[C4 2.0 ACE] Falujące obroty
-
- Forum Audi A6 / A7
[C4 2.0 ACE] Falujące obroty
Witam wszystkich. Niecały miesiąc temu założyłam instalację gazową i od tej pozy zaczęły sie problemy z falującymi obrotami. Na benzynie wszystko jest dobrze ale na gazie obroty szaleją od 500 do 1500. Na dodatek zdarza sie,ze silnik gaśnie podczas jazdy. Wymieniłam silnik krokowy,ale nic to nie dało. Sonda lambda sprawdzana była w serwisie i powiedzieli mi,że jest w porządku. Co może byc jeszcze przyczyną falowania obrotów? Proszę pomóżcie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- lukaszg8
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
witam
Ja też posiadam ACE i mam podobny problem ale nie aż taki
obroty falują miedzy 800-1000 ale to podobno normalny objaw spowodowany przez LPG - zwężka itd w niedługim czasie planuje zainstalować blosa co ma zlikwidować te objawy ale jak to będzie to się okaże :lol:
różnica polega na tym że u mnie falowanie jest i na gazie i na benzynie a jako że dopiero niedawno wymieniłem silnik to dochodzę z nim do ładu więc przyczyną może być wszystko ... póki co to mechanicy w okręgu 15km odemnie nie chcą widzieć mojego samochodu a jeden nawet musiał iść przez niego na L4 :mrgreen: pozdrawiam
pozdro 16V :mrgreen: :mrgreen:
[ Dodano: 2009-09-13, 03:48 ]
a jeszcze dodam że jakoś nie chce mi się wieżyc ze aż takie falowania obrotów są spowodowane LPG
a jeśli jednak to może kwestia jakiejś regulacji :?: ja mam instalacje bardzo starego typu i az tak mi nie faluje ... takie wahania obrotów miałem tylko z walniętym silniczkiem krokowym silnik falował falował aż zgasł i amen ... ale tutaj to odpada ... niebieski czujnik temp też raczej odpada z powodu że falowało by również na Benz ... sam gaz chyba nie jest w stanie tak świrować silnika więc jakiś mechanik nie będzie znowu spał po nocach przez ACE :-P a tak na serio to polecam udać się do zakładu gdzie zakładany był gaz i niech oni z tym coś zrobią ... bo jak na benzynie chodzi OK to nie ma innej opcji jak coś z LPG a wiem po sobie że poprawnie zainstalowany nawet prymitywny gaz takich jaj nie tworzy ....

Ja też posiadam ACE i mam podobny problem ale nie aż taki

różnica polega na tym że u mnie falowanie jest i na gazie i na benzynie a jako że dopiero niedawno wymieniłem silnik to dochodzę z nim do ładu więc przyczyną może być wszystko ... póki co to mechanicy w okręgu 15km odemnie nie chcą widzieć mojego samochodu a jeden nawet musiał iść przez niego na L4 :mrgreen: pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-13, 03:48 ]
a jeszcze dodam że jakoś nie chce mi się wieżyc ze aż takie falowania obrotów są spowodowane LPG

Audi 100 C4 Avant 94'r
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- mastacrx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciek
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Silnik: 2.2 230KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Mi delikatnie falują w zakresie 800-900 i czasem gaśnie przy wysprzęglaniu, np jak dojeżdżam do skrzyżowania. Ostatnio zaczął się dławić w zakresie 2-3 tys obrotów. Znajomy podpowiedział mi, że trzeba wymienić filtr w instalacji LPG. Może przeczyścić cała instalację od razu, jakie plus minus koszty takiego zabiegu? Czy macie jakieś inne sugestie? Na benzynie jest wszystko ok.
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
czyszczenie instalacji sobie wybij z głowy, zresztą pierwsze słyszęmastacrx pisze:Może przeczyścić cała instalację od razu, jakie plus minus koszty takiego zabiegu?
filterki wymienia się w PL co ok 10-15 tysi
koszt, u zdzierców zakładających LPG ok 10-15zł sztuka, na allegro te same 2,5zł
w instalacji przeważnie 2 szt
u mnie jeden przy parowniku drugi na górze (ciężko nie zauważyć) samemu spokojnie można sobie poradzić
- mastacrx
- Forum Audi A6 / A7
To spoko, co do czyszczenia instalacji to tak rzuciłem bo kiedyś byłem ze znajomym w zakładzie zajmującym sie serwisem instalacji i chcieli go na coś takiego naciągnąć, sam jestem laikiem bo to jest moje pierwsze auto z lpg, a z tego co widzę poprzednik po prostu nim jeździł. Poszperałem w papierach i gaz był zakładany w tej firmie:
http://www.autogaz.wroc.pl/
koszt przeglądu instalacji z wymiana filtrów 105zł, jest paragon
http://www.autogaz.wroc.pl/
koszt przeglądu instalacji z wymiana filtrów 105zł, jest paragon

- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Paliwo: Diesel
- mastacrx
- Forum Audi A6 / A7
tego ci nie powiem bo na paragonie jest wymiana filtrów i "przegląd instalacji"
Moja była: Audi 100 C4 Avant 2.8 AAH Quattro.
Zapraszam na forum Audi A7 .
Zapraszam na forum Audi A7 .