[A6 C5] jakie opony na felgi 17x7.0
[A6 C5] jakie opony na felgi 17x7.0
witam. kupiłem okazyjnie felgi wzór rs4 z vw turana w wymiarze 17x7.0, 5x112, ET 45, S. zastanawia mnie jaki rozmiar do nich żeby wszystko było spasowane i nie było żadnych problamów z ocieraniem, ewentualnie jakie dystanse do tych fel bo trochę duże ET. szukałem ale w innych postach przerzucane jest wszystko z 16" na 17ki itd. mi konkretnie chodzi o ten rozmiar felgi i opony do niej. bez proponowania zamiany na inny rozmiar. doradźcie sprzedać czy zakładać oponki i jazda. z góry dzięki
![Obrazek]()
![Obrazek]()
wiem, że 35-45 ale nie byłem pewny co do 7cali i wreszcie po morderczym przeszukiwaniu forum znalazłem o nich temat 9908.htm
i chłopaki piszą o 215/45/17 i efekcie balona :roll: , czyli felunki pasują i mogę w oponki inwestować. a jak było u ciebie przy takiej szerokości na 235kach?

- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
polecam jeszcze temacik
all-zmiana-felg-i-opon-kalkulatory-vt8501.htm
all-zmiana-felg-i-opon-kalkulatory-vt8501.htm
Podepnę się. Dziś podjechałem do wulkanizatora który ma pojęcie o temacie kupe lat poprostu stary wyjadacz. Ma również oponki używane i handluje nimi. Ja pokazałem mu moje nowe felgi MAM7 czer.8 cali wiel.17 cali ET 35. Powiedział że na jazdę w półkomforcie poleca 235/45 ale dla komfortu na polskim badziewiu poleca 225/50. Twierdził że mimo że opony na wysokości jest więcej zaledwie 0,5 cm to na takim rozmiarze jeździ się bardzo dobrze i że jest spora różnica w SPAM do 235/45. Dodatkowo przy feldze z ET 35 nic nie obciera w C5. Odradził mi również mimo że miał parę kompletów opony pirelli dla quattro a polecał continentale i micheliny.
A na koniec zdmuchną mit o identycznych równiutko zużytych oponach w quattro. Twierdzi że producent auta nie jest idiotą dlatego dał 7% tolerancji na reduktorze by się quattro nie sypało. Opony mają mieć taki sam rozmiar osiowo a stan bieżnika jest obojętny. Bo przody zdzierają się szybciej a nie wszyscy muszą o tym wiedzieć. Ale warto wiedzieć i zamieniać.
To chyba tyle ... raczej poszukam opon 225/50 i spokojnie wreszcie zacznie jeździć po Polsce na weekendowe wycieczki z rodzinką. Na wyglądzie się nie traci prawie wcale za to zyskuje na komforcie.
Ktoś na takich pomyka ?
A na koniec zdmuchną mit o identycznych równiutko zużytych oponach w quattro. Twierdzi że producent auta nie jest idiotą dlatego dał 7% tolerancji na reduktorze by się quattro nie sypało. Opony mają mieć taki sam rozmiar osiowo a stan bieżnika jest obojętny. Bo przody zdzierają się szybciej a nie wszyscy muszą o tym wiedzieć. Ale warto wiedzieć i zamieniać.
To chyba tyle ... raczej poszukam opon 225/50 i spokojnie wreszcie zacznie jeździć po Polsce na weekendowe wycieczki z rodzinką. Na wyglądzie się nie traci prawie wcale za to zyskuje na komforcie.
Ktoś na takich pomyka ?
Marcin -MrG- Gontarz
"Audi A6 C5 Q bezpiecznie z rodziną ...
... a na co dzień Subaru Impreza GT AWD"
"Audi A6 C5 Q bezpiecznie z rodziną ...
... a na co dzień Subaru Impreza GT AWD"
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
prawda sam jeżdżę na letnich używkach różnych marek i patrzę żeby mniej więcej po obwodzie się zgadzały do 1cm :-P-MrG- pisze:A na koniec zdmuchną mit o identycznych równiutko zużytych oponach w quattro. Twierdzi że producent auta nie jest idiotą dlatego dał 7% tolerancji na reduktorze by się quattro nie sypało. Opony mają mieć taki sam rozmiar osiowo a stan bieżnika jest obojętny. Bo przody zdzierają się szybciej a nie wszyscy muszą o tym wiedzieć. Ale warto wiedzieć i zamieniać.
pirelli dobrze się trzymają ale szybciej się zużywają
osobiście jeździłem nawet na 18" 225x45 et 35 szer felgi 8,5" nic nie ocierało 8-) tylko że w C4