popuszczać olej.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, 23:38 przez Levuss, łącznie zmieniany 1 raz.
Termostat--120zł
Wałki rozrządu--1500zł
Hydraulika--1200zł
W pełni sprawny V6 Tdi --bezcenny

AUDI WYDATKI DZIęKI TECHNICE

wisnia1230
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wisnia1230 » 13 wrz 2010, 19:34

witam
ja posiadam a6 c5 2.5 tdi i ma pytanie jak mozna uszczelnic cieknące miejsce przy wtryskach ?
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja