[C6 TDI Tiptronic/Multitronic] Zmina z D na R - drgnięcie
[C6 TDI Tiptronic/Multitronic] Zmina z D na R - drgnięcie
Czy to jest normalne, że podczas zmiany na postoju, przy naciśniętym hamulcu, z "D" (lub innego) na "R" odczuwa się bardzo delikatne drgnięcie samochodu? Ktoś mi powiedział, że tak nie powinno w ogóle być.
Jestem właśnie w trakcie poszukiwania samochodu, więc ta informacja byłaby bardzo cenna dla mnie...
Moje pytanie tyczy się obu typów - tiptronic i multitronic.
Z góry wielkie dzięki za pomoc!
Jestem właśnie w trakcie poszukiwania samochodu, więc ta informacja byłaby bardzo cenna dla mnie...
Moje pytanie tyczy się obu typów - tiptronic i multitronic.
Z góry wielkie dzięki za pomoc!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
witam u mnie jest delikatnie czuc to jezdze juz troszke jak narazie wszystko jest ok:)
100 tyś km bezawaryjnie. Teraz niestety często nie odpala silnik 2.5TDI A6 C5.
Jak na razie jestem na etapie szukania samochodu (A6 C6). Dlatego też pytam o oba przypadki - Multitronic i Tiptronic.
Ktoś mi powiedział, że nie powinno być czuć niczego. Z kolei kolega, który objeździł kilka Audi w swoim życiu twierdzi, że to całkowicie normalne, że samochód drgnie przy zmianie biegów, bo próbuje ruszać.
Ktoś mi powiedział, że nie powinno być czuć niczego. Z kolei kolega, który objeździł kilka Audi w swoim życiu twierdzi, że to całkowicie normalne, że samochód drgnie przy zmianie biegów, bo próbuje ruszać.
- paw1972
- Forum Audi A6 / A7
Przy załączaniu z P lub N na D następuje zmiana ciśnień - w przypadku przelączenia biegu z P gdzie jest zerowe ciśnienie lub z N gdzie jest bardzo niskie zapewniające wystarczające smarowanie dla auta bez ruchu następuje raptowna zmiana ciśnienia na bardzo wysokie (w przypadku D , S, R) i lekkie szarpnięcie występuje i jest to normalne zjawisko. Zakładając, że poduch silnika są OK i skrzynia sprawna to szarpnięcie powinno być delikatne (w przypadku z P na D czuć szybko, że bieg załączył się a szarpnięcie jest pojedyńcze, a w przypadku z D na R szarpnięcie odbędzie się z chwilowym opóźnieniem (czas na zmianę ciśnień). Jeżeli szrpnięcie jest mocne to znaczy, że jest coś nie tak.rstr pisze:Jak na razie jestem na etapie szukania samochodu (A6 C6). Dlatego też pytam o oba przypadki - Multitronic i Tiptronic.
Jek chcesz mieć więcej pewności powinieneś takie auto dać do sprawdzenia do fachowca lub ASO czy jest OK zanim kupisz.
pozdr.
2.5 TDI AYM 2002
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.6 ADP 101KM
- Napęd: Quattro