Witam,
czy ktoś mi powie, czy alarm fabryczny jest zainstalowany w każdym aucie, tylko w niektórych nie ustawiony w VAGu? Bo ja mam taką sytuację, że NIE mam alarmu, np. nie mam przycisku przy fotelu kierowcy, nie mam diodek przy "rygielku" w drzwiach.
Jednak po aktywacji alarmu w VAG'u, zamknięciu centralnego zamka i próbie odpalenia samochodu kluczykiem, auto nie odpala, za to zaczynają mrygać kierunkowskazy. W VAGu natomiast wyskakuje błąd: alarm wzbudzony z wejścia nr 15 (czy coś takiego). Oczywiście syrenka nie wyje, bo jej nie ma.
I teraz moje najważniejsze pytanie. Czy można jakoś doposażyć samochód, żeby ten (chociaż) alarm fabryczny był? Nie chcę dokładać tego przycisku na ramie drzwi kierowcy, ale np. te prowadnice z miejscem na diodki już mam oraz dołożyło by się syrenkę. Jest to wykonalne?
Wiem, że są alarmy pod oryginalny kluczyk, ale mi zależy na jak najniższych kosztach (niestety ).
[A6 C5] Alarm fabryczny, a właściwie jego brak...
No tak, ale chciałbym żeby jeszcze syrenka wyła, no i mieć te diodki w drzwiach, mrygające po zamknięciu zamka centralnego. Czy można by podłączyć jeszcze jakieś niefirmowe czujki ruchu do tego modułu komfortu / alarmu?endriu pisze:Piszesz że pseudo ale auta nie można uruchomić,to już może być coś mimo że system widzi to jako błąd.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2007
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Wiesz co, pierwsze słyszę, żeby było coś takiego jak "fabryczny alarm", który można aktywować albo nie (np. kupując auto "z alarmem" - odblokują alarm).
Podejrzewam, że to, co ustawiasz w VAG-u ma związek z immobilizerem i centralnym zamkiem ("Zentralverriegelungen" to centralny zamek, a nie alarm). Moim zdaniem to tylko dodatkowa sygnalizacja, że ktoś próbuje odpalić samochód w sposób nieautoryzowany (normalnie złodziej po prostu nie może odpalić i tyle).
Może taka sygnalizacja służy raczej czemuś innemu: zostawiłeś kluczyki w aucie, a tu dziecko wsiadło, zamknęło drzwi i bawi się kluczykiem.
A alarm (całkiem przyzwoity, sterowany kluczykiem) można kupić za 600 zł z montażem. Myślę, że tańsze też znajdziesz - wszystko zależy od jakości i ilości funkcji.
I nie oszczędzaj na alarmie - im więcej tego masz w aucie, tym więcej czasu zejdzie złodziejowi na próbach odpalenia auta. Polecam tzw. "autoryzację zapłonu", czyli coś w rodzaju dodatkowego immobilizera. Ja mam też dodatkową syrenę w kabinie - jak ktoś będzie coś kombinował w środku, to musi najpierw włożyć stopery do uszu .
Jak masz fabryczny immobilizer, to złodziej przychodzi ze swoim komputerem, otwiera klapę silnika, podmienia komp na swój i już może używać swojego kluczyka i odjeżdżać. Podobno nie powinno mu to zająć więcej jak 2 minuty. Jak nie masz nawet byle jakiego alarmu, to nawet nie będziesz wiedział, że ktoś ci gmera pod maską.
Podejrzewam, że to, co ustawiasz w VAG-u ma związek z immobilizerem i centralnym zamkiem ("Zentralverriegelungen" to centralny zamek, a nie alarm). Moim zdaniem to tylko dodatkowa sygnalizacja, że ktoś próbuje odpalić samochód w sposób nieautoryzowany (normalnie złodziej po prostu nie może odpalić i tyle).
Może taka sygnalizacja służy raczej czemuś innemu: zostawiłeś kluczyki w aucie, a tu dziecko wsiadło, zamknęło drzwi i bawi się kluczykiem.
A alarm (całkiem przyzwoity, sterowany kluczykiem) można kupić za 600 zł z montażem. Myślę, że tańsze też znajdziesz - wszystko zależy od jakości i ilości funkcji.
I nie oszczędzaj na alarmie - im więcej tego masz w aucie, tym więcej czasu zejdzie złodziejowi na próbach odpalenia auta. Polecam tzw. "autoryzację zapłonu", czyli coś w rodzaju dodatkowego immobilizera. Ja mam też dodatkową syrenę w kabinie - jak ktoś będzie coś kombinował w środku, to musi najpierw włożyć stopery do uszu .
Jak masz fabryczny immobilizer, to złodziej przychodzi ze swoim komputerem, otwiera klapę silnika, podmienia komp na swój i już może używać swojego kluczyka i odjeżdżać. Podobno nie powinno mu to zająć więcej jak 2 minuty. Jak nie masz nawet byle jakiego alarmu, to nawet nie będziesz wiedział, że ktoś ci gmera pod maską.
Kogel-mogel FB
Fora to jest biwak.
Fora to jest biwak.