Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6 2.0TDI-Multitronic]-za wysokie obroty

Silniki wysokoprężne
daniellon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6 2.0TDI-Multitronic]-za wysokie obroty

Post autor: daniellon » 06 lis 2009, 21:34

Zauwazylem,ze od jakiegos czasu (przewaznie po zimnej nocy) jak rano odpalam samochod to obroty sa na 1000 (to chyba jest normalne), ale gdy ruszam bez dodawania gazu to podnosza sie do 1200 i gdy hamuje to nadal stoja na 1200. Dalej jade do pracy i mam po drodze kilka skrzyzowan ze swiatlami i jak sie zatrzymuje to nadal obroty wynosza 1200 i tak przez jakies 7-8 minut i problem znika. Czasami tez mi sie tak dzieje jezeli stoje w korku (auto jest rozgrzane) to obrotu z niczego potrafia sie podniesc na okolo 1000- 1100. Czy ktos moze wie co to sa za objawy? Pozdrowiena ;-)
daniellon

jaccol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaccol » 07 lis 2009, 14:22

Możesz napisać co ile km masz ten objaw ?
jaccol

daniellon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: daniellon » 07 lis 2009, 19:39

Nie wiem co ile kilometrow ale prawie kazdego ranka jak odpalam samochod to tak sie dzieje. A na goracym silniku to jest rzadziej, ale to jest jak juz dlugo uzywam samochod i stoje na swiatlach lub po malu jade w korku.
daniellon

jaccol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaccol » 07 lis 2009, 22:19

Z Twoich wpisów widać że masz w aucie DPFa.W/g mojej wiedzy-jestem zwykłym użytkownikiem podobnego "wynalazku", podwyzszone obroty to skutek wymuszania przez komputer sterujący silnikiem procesu regeneracji DPFa.Jeśli dzieje się to co 200-300 km i trwa ok.5-10 min to jest ok.Pamiętaj że jak przerwiesz ten proces bo właśnie skonczyłeś jazdę to po ponownym uruchomieniu silnika rozpocznie on się znowu.Jeśli jak piszesz masz to "w kółko" to raczej coś nie tak albo z silnikiem bo zapycha DPFa puszczając w niego "bąki sadzy" albo z samym DPFem który jest mocno zapchany ale wówczas powinna zapalać się kontrolka wołająca o jazdę regenerującą tj. 15 minut jazdy przy obrotach ok.2000.Może być również uszkodzona automatyka /czujnik,czujniki/ na DPFie. Podwyższać obroty może też sterownik zarządzania energią jeśli masz słaby- niedoładowany akumulator-piszą o tym w instrukcji obsługi. Ja na twoim miejscu poszukałbym dobrego fachowca, który zdiagnozuje auto i wytłumaczy dlaczego tak się dzieje.Omijałbym szerokim łukiem ASO - strata czasu i pieniędzy.Jeśli na wejściu usłyszysz że DPFa trzeba usunać to szukaj innego warsztatu.Pozdrawiam i życzę powodzenia w uzdrawianiu auta.
jaccol

daniellon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: daniellon » 08 lis 2009, 08:50

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Bylem z nim juz niejednokrotnie w audi(w londynie) i wymienii Mi exshust prresure gas sensor, przeplywomiez i mialem regeneracje DPF-a. I nadal jest tak jak bylo. Wiem tylko jedno, ze tutaj to oni nie maja pojecia o naprawie auta i juz wiecej nie skorzystam z ich uslug. W grudniu jade do polski (mysle,ze ta usterka nie przeszkadza abym mogl jechac w taka trase 1400km) i dostalem warsztat polecenia (sserwis Sopa k. Gliwic), oni specjalizuja sie w audi, vw. Takze pojade ich odwiedzic. Pozdrowienia
daniellon

palmus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: palmus » 17 kwie 2012, 19:19

Kolego uporałeś się może z problemem podnoszących się obrotów o 1000?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja