Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 Q 180 AKE] oponki

Koła, felgi i opony
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wiliam_hamlet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 Q 180 AKE] oponki

Post autor: wiliam_hamlet » 05 paź 2009, 22:12

Stoję przed kupnem nowych (używanych) opon zimowych. Macie propozycje sklepów internetowych, czy lepiej szukać na miejscu?
Ostatnio zmieniony 07 paź 2009, 22:54 przez wiliam_hamlet, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja kareta z czterech pierścieni

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: arekjask » 05 paź 2009, 22:54

Ja już kilka razy kupiłem oponki na www.opony.com . Możesz też sprawdzić www.opony.pl, ale tu jest chyba trochę drożej.

Nowe / używane
Ja kupuję tylko nowe, jeżdżę ile się da (lat lub km) i wyrzucam. Używanych nie kupuję, bo nie wiem, jak były eksploatowane. Ale opinii w tym temacie znajdziesz pewnie równie wiele jak w temacie "skrzynia: automat czy manual" :mrgreen:
Kogel-mogel FB :/
Fora to jest biwak. :)

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 07 paź 2009, 22:40

Tylko nowe opony.
Zdarzyły mi się kiedyś (przy duuuuuużo mniejszym i wolniejszym aucie) i dużo lat temu, że używki bardzo ładne i bez żadnego bicia bocznego tak hałasowały przy około 80 km/h że mnie trafiało całą zimę
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 08 paź 2009, 21:55

slavi16 pisze:Jeśli chodzi o znalezienie sklepu, to czasami warto posprawdzać oferty warsztatów i serwisów opon w swojej okolicy, można trafić na interesującą ofertę czy promocję
Oczywiście bo kupując z netu musisz jeszcze zapłacić za założenie i wyważenie a zakład ma to już najczęściej w cenie. Trzeba przekalkulować. Płacąc w zakładzie możesz też sprawdzić kiedy były wyprodukowane opony, więc to też ma swoje plusy.
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arekjask » 09 paź 2009, 10:26

robsonb73 pisze:Oczywiście bo kupując z netu musisz jeszcze zapłacić za założenie i wyważenie a zakład ma to już najczęściej w cenie. Trzeba przekalkulować.
Faktycznie trzeba to zapłacić, ale nie znaczy to, że musi wyjść drożej - zawsze warto sprawdzić różne opcje :-) .
Ja za założenie opon na nowe alufelgi i wyważanie kół zapłaciłem raz 70 zł (w cenniku było: za 4 koła alu, rozmiar do 16") , a w innym warsztacie (w drugim aucie) 90 zł.
robsonb73 pisze:Płacąc w zakładzie możesz też sprawdzić kiedy były wyprodukowane opony, więc to też ma swoje plusy.
Warto sprawdzać datę produkcji, bo można kupić starsze opony w normalnej cenie ;-) .
Na "www.opony.com" podają datę produkcji. Ja kupiłem niedawno w jednym z takich sklepów opony letnie w promocji (sporo taniej), bo były z marca czy kwietnia tego roku, a nie np. z września.

Polecam jeszcze sprawdzenie miejsca produkcji. Nawet markowe dobre opony mogą być robione np. w Niemczech czy Francji, albo na Słowacji czy w Rumunii. Oczywiście te "ze wschodu" są tańsze. Słyszałem opinie, że jakością odbiegają od tych "zachodnich", ale zastrzegam - to tylko zasłyszane opinie. Wydaje się, że jakość powinna być taka sama wszędzie dla danej marki, ale to już pewnie temat na inną dyskusję.

A tu fajny przykład ze sklepu (wiem, opony różnią się indeksem prędkości). Zwróćcie uwagę na datę produkcji i miejsce produkcji (3508 - 35 tydzień 2008r). Wygląda to tak, jakby te ze Słowenii nie schodziły:

Goodyear Ultra Grip 7+ 205/55R16 91 T
data produkcji: 3508 *
kraj produkcji: Słowenia

Goodyear Ultra Grip 7+ 205/55R16 91 H
data produkcji: 3809 *
kraj produkcji: Niemcy

Awatar użytkownika
william
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: william » 16 paź 2009, 14:38

jesli chodzi o dobra strone to ta jest spoko bardzo tanio tam kupilem opony 1 dzien czekalem na dostawe dlatego jak sie zdecydujesz kase lepiej odrazu miec przygotowana
http://salon-opon.com/index.php

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arekjask » 16 paź 2009, 15:11

william pisze:jesli chodzi o dobra strone to ta jest spoko bardzo tanio tam kupilem opony 1 dzien czekalem na dostawe dlatego jak sie zdecydujesz kase lepiej odrazu miec przygotowana
Porównałem cenę opon Uniroyal RainExpert 205/55R16 91 V (na takich wożę swoje 4 litery i nie chodzi mi o markę auta ;-) ):
Salon opon: 305 zł + dostawa 18 albo 23 zł (ja kupowałem 5 sztuk do Quattro, więc zapłaciłbym min. 36 zł)
Opony.com: 309 zł - dostawa gratis (ja zapłaciłem 271 zł(!) bo kupiłem opony z datą produkcji 1209).
Opony.pl: 316 zł - dostawa gratis.

Dostawa z Opony.com we wskazanym przez Ciebie dniu.

Praktycznie w opony.com wychodzi na to samo, na opony.pl jest drożej. Kupowałem już kilka razy na Opony.com i mogę ich z czystym sumieniem polecić. Oni prowadzą też stronę felgi.pl - można tam wrzucić zdjęcie swojej niuni i "przymierzać" fele. Kupiłem tam fele i też jestem zadowolony z cen i jakości obsługi.

Awatar użytkownika
william
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: william » 16 paź 2009, 15:30

ja jak kupowałem swoje oponki goodyear f1 jakies 3 miesiace temu to mieli najlepsza cene na rynku bo koszt oponki byl 292 zl za sztuke dlatego bardzo polece tamta strone tylko najlepiej jest wybrac sobie jakas opone danej firmy i wtedy szukac gdzie i jak jest dobrze przynajmniej ja tak zrobilem wiedzialem co chce i wtedy tak szukałem

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja