Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[C5 2.5 TDi] spadający pasek klimatyzacji

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
jack13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[C5 2.5 TDi] spadający pasek klimatyzacji

Post autor: jack13 » 08 cze 2008, 17:08

Koledzy prośba o pomoc mam problem z paskiem od klimatyzacji, co go założę to po jakimś czasie spada niewiem już, co mam robić wymieniłem napinacz i dalej ni pomogło.
Prosze sie najpierw przywitac w odpowiednim dziale oraz poprawnie nazywac tematy :!:
Ostatnio zmieniony 08 cze 2008, 17:23 przez jack13, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kylo99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AEL 140KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: kylo99 » 08 cze 2008, 17:13

kolego my sie tu najpierw witamy w dziale powitan,trzymaj sie regulaminu i poprawnie nazywaj tematy

jack13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jack13 » 14 cze 2008, 19:52

kylo99 pisze:kolego my sie tu najpierw witamy w dziale powitan,trzymaj sie regulaminu i poprawnie nazywaj tematy

Sory kolgo ale ja dopiero zaczynam.

Wajcheuszy

Post autor: Wajcheuszy » 22 maja 2012, 15:33

He he, jakoś temat się nie kręci, a ja po wymianie rozrządu mam podobny problem:/
BYł nowy pasek i rolka, została tylko rolka;) A lato już daje o sobie znać :/
Poprzednia rolka miała bardzo duży luz i piszczała, pasek trochę ścinało z boku więc uznałem, że problem leży po stronie rolki. Parę dni po poskładaniu połowa szerokości paska została przemieniona w strzępy, a pozostała połowa oparła się na sprężarce (co ciekawe nie zerwało go).

Co mogło być przyczyną? Ja mam trzy podejrzenia:
- zbyt słabo napięty pasek (mało prawdopodobne)
- zużyte łożysko przy sprzęgle sprężarki. Chodzi bardzo lekko, jak się nim zakręci to z 15 sekund się jeszcze obraca. Może jest pochylone i tnie pasek?
- Przy rozrządzie zdejmowałem sprężarkę dla lepszego dostępu. Przy składaniu mogła nie usiąść tak, jak należy?

tx-didi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD

Post autor: tx-didi » 25 maja 2012, 11:49

Wajcheusz pisze: - Przy rozrządzie zdejmowałem sprężarkę dla lepszego dostępu. Przy składaniu mogła nie usiąść tak, jak należy?
tam sa takie tulejki metalowe do idealnego wycentrowania (dwie przednie sruby) - mogly wypasc - zwrociles uwage ?

Wajcheuszy

Post autor: Wajcheuszy » 26 maja 2012, 16:14

Ehh napewno nic nie wypadło - po demontażu każdego elementu sprawdzałem czy nic nie leży na posadzce, części i śruby segregowałem i po poskładaniu nic mi nie zostało ;)

ETKA na rysunku pokazuje coś w rodzalu tulejki albo kołka ustalającego, ale po kliknięciu na numerek części nie znajduje jej w katalogu:/ Ale raczej nie kojarzę, żeby były tam jakieś elementy osadcze... Teraz mieszkam blisko Piekar ÂŚl więc przy okazji podjadę do Mistrza Daneckiego (wielki szacun) i podpytam. a jak będe miał dostęp do kanału, to spróbuję zdjąć sprężarkę. Wcześniej to robiłem przy zdjętym przodzie, ale wydaje mi się, że jest to do opanowania z kanału. Głównie chodzi i opaski przytrzymujące przewody. Próbował ktoś?

tx-didi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD

Post autor: tx-didi » 26 maja 2012, 17:32

tulejki moga zostac albo w obudowie sprezarki albo w lapie - z jednego i drugiego miejsca spokojnie moga 'wypasc' i sie zagubic - sprezarke mozna odrecic z kanalu (oczywiscie 'paski i plastiki' musza byc zdjete)

Wajcheuszy

Post autor: Wajcheuszy » 26 maja 2012, 17:57

O, dzięki:) Ale i tak rozważamzrzucenie przodu, bo mam krzywe koło na wałku, to które napędza pompę wtr:/ Ponoć można tak jeździć, ale gryzie mnie to.
Samo sprzęgiełko jest rozbieralne? Można wymienić samo łożysko, czy całe sprzęgiełko?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja