Jak i czym umyć silnik
Jak i czym umyć silnik
jakim specyfikiem i jakim sposobem powinno sie umyc silnik zeby nie narobic sobie problemu,mam benzyne + gaz 2,4.Spotkałem się pare razy z odradzanie w ogóle mycia,ale gdy jest to konieczne jak zrobic to bezpiecznie,zabezpieczyc cos wczesniej przed wodą?
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
slavi16 dzięki za podesłanie linka z fachową lekturą,muszę to zrobić ponieważ niedługo auto będzie po remoncie silnika i oprócz tego ze zostało poskładane bez mycia silnika i po zagrzaniu się czuć było troszkę spalony olej na tych elementach które tzw się pociły i poza tym teraz muszę zobaczyć czy jest wszystko ok i silnik nie będzie miał wycieków..dzięki serdeczne za pomocne opinie,pozdrawiam 

Zgadza sie można zrobic wiecej szkód niz to warte.gembas pisze:Moja rada nie myc!za duzo problemow mozna sobie narobic,sa rozne srodki czyszczace szmatka w dlon i powolutku sobie poczyscic a nie bawic sie w calkowite mycie silnika strumieniem wody pod cisnieniem!pozdrawiam! :lol:
USUNIęTO - Regulamin Forum pkt 29!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
ja pracuje w komisie samochodowym i przygotowoje auta na sprzedaz
silnik zapalam czekam az sie rozgrzeje pryskam chemia do mycia silnikow okolo 60 sekund dla chemi i spłukuje ciepła woda zamykam maske i czekam min godz az resztki wody odparuja oczywiscie na uruchomionym silniku i nic jeszcze sie nie stało z zadnym autem a w tygodniu robie jakies 7-10aut uwazam tylko z woda przy wlotach powietrza do silnika i w starszych autach na kopułke zapłonu
silnik zapalam czekam az sie rozgrzeje pryskam chemia do mycia silnikow okolo 60 sekund dla chemi i spłukuje ciepła woda zamykam maske i czekam min godz az resztki wody odparuja oczywiscie na uruchomionym silniku i nic jeszcze sie nie stało z zadnym autem a w tygodniu robie jakies 7-10aut uwazam tylko z woda przy wlotach powietrza do silnika i w starszych autach na kopułke zapłonu
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
witam ja osobiście myje silniki w samochodach na myjni wysokoiśnieniowej za 2 zł umywam silnik i całą komorę ja osobiście myje PIERWSZYM programem jest to gorąca woda z dodatkiem chemii tylko na niektórych myjniach jesto nie dozwolone ja akurat mam znajomego ale i co jeszcze ja już pózniej nie spłukóje sprubójcie a napwno wam się to spodoba.Pozdrawiam