Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c6 BRE, 2.0 TDI]-multitronic

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
daniellon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c6 BRE, 2.0 TDI]-multitronic

Post autor: daniellon » 24 paź 2009, 18:21

Witam.
Od trzech miesiecy posiadam audi a6 s line 2.0 tdi multitronic z konca 2006, przebieg 120tys.km (BRE- oznaczenie silnika) i od tamtej pory mam , a mianowicie dzieja sie z nim dziwne rzeczy i nigdzie nie moge znajsc przyczyny, bo wszedzie gdzie z nim bylem to co innego mowia. Pierwsza rzecz to taka, ze gdy jest zimny (rano jak nim wyjezdzam do pracy) to jak jade na D to przerzuca mi tylko do czwartego biegu i dalej nie chce, musze wtedy dac na tiptronik i przrzucac manualnie (wtedy zmienia biegi prawidlowo). I tak musze jechac kilka minut az silnik sie nagzeje i wtedy zmienic na D, dopiero wtedy skrzynia automatyczna zmienia biegi prawidlowo. Drugie to, ze gdy jade na D to co okolo 150km obroty w silniku jakby sie zacinaly na wysokosci 1500-1700 obrotow i gdy puszczam pedal gazu to wskazowka nie chce zejsc nizej i auto caly czas (ciagnie) jedzie (piluje na niskim biegu) a gdy dodam gazu to on zmienia mi biegi na wysokich obrotach (ponad 2200) i tylko do szostego biegu,siodemke jest bardzo ciezko wrzucic.i nawet jak zmienie na tiptronik to nadal zmienia biegi tylko na wysokich obrotach. Gdy to sie dzieje to silnik tak jakby glosniej pracowal i gdy hamuje to z przodu silnika dochodza dziwne odglosy (ale te odglosy sa tylko przy hamowaniu).Gdy sie zatrzymam to obroty sa na 1000-1100 i sa odczuwalne lekkie drgania na silniku i wskazowka od obrotomierza caly czas drga. Ta usterka znika po okolo 30 min jazdy. I za co okolo 150-200 km pojawia sie znowu. Dodatkowo nieraz mam tak , ze jak jade w korku i stoje na hamulcu to wskazowka obrotomierza zacina sie na 1000 i dopiero po jakim czasie opada. Jak bylem w audi to na komputerze nic nie wykazuje. Pozdrawiam

MrBorrows

Post autor: MrBorrows » 25 paź 2009, 00:55

daniellon, czegoś tu nie rozumiem (jak również nie rozumiem użycia słowa znajsc??? zamiast znaleźć)... Masz multitronic i zmieniają ci się biegi? Ja mam multitronic i nie czuję zmiany żadnych biegów (bo ich tam nie ma), ani nie mam informacji o biegach na wyświetlaczu dopóki nie zmienię na tryb "ręczny".

daniellon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: daniellon » 25 paź 2009, 19:51

Witam.
I tu sie mylisz kolego, bo jezeli jade na "Drive" i nacisne pad przy kierownicy do zmiany biegu to wtedy na wyswietlaczu pokazuje mi na jakim biegu aktualnie jade(choc nie przelaczylem na funkcje manualna) i tak przelaczam az do 7 (np.2000 obrotow, i jade to sama predkoscia) a po paru sekundach skrzynia samoczynnie przelacza sie na D, i nagle obroty sa 3000 i gdy dodaje delikatnie gazu to obroty kreca prawie do 4000, musze ponownie nacisnac pad do zmiany biegow i na wyswietlaczu mam 4 bieg -Przelaczam na funkcje manualna i jezdzie tak do tej pory az silnik bedzie nagrzany do 90 stopni. Jak jest juz nagrzany to Moge jezdzic bez najmniejszych problemow na Drive. Zauwazylem tez, ze gdy jest zimno (np. rano jak nim wyjezdzam) to jest tak za kazdym razem a gdy jest cieplej ok.12 stopni na zewnatrz to wystepuje to rzadziej.Pozdrawiam.
daniellon

jaccol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaccol » 25 paź 2009, 20:37

jeśli masz DPFa to być może znajdzeisz podpowiedź w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jaccol

daniellon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: daniellon » 26 paź 2009, 21:53

Dziekuje za odpowiedz.Mam DPF-a, i w w servisie audi mialem to juz robione,bo wczesnij mialem wymieniany czujnik [exhaust gas pressure sensor] i to bylo konieczne po tej wymianie. Przeplywomierz tez mialem wymieniony [air meter] a nadal mam ten sam problem z zacinaniem i dodam, ze na komputerze w audi nie pokazuje zadnych bledow. Pozdrawiam
daniellon

Albin092
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Albin092 » 13 cze 2017, 05:00

Witam kolego mam to samo w mojej a6 c6 ten sam silnik i nie wiem co jest

richie79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: richie79 » 28 gru 2017, 15:56

Witam Kolegów,

Mam identyczny problem. Czy udało się komuś zdiagnozować w czym problem ?

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja