wiatam serdzecznie wszystkich ! jestem posiadaczem Audi A6 2.5 TDI Quattro 99 z silnikiem AFB. samochód mam już prawie 2 lata, przejechałem nim prawi 40 tyś i nidy złego słówa nie mogłem powiedzieć... do czasu... :roll:
po wymianie oleju silnikowego i filtrów wszystkich (260 000km) i po przejechaniu 200 km miałem mały problem z turbo tzn. wyskoczyła mi "turbo" rura która idzie od intercoolera do turbo. szybko jedna mechanik (ten sam warszta co wymieniałem olej) uporał sie z tym, ale to jeszcze nie koniec...
po przejechaniu następnych 300 km padła mi eletrkonika w pompie vp44 (wiem, standard, troche sie naczytałem) wyrok... regeneracja i 2800 zl:( po odebreniu perełki (inny warsztat) czuje ze samochód już nie jest taki żwawy i nie przyśpiesza tak jak wcześniej:( zauważyłem także że wskaźnik temp wody gdy jeżdże na małych obrotach jest miedzy 80 a 90 stp a wczesniej caly czas na 90.
nie wiem czy te 2 awarie mogły mieć wpływ na siebie, zastanawiam się również co może być przyczyna spadku mocy. dodam że nie jestem mechanikiem z wykształcenia ale itneresuje sie troszke tą tematyka:) samouk:) czekam na wszystkie sugestie i podpowiedzi. pozdrawiam
[A6 C5 2.5 tdi] prosze o pomoc, spadek mocy
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5 2.5 tdi] prosze o pomoc, spadek mocy
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2009, 19:40 przez marcoosss, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Czarek
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: prosze o pomoc- spadek mocy :(
Popraw temat-bo zapowiada sie ciekawie.
Chciałbym sie tylko dowiedzieć dlaczego elektronika pompy wtryskowej pociagnela za soba regeneracje całej pompy - bo suma jaką zapłaciłes na to wskazuje.Czyżby padłeś ofiarą przekrętu mechaniora
?. Ja za elektronike pompy zaplacilem 800pln-i , i tak mysle ze zdarł ze mnie za wymiane tranzystorka który kosztuje może z 10 zeta.
Chciałbym sie tylko dowiedzieć dlaczego elektronika pompy wtryskowej pociagnela za soba regeneracje całej pompy - bo suma jaką zapłaciłes na to wskazuje.Czyżby padłeś ofiarą przekrętu mechaniora

-
- Forum Audi A6 / A7
niestey nie mam możliwość takiej żeby podłączyć osobiście auto pod kompa, a wiem że tak z opisu trudno coś wywnioskować:) pytam, bo jak pojade znów do mechanika, nie chce żeby szukał problemu niewiadomo gdzie i pół silnika rozbierał. dodam że pompa wysiadła podczas jazdy, samochód poprostu zgasł i zapaliła sie kontrolka ładowania i po sprawdzeniu na kompie wykazał błąd komunikacji z pompą