Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[2.5 TDI AKE] Zmienny stan oleju w silniku

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
martinshadow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[2.5 TDI AKE] Zmienny stan oleju w silniku

Post autor: martinshadow » 28 wrz 2009, 15:04

Witam.Tak jak w termacie. - U mnie jest ze sprawdzeniem oleju tak ,że jak jest rozgrzany i po nawet godzinie postoju to mam na miarce dopuszczalne minimum a jak stoi całą noc to jest 3/4 miarki czyli najbardziej właściwy stan . Czy może stan się zmieniać aż tyle ,że np. puszcza pompa olejowa i olej spływa z filtra ?
ps. ciśnienie oleju jest ok.

Jakob
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [2.5 TDI AKE] Zmienny stan oleju w silniku

Post autor: Jakob » 28 wrz 2009, 15:15

Witam
martinshadow pisze:Witam.Tak jak w termacie. - U mnie jest ze sprawdzeniem oleju tak ,że jak jest rozgrzany i po nawet godzinie postoju to mam na miarce dopuszczalne minimum a jak stoi całą noc to jest 3/4 miarki czyli najbardziej właściwy stan . Czy może stan się zmieniać aż tyle ,że np. puszcza pompa olejowa i olej spływa z filtra ?
ps. ciśnienie oleju jest ok.
Jest to jak najbardziej ok. U mnie jest tak samo. Zresztą świetny fachura tego forum "Piotruś" pisał nawet ostatnio w tym poście TUTAJ
U mnie miarodajny stan jest po nocy stania.

Pozdrawiam
Jakub

jay_zzA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jay_zzA6 » 28 wrz 2009, 15:17

martinshadow, no kolego po godzinie postoju caly olej Ci nie splynie, dlatego tez wszedzie pisza ze stan oleju sprawdza sie na zimnym silniku, po dluzszym, postroju, przed odpaleniem, zanim rozgrzany silnik calkiem wystygnie to napewno mija pare godzin, wiec jezeli cisnienie masz ok, itd, to nie masz sie czym martwic, w misce jest czujnik poziomu oleju, on by zareagowal gdyby bylo cos nie tak.
tymczasowo brak, new OOOO po zimie....

martinshadow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martinshadow » 29 wrz 2009, 12:46

Czyli jak to się mówi kto pyta nie błądzi, dzięki za pomoc , odpadł mi kolejny problem. <piwo>

[ Dodano: 2010-01-04, 13:35 ]
No cóż temat muszę odkopać. Już 3 raz od tamtego czasu wymieniałem olej i stosując się do podpowiedzi kolegów po wymianie dolewałem z rana aby na miarce mieć max. Oliwy silniczek nie bierze ale zastanawia mnie dlaczego zamiast 5.5 litra u mnie po raz kolejny aby rano był max. wchodzi 4.7 ?
Nadmieniam , że z misy dokładnie zlałem i również odciągłem z podstawy filtra.
Czy to może byś ,że jest jakiś zawór nie sprawny , który np. powinien utrzymać olej w górze silnika - filtrze oleju ? może w pompie oleju ?
Proszę o wypowiedź kogoś doświadczonego w budowie naszych nieszczęsnych 2.5 tdi. ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja