[Audi A6 C4 2,5 tdi] wymiana pompy wody
rozrząd ma 50 tys. km. Mechanik zasugerował wymianę rozrządu, bo do wymiany pompy wody (przepuszcza płyn) i tak musi wszystko rozbebeszyć - czy ma rację? To duże koszty, bardzo duże, jak na mnie... Podpowiedzcie proszę, co robić...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MARIUSZ
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Allroad C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Mechanik ma rację wymieniając rozrząd profilaktycznie wymienia się pompę wody ,która napędzana jest paskiem rozrządu by później nie było takiej sytuacji jak u ciebie.Wymieniając pompę bez wymiany rozrządu w niedługim czasie pompa się zatrze dlatego że nowy pasek dopasowuje się do pompy ,układa się .Jeśli obie części są nowe nie ma problemu z dopasowaniem ,jeśli jednak jedna z nich jest używana niszczy nową.Moja rada wymienić pompę z rozrządem inaczej będzie powtórka z rozrywki .Sentencja - Chytry dwa razy traci
Ostatnio zmieniony 21 sie 2009, 06:30 przez mario1278, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziękuję Wam za sugestie... Jednak mechanik nie wspomniał mi, że można wymienić tylko pompę i przy okazji pasek rozrządu, na gwałt chciał robić cały rozrząd, a to już duże koszty. Niedawno wprowadziłem się do nowego domu - stąd kłopoty finansowe, każdy grosz przemyślany. Z konieczności jeżdżę na razie C4 R5, ale przyznam szczerze, że jest to udane auto pod każdym względem - nadwozie funkcjonalne, silnik (ponad 600 tys. km) nie do zdarcia. Sprawdził się doskonale, służąc jako ciężarówka do transportu budulca i wygodna salonka na weekendowe wypady za miasto...
pozdrawiam
pozdrawiam
Jeszcze małe pytanko, skoro jesteście tacy mili... który pasek do tej pompy wody dokupić?