Czym spowodowane może być to, że przy wkręcaniu na większe obroty samochód dymi na niebiesko (w silniku 3.0TDI)
kolego zapoznaj sie z regulaminem i nazywaj poprawnie tematy
[A6 C6]niebieski dym
- joker.007
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
[A6 C6]niebieski dym
Ostatnio zmieniony 09 cze 2008, 17:05 przez joker.007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
możliwe że może brać olej ale nie zawsze silniki diesla zawsze przzykopcą jak im się przyciśnie odrazu w rure
ale to dymek jest bardziej czarny siwy ale niebieski podejrzewam że masz złe dawkowanie ale sprawdź może bardziej do siwego podobne :mrgreen: pozdr.

AUDI A6 Z KIERA Z PRAWEJ STRONY www. a6 uk.pl
Niebieski dym to zazwyczaj spalanie oleju w silniku lub wycieki oleju przy turbo.
Efekt, który ludzie obserwowali w A8 3.0TDI to:
1) niebieski dym przy gazowaniu
2) po kilku tygodniach/miesiącach dym przy odpalaniu stawał się coraz bardziej biały/szary, z dnia na dzień auto traciło moc i kopciło na niebiesko aż do sytuacji, gdzie nie mogli jechać pod górkę szybciej niż 90-100km/h
Czasami to była jakaś pierdoła, czasami uszczelki w turbo, najczęściej ludzie piszą, że wymienili całe turbo (wow). Ale to było w poprzednim 3.0 w budzie A8 (myślałem o takim to się trochę czytało) i nie wiem czy tego nie poprawili w obecnym.
Tak czy inaczej na Twoim miejscu (i przy takim aucie) bym nie ryzykował i zdiagnozował problem w ASO za parę groszy.
Efekt, który ludzie obserwowali w A8 3.0TDI to:
1) niebieski dym przy gazowaniu
2) po kilku tygodniach/miesiącach dym przy odpalaniu stawał się coraz bardziej biały/szary, z dnia na dzień auto traciło moc i kopciło na niebiesko aż do sytuacji, gdzie nie mogli jechać pod górkę szybciej niż 90-100km/h
Czasami to była jakaś pierdoła, czasami uszczelki w turbo, najczęściej ludzie piszą, że wymienili całe turbo (wow). Ale to było w poprzednim 3.0 w budzie A8 (myślałem o takim to się trochę czytało) i nie wiem czy tego nie poprawili w obecnym.
Tak czy inaczej na Twoim miejscu (i przy takim aucie) bym nie ryzykował i zdiagnozował problem w ASO za parę groszy.
sebbie
Code so clean you could eat off it!
Code so clean you could eat off it!