[2.4 163KM] wskaźnik temperatury
[2.4 163KM] wskaźnik temperatury
witam. ostatnio podczas jazdy zaobserwowalem szybko opadajacy (z 90 stopni do zera) wskaznik temperatury. za jakis czas wskaznik podnosi sie do prawidlowych 90 stopni. gdzie szukac tego przyczyny? pozdr
Ostatnio zmieniony 08 gru 2009, 16:29 przez maccwac, łącznie zmieniany 1 raz.
Stary ja mam to samo juz 2 tygodnie wlacze z temp. Zacząłem wymieniać od najtańszych rzeczy. na początek wylałem płyn i zalałem nowiutkim g12. Potem dla pewnosici wymieniłem wisko bo tak do konca juz chyba sprawne nie było, chociaz tego nie wiem bo jedni twierdzili że jest ok inni ze do wymiany a miało zaledwie 4 m-ce. Nic nie pomogło. Sprawdziłem pozostałe wentylatory i dla pewnosici jeden elektryczny poszedł na wymiane bo tak juz leniwie pracował. Uszczelkę pod głowicą oraz pompe wody wykluczyłem więc pozostał mi termoststat i chłodnica ale z tym rady sobie juz sam nie dałem. Dziś odbieram auto od mechanika zobaczymy czy to coś dało.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
E no tutaj jest temat, może to Was też dotyczy --> https://a6klub.pl/a6-c5-30-220ps-asn-gdzie-jest-czujnik-temperatury-vt10968.htm#127911
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Jeżeli mogę coś doradzić to nie gazuj auta zanim nie naprawisz tego wskaźnika.maccwac pisze:jutro oddaje samochod na gazowanie :-P moze tam majster cos podpowie
Układ chłodzenia odgrywa przecież dość ważną rolę w istalacjii gazowej
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !
samochod dzisiaj zagaowalem na dobre :mrgreen: - po podpieciu komputer wskazal uszkodzenie czujnika temperatury, aczkolwiek po odpieciu komputera wszystko dziala poprawnie. dodam ze temp samochod trzyma prawidlowo - szaleje sam czujnik - raz zaskoczy i wyswietli 90 stopni a raz ni huhu.
p.s jak najdokladniej sprawdzic spalanie LPG. macie sprawdzone sposoby?
p.s jak najdokladniej sprawdzic spalanie LPG. macie sprawdzone sposoby?
Jakaś plaga z tymi czujnikami. Wymieniłem w tym tygodniu i objawy (dokładnie takie same) ustąpiłymaccwac pisze:temp samochod trzyma prawidlowo - szaleje sam czujnik - raz zaskoczy i wyswietli 90 stopni a raz ni huhu.

Wystarczy zawsze tankować do pełna i sprawdzić ile przejedziesz :-Pmaccwac pisze:jak najdokladniej sprawdzic spalanie LPG. macie sprawdzone sposoby?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Dokładnie tak jak Coolibeer, pisze:
zatankuj do pełna a po przejechaniu iluś tam km znowu do pełna i kalkulator: podziel km przez litry
zatankuj do pełna a po przejechaniu iluś tam km znowu do pełna i kalkulator: podziel km przez litry
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !
Oryginalny czunij z ASO kosztował mnie 65 zl, wymiana - 70 zł + zalanie nowego płynu chłodniczego g12 - 60 zł.maccwac pisze:ja rowniez "apteki" ze spalania nie mam zamiaru zrobic. wiem mniej wiecej ile powinien ten silnik na takiej instalacji palic. czujnik widzialem na allegro po 40zl. podobno gorzej z dostaniem sie do niego i z wymiana. ale to juz inna bajka. dzieki za rady. pzdr
Zakaz reklamy w podpisie