[A6 C4 2,5 tdi 115 KM FWD] Gumowa rura od turbiny
[A6 C4 2,5 tdi 115 KM FWD] Gumowa rura od turbiny
Witam!
Moje audi strasznie kopciło. Po oględzinach stwierdziłem, że problem dotyczy pęknięcia gumowej rury turbina - intercooler. Owinąłem rurę taśmą silver samoprzylepną, następnie uzbroiłem miedzianym drutem, dość ścisło owijając go wokół rury i ponownie owinąłem taśmą aż do wyczerpania 25 - metrowej rolki. Póki co - trzyma, ale ciekawe jak długo.
W związku z tym mam pytanie. Czy ktoś wie, gdzie dostanę taką rurę?
Moje audi strasznie kopciło. Po oględzinach stwierdziłem, że problem dotyczy pęknięcia gumowej rury turbina - intercooler. Owinąłem rurę taśmą silver samoprzylepną, następnie uzbroiłem miedzianym drutem, dość ścisło owijając go wokół rury i ponownie owinąłem taśmą aż do wyczerpania 25 - metrowej rolki. Póki co - trzyma, ale ciekawe jak długo.
W związku z tym mam pytanie. Czy ktoś wie, gdzie dostanę taką rurę?
Ludzie mówią, że bez miłości nie da się żyć. Osobiście uważam, że tlen jest ważniejszy.
- Hincó
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Nie wiem gdzie można to kupić, ale przecież firmy tuningowe maja tego typu węże sylikonowe zbrojone i jeszcze w różnych kolorach, może by coś dopasowali w niższej cenie niż ASO..
Zapytaj w motoryzacyjnych, ogrodniczych, allegro?
problem będzie z zaginaniem, czy nie ulegnie mu wąż po zamontowaniu? Stad odsyłam do firm zajmujących się tym
Zapytaj w motoryzacyjnych, ogrodniczych, allegro?
problem będzie z zaginaniem, czy nie ulegnie mu wąż po zamontowaniu? Stad odsyłam do firm zajmujących się tym

Ok, dzięki. Poszukam gdzie się da, w sklepach z częściami do ciągników (bo wyczytałem, że można tam dostać przeróżne węże) itd, itp. Jeśli uda mi się coś znaleźć, to dam znać o tym na forum. Dodam, że kiedy uszczelniłem moją starą rurę, to auto dostało niezłego kopa i przestało dymić. A ja za brak mocy obwiniałem sprzęgło... :oops:
Ludzie mówią, że bez miłości nie da się żyć. Osobiście uważam, że tlen jest ważniejszy.
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
Ale jeśli założę wysłużoną używkę, która po kilku przejechanych kilometrach również trzaśnie, to utopię tę stówę, za którą mógłbym kupić kolejne kilkadziesiąt rolek taśmy duct silver... :mrgreen:
ÂŻartuję oczywiście. Ale póki co okazuje się, że moje rozwiązanie nie było taki głupie. Dziś porządnie przegoniłem moją ślicznotę i nic się nie dzieje :-D
Oby tak dalej!
ÂŻartuję oczywiście. Ale póki co okazuje się, że moje rozwiązanie nie było taki głupie. Dziś porządnie przegoniłem moją ślicznotę i nic się nie dzieje :-D
Oby tak dalej!
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
Naprawdę polecam ten sposób, ponieważ jeżdżę już 2 tygodnie z tak połataną rurą, gaz do dechy i wszystko trzyma i nie wydaje mi się, aby miało puścić. Najpierw oczyść rurę dokładnie np. benzyną, wytrzyj, osusz, żeby taśma dobrze przylegała. Później nawiń jakieś 3 warstwy tej srebrnej taśmy (polecam ją, ponieważ dobrze się klei i jest zbrojona jakimiś włóknami) , następnie owiń drutem miedzianym, nie musi być gęsto, co jakieś 1,5 cm. Postaraj się umocować go po obu końcach, żeby drut był odpowiednio naprężony. No i w ostatniej fazie nawijasz grubą warstwę taśmy silver, żeby jeszcze dodatkowo wzmocnić rurę i unieruchomić drut. Jeśli się dobrze to zrobi, to mój patent na 100% zadziała!;-)
[ Dodano: 2009-10-27, 22:35 ]
Tu mamy foteczkę.![Obrazek]()
[ Dodano: 2009-10-27, 22:35 ]
Tu mamy foteczkę.
-
- Forum Audi A6 / A7
Każdy sklep z częściami rolniczymi bądź tam gdzie są oleje do kupienia wyposażone są w węże zbrojone sprzedawane na metry ja za 70cm zapłaciłem coś koło 20zł i jeszcze kawałek mi został. A działa normalnie tylko warto kupić nowe obejmy żeby mieć pewność poprawnego zamontowania
AUDI A6 C4 2,5tdi AEL 97' AVANT- do sprzedania
- uszaty2222
- Forum Audi A6 / A7
kurde ja potzrebuje ten gorny waz co idzie do kolektora ssacego mam zalozona improwizacje tj. kupilem od znajomego waz od land crusera bo jest taka sama srednica przekroju i docialem go i jakos dal sie po dluzszym silowaniu zalozyc tyle ze jest troche splaszczony i przypuszczam ze nie dostaje takiej ilosci powietrza jak powinien wiec jakby ktos mial namiar albo posaidal takowy to prosze o kontakt