Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[a6 c4 1.9] Piski pod maską na zimnym silniku - serwis na to

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jaceqp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

[a6 c4 1.9] Piski pod maską na zimnym silniku - serwis na to

Post autor: jaceqp » 08 lis 2009, 08:54

Siema.
Od czasu gdy zrobiło się chłodniej, przez kilka minut (głównie na wolnych obrotach) coś mi dobitnie metalicznie popiskuje pod maską. Pierwsze co się wtedy narzuca to napinacz lub jakaś rolka. Korzystając z okazji, że zaprowadziłem auto do serwisu (nierówna praca i kopcenie po zimnym odpaleniu o czym może w innym wątku) kazałem przyjrzeć się w/w problemowi ew. wymienić napinacz czy rolkę.
Przy odbieraniu auta poinformowano mnie, że nie usunęli tej usterki - w sensie żebym się jeszcze sam zastanowił czy już teraz to robić, bo będzie to trochę kosztowne.

W związku z tym chyba skonsultuję to jeszcze z wami. Auto mam kilka m-cy i jeszcze go na tyle dobrze nie poznałem, żeby stwierdzić czy serwis ma rację.

Otóż podobno winny jest jakiś 'pręt' który jest albo przy napinaczu albo jest jednym z elementów napinacza. Serwis twierdzi, że trzeba rozebrać cały przód (pewnie jak przy rozrządzie) żeby się do niego dostać. Facet powiedział, że być może trzeba będzie coś tam rozebrać i nasmarować a sam napinacz najprawdopodobniej jest... 'sprawny'.

Wiem, że w 2.5TDI jest mało miejsca pod maską, ale podejrzewałem, że w 1.9 rozbieranie przodu nie jest potrzebne.
O jakim 'pręcie' koleś mógł mówić ? <smuty>

gofer1234
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gofer1234 » 09 lis 2009, 13:12

CZE
ten pręt to "łącznik" między napinaczem i kołem, rolką napinacza:), mam ten sam problem i właśnie szukam czegoś w miarę taniego na wymianę, mam zamiar zrobić komplet, czyli rolka napinacza(hp ok 25pln), napinacz(ok 100pln), tulejki na pręt napinacza(po 12pln za sztukę, potrzeba dwie) i rolka alternatora(ok 90 pln) i pasek, oczywiście wszystkie ceny z allegro bo w sklepie to oko około 30%-40% <beczy>
Jak podejrzewam to najwięcej hałasu robi rolka alternatora, a w dodatku to to małe kółeczko wprowadza auto w drgania, proponuje najpierw wymienić rolkę alternatora( na allegro mozna znaleźć z INA po koło 90 pln) jak wtedy hałas dalej będzie to pewnie będziesz musiał wymienić resztę z tego co wymieniłem powyżej:(
ÂŻyczę powodzenia:) <piwo>
daj znać co ci się udało zrobić

wiesiek-02
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wiesiek-02 » 09 lis 2009, 17:11

Sprawdż jeszcze czy ci piszczy jak wyłączysz klimatyzację ....
w.j.

Awatar użytkownika
jaceqp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: jaceqp » 09 lis 2009, 23:21

Ogólnie sporo przy tym roboty? Może spróbować samemu, chociaż z pogodą już kiepsko a garaż nieogrzewany. A jak z przodem - trzeba będzie rozbierać czy niekoniecznie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl