[A6 C6] Problemy, czujnik cofania, klapa bagażnika, 3stop
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C6] Problemy, czujnik cofania, klapa bagażnika, 3stop
Witam!
Moje Audi a6 nie zawiodło mnie jeszcze nigdy, lecz z biegiem czasu, co jakiś czas pojawiają się jakieś "kosmetyczne" problemy . Opiszę wszystkie 3 sprawy, będzie mi łatwiej
Sprawa 1
Czujnik cofania. Kiedy włączam bieg wsteczny, zamiast krótkiego sygnału oznaczającego sprawne działanie systemu, słyszę długi (ok 4 sekund) dźwięk. Czujnik raz działa raz nie. Nie wiem czy padł cały system, czy jeden czujnik ?
Sprawa 2
Klapa bagażnika. Pojawiły się mrozy, a wraz z mrozami problem. Próbuję zamknąć klapę bagażnika, aż tu nagle klapa "się odbija" i nie chce zatrzasnąć. Po 3 próbie klapa się zamknęła, jednak na komputerze pomiędzy zegarami nadal sygnalizowane było, że klapa jest zamknięta.
Sprawa 3
Sprawa jest prosta, 3 ÂŚwiatło STOPu po prostu nie działa. Czy spaliła się lampa, czy bezpieczniki ?
z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc !
pozdrawiam
wOJCIECh
Moje Audi a6 nie zawiodło mnie jeszcze nigdy, lecz z biegiem czasu, co jakiś czas pojawiają się jakieś "kosmetyczne" problemy . Opiszę wszystkie 3 sprawy, będzie mi łatwiej
Sprawa 1
Czujnik cofania. Kiedy włączam bieg wsteczny, zamiast krótkiego sygnału oznaczającego sprawne działanie systemu, słyszę długi (ok 4 sekund) dźwięk. Czujnik raz działa raz nie. Nie wiem czy padł cały system, czy jeden czujnik ?
Sprawa 2
Klapa bagażnika. Pojawiły się mrozy, a wraz z mrozami problem. Próbuję zamknąć klapę bagażnika, aż tu nagle klapa "się odbija" i nie chce zatrzasnąć. Po 3 próbie klapa się zamknęła, jednak na komputerze pomiędzy zegarami nadal sygnalizowane było, że klapa jest zamknięta.
Sprawa 3
Sprawa jest prosta, 3 ÂŚwiatło STOPu po prostu nie działa. Czy spaliła się lampa, czy bezpieczniki ?
pozdrawiam
wOJCIECh
- Zygi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2010
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: [A6 C6] Problemy, czujnik cofania, klapa bagażnika, 3sto
Mialem podobny problem, czujniki byly zawilgocone a szczegolnie nad ranem lub po myciu auta, WD-40 i od tamtej pory znikl problem.wojciech_A6_C6 pisze: Sprawa 1
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
JAKOS78 Co proponujesz? Rozebrać okładziny i obudowę zamka (część w klapie), i potem odpowiednio ruchome elementy zpenetrować WD40 :mrgreen: ?
ZYGI To samo pytanie, Czujniki cofania, zawilgocenie i WD40 nie wiele wg mnie mają wspólnego. Jak wilgoć to czemu chyba coś uszczelnić ? Gdzie proponujesz tym WD40 popsiukać :?: :idea: :?: 8-) ?
ZYGI To samo pytanie, Czujniki cofania, zawilgocenie i WD40 nie wiele wg mnie mają wspólnego. Jak wilgoć to czemu chyba coś uszczelnić ? Gdzie proponujesz tym WD40 popsiukać :?: :idea: :?: 8-) ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Moje auto: S6 C5
- Rocznik: 2002
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
Nie koniecznie rozbierać Po prostu dokładnie spryskaj cały zamek, ze wszystkich stron. U mnie pomogło :mrgreen: Chociaż, za entym razem :-P Trzeba było obficie spryskaćwojciech_A6_C6 pisze:JAKOS78 Co proponujesz? Rozebrać okładziny i obudowę zamka (część w klapie), i potem odpowiednio ruchome elementy zpenetrować WD40 :mrgreen: ?
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
- Zygi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2010
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Dokladnie jak Funosek napisal, spryskalem cale czujniki a nawet do srodka czujnika po przez male szczeliny, WD jest lekko tlusty i dzieki temu woda sie nie trzyma na nim.wojciech_A6_C6 pisze:
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
nowy czujnik ultradzwikowy bo tak sie nazywa on w etce kosztuje w aso 320zl ( masakra) na gieldzie kosztuje on od 60 do 100zl za sztuke. Co do dzialania to u mnie et zbyl przypadek ze jak bylo auto po umyciu to dzialalo wsyztko a pozniej przestalo dzialac. Sprawdz vagem vag wykazal w moim przyadku ktore czujniki sa padniete!.
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: [A6 C6] Problemy, czujnik cofania, klapa bagażnika, 3sto
Kolego zadne wd40 nie pomożewojciech_A6_C6 pisze:Witam!
Sprawa 1
Czujnik cofania. Kiedy włączam bieg wsteczny, zamiast krótkiego sygnału oznaczającego sprawne działanie systemu, słyszę długi (ok 4 sekund) dÂźwięk. Czujnik raz działa raz nie. Nie wiem czy padł cały system, czy jeden czujnik ?
Sprawa 2
Sprawa 3
pozdrawiam
wOJCIECh
czujnik raz działa a raz nie bo fakt jest zasnierzały ale pryskanie nie pomoże po jakims czasie znowu pojawi sie ten problem proponował bym wymienic na nowy nie kupuj uzywki bo w samochodach audi bardzo czesto pojawia sie ten problem wiec mozesz kupic uzywany terz nie sprawny albo dlugo nie polatasz z nim
nowy zamienik kosztuje 120 zł
swiatło stopu terz do wymiany miałem ten sam problem
prubowałem wszystkiego wd40 zrobiłem z silikonu nowa uszczelke zeby wilgoc sie nie dostawała na nic kupiłem nowy w serwisie i latam teraz bez problemow
cena nowego 350 zł
sprawa klapy jak rozbierzesz tapicerke tam jest linka metalowa stosowana rownierz w dzwiach i bardzo czesto jak jest zimno ona robi sie luzna i zablokuje sie na tapicerce wystarczy ja odblokowac mozesz miec kiedys ten sam problem z dzwiami