Witam!
Mam C5 która była sporadycznie używana do ciągnęcia przyczepy i obawiam się teraz, że tylne zawieszenie się już "wyjechało". Nie jest tragicznie, ale wydaje mnie się, że tył mojej A6 Avant jest trochę nisko. Pojadę do mechanika, ale chciałbym już wiedzieć, co będzie trzeba wymienić.
P.S. Czy jest możliwość zwiększenia prześwitu? Jeśli tak to jak?
Pozdrawiam
[C5 1.8T] Tylne zawieszenie dość niskie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Norbert
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AEL 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
A co za przyczepę ciągnąłeś, że padło ci zawieszenie? Jeżeli nie przekraczasz obciążenia na hak, to przy "sporadycznym" używaniu haka można jeździć latami. Może coś ciężkiego było wożone w bagażniku (np. teściowa
)?
Czy zawiecha padła ci tylko z tyłu (może masz sportowe - obniżone zawieszenie, albo ktoś sobie obniżał)?
Jak masz niższe, to można podwyższyć do standardowego (to chyba kwestia sprężyn). Nie sądzę, żeby dało się podwyższyć bardziej - to nie allroad
. Zresztą jak to będzie wyglądało, to raz, a dwa to zmienią się na gorsze właściwości jezdne.
Standardowa wysokość od ziemi do dolnego progu (przed tylnym kołem) to ok. 20 cm, a dla zawieszenia sportowego (obniżonego) ok. 17 cm.

Czy zawiecha padła ci tylko z tyłu (może masz sportowe - obniżone zawieszenie, albo ktoś sobie obniżał)?
Jak masz niższe, to można podwyższyć do standardowego (to chyba kwestia sprężyn). Nie sądzę, żeby dało się podwyższyć bardziej - to nie allroad

Standardowa wysokość od ziemi do dolnego progu (przed tylnym kołem) to ok. 20 cm, a dla zawieszenia sportowego (obniżonego) ok. 17 cm.
Kogel-mogel FB 
Fora to jest biwak.

Fora to jest biwak.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Norbert
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AEL 140KM
- Napęd: FWD