witam,dzis zaczelo mi cos brzeczec przy wlaczonej klimie ,wlaczam klime i po chwili jakies dziwne odglosy mnie dochodza ,moze ktos cos podpowie? :-P
Prosze poprawnie nazywac tematy
[a6 c5] klima brzeczy
[a6 c5] klima brzeczy
Ostatnio zmieniony 13 cze 2008, 17:22 przez lysy65, łącznie zmieniany 1 raz.
To może być niski poziom czynnika klimatyzacji. Jak jest jego mało to przy rozprężaniu (w zaworze rozprężnym TXV lub w zwężce rozprężnej Orifice) pojawia się jak by gwizd. W parowniku (to jest ta chłodnica która daje chłód w pojeździe i jest zabudowana w HVAC - czyli w pod deską roździelczą obok grzejnika - dostęp prawie żaden więc to może być przyczyna twoich odgłosów skoro mówisz że to głęboko) następuje odparowanie czynnika czyli dzieje się to samo co w czajniku przy gotującej się wodzie a zawór lub zwężka działa jak gwizdek w czajniku. Parownik jak jest nie w pełni wypełniony czynnikiem to jeszcze pogłębia ten dźwięk i działa jak pudło rezonansowe.
Jak słyszysz siorpanie i gwizdanie i tak jak by się coś gotowało to prawdopodobnie powinieneś uzupełnić czynnik R134A.
Twoje wytłumaczenie jest tylko subiektywne ale pracowałem w firmie która budowała klimatyzacje do samochodów i projektowałem takie systemy i to jest jeden z przyczyn głośności klimy.
Oczywiście jeżeli to nie faktycznie łożyska na wentylatorze bo to też często w produktach VW się zdaża.
Pozdrawiam
Jak słyszysz siorpanie i gwizdanie i tak jak by się coś gotowało to prawdopodobnie powinieneś uzupełnić czynnik R134A.
Twoje wytłumaczenie jest tylko subiektywne ale pracowałem w firmie która budowała klimatyzacje do samochodów i projektowałem takie systemy i to jest jeden z przyczyn głośności klimy.
Oczywiście jeżeli to nie faktycznie łożyska na wentylatorze bo to też często w produktach VW się zdaża.
Pozdrawiam