Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5]Radio mi się resetuje

Elektryka
ODPOWIEDZ
wymian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5]Radio mi się resetuje

Post autor: wymian » 06 wrz 2009, 21:25

Witam. Wczoraj zmieniłem orginalne radio na sony cdx-gt620U kupiłem ramke żeby ładnie leżało, adapter żeby grały tylne głośniki i sub., ale gdy wyłączam radio i wyjmuje kluczyk ze stacyjki, a później znowu włączam to wszystkie ustawienia są domyślne a stacje radiowe muszę ustawiać od nowa. Podpowiedzcie czy jeszcze jakiś kabelek muszę podłączyć?.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2009, 22:56 przez wymian, łącznie zmieniany 2 razy.

McKansy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: McKansy » 06 wrz 2009, 21:52

O ile się nie mylę to masz to samo, co mój znajomy miał w passacie - pojechał do MediaMarktu, kupił jakąś przejściówkę wpinaną pomiędzy radio, a oryginalną wiązkę przewodów. W jego przypadku było tak, że resetowała mu się pamięć ostatnio słuchanej piosenki z płyty, co było chyba spowodowane odcinaniem napięcia po wyjęciu kluczyka :mrgreen: Oczywiście proszę, aby ktoś inny się także wypowiedział, bo mogę Cię wprowadzić w błąd ;-)

wymian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wymian » 06 wrz 2009, 22:15

Dzięki kolego za odpowiedź. A jeśli chodzi o przejściówke to podobno ta którą założyłem (Phonocar) do VW,Audi http://www.allegro.pl/item731372270_aud ... stemu.html jest dobra i powinna działać prawidłowo.

kumangt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: kumangt » 06 wrz 2009, 22:40

siema masz 2 kolory zolty i czerwony czerwony to plus w radiu a zoty pod zaplon lub pamiec tak mi sie wydaje :P zawsze bylo ok
100 tyś km bezawaryjnie. Teraz niestety często nie odpala silnik 2.5TDI A6 C5.

wymian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wymian » 06 wrz 2009, 22:54

dzięki kolego jutro popróbuje z tymi kablami bo widziałem że jest tam taka możliwość połączenia żółty i czerwony razem z czerwonym albo sam czerwony czy jakoś tak. Na pewno jutro zobaczę to dam znać.

Pozdrawiam

Qris

Post autor: Qris » 06 wrz 2009, 23:38

Ok pisanko kwitnie a rozwiązania brak. Kup kabel i podłącz pamięć radia do głównej listwy zasilania. Gdzie jest listwa? Zobacz jak zakłada się profesjonalnie CB jak nie tu to na AKP jest tam wszystko opisanie o dodaniu kabla do listwy.

wymian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wymian » 07 wrz 2009, 22:00

Dobra dzisiaj wyjąłem radio i spróbowałem trochę pokombinować z tymi przewodami no i wystarczyło (w moim przypadku) zamienić kabelki między kostkami wychodzącymi z radia (połączyłem żółty do czerwonego, a czerwony do żółtego). Nie musiałem nic ruszać w oryginalnych przewodach. Takie zamiany przewodów można robić bez problemu w większości nowych modelach radia.
Mam nadzieje że ten temat pomoże osobą które mają podobny lub taki sam problem jak ja.

Pozdrawiam

wymian

mily

Post autor: mily » 08 wrz 2009, 11:43

wymian pisze:Dzięki kolego za odpowiedź. A jeśli chodzi o przejściówke to podobno ta którą założyłem (Phonocar) do VW,Audi http://www.allegro.pl/item731372270_aud ... stemu.html jest dobra i powinna działać prawidłowo.
Ta przejściówka jest do głośników a nie do zasilania. Tam jest problem bo w ori 2 głośniki są normalnie ciągnięte z radia a dwa pozostałe ida przez wzmacniacz.

Masz jeszcze drugą kostkę od zasilania, należy zamienić kabel czerwony z żółtym miejscami i dowiedz się czy Twoje radio obsługuje format świateł (tzn. że jak zapalasz światła w aucie to radio powinno przygasnąć, żeby nie oślepiać). Ori radia się poprostu podświetlają wraz z włączeniem światełek, a firmowe przygasają bo świecą cały czas. To jest chyba pomarańczowy kolor, jak radio nie ma tej opcji lepiej odciąć ten kabel.

[ Dodano: 2009-09-08, 11:50 ]
Nie znalazłem niestety w instrukcji tej funkcji, ale jak się nie boisz to możesz spróbować zostawić ten przewód. Radia z tej półki mają tą funkcje, najwyżej nie będzie działać. Wątpię żeby to radio miało coś pod tym pinem (jeżeli ma tą funkcję będzie działać, a jeżeli nie to pod tym pinem raczej nic nie jest podłączone)

[ Dodano: 2009-09-08, 11:51 ]
Zresztą gdybyś miał problemy zapraszam na moją stronkę internetową, tam jest kontak do mnie i Ci powiem co i jak. Jesteś ze Zgierza to możesz podjechac do ÂŁodzi i Ci pokażę jak to podłączyć.

wymian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wymian » 08 wrz 2009, 21:16

Z tą przejściówką to wiedziałem że jest tylko do tylnych głośników i suba (bez zasilania), a co do podświetlania to wszystko mam ok tzn. wyświetlacz w radiu mi nie przygasa jak włącze światła i niech tak pozostanie.
mily pisze: [ Dodano: 2009-09-08, 11:51 ]
Zresztą gdybyś miał problemy zapraszam na moją stronkę internetową, tam jest kontak do mnie i Ci powiem co i jak. Jesteś ze Zgierza to możesz podjechac do ÂŁodzi i Ci pokażę jak to podłączyć.
Dzieki za podpowiedź i pomoc. Jak będe miał jakieś problemy to sie odezwe.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja