Witam
Jak wspomniałem w tytule jeżdżę modelem Avant z anteną radiową w szybie i radiem Navi Plus. Od pewnego czasu znacznie pogorszył się odbiór fal radiowych (momentami niczego nie można słuchać). Przed zaistnieniem tego faktu rozczepił się przewód spryskiwacza tylnej szyby w dwóch miejscach, pierwsze to tył auta, lewa strona nad zmieniarką CD, drugie to przód auta, przy nogach kierowcy tuż przy uchwycie otwierania maski. Dodatkowo w serwisie wyciągana była nawigacja. Podaję te fakty bo być może ma to jakieś znaczenie, czego ja niestety nie wiem dlatego proszę Was o pomoc. Pozdrawiam - Jacek
[A6 C5 Avant] Odbiór stacji radiowych znacznie się pogorszył
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.6 ADP 101KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
To wyciągnij sobie navi i sprawdz po swojemu czy antena jest dobrze podpięta.
Ja "ułamałem" antenę dachową wjeźdzając tyłem do garażu przy nie do końca podniesionej bramie garażowej i przez pewien czas do puki nie wymieniłem jej miałem podobnie.
Odbierałem tylko radia regionalne z okolicy i ojca dyrektora.
P.S. antena w tylnej szybie odpowiada tylko za sygnał TV a nie za radio.
Ja "ułamałem" antenę dachową wjeźdzając tyłem do garażu przy nie do końca podniesionej bramie garażowej i przez pewien czas do puki nie wymieniłem jej miałem podobnie.
Odbierałem tylko radia regionalne z okolicy i ojca dyrektora.
P.S. antena w tylnej szybie odpowiada tylko za sygnał TV a nie za radio.
To jestem zaskoczony trochę bo do tej pory twierdziłem,że antena na dachu jest do telefonu i GPS-u. Ale nie wnikam---tak czy inaczej może wiesz czy prosty jest sposób,żeby tą antenę z dachu rozmontować i sprawdzić czy aby tam nic nie zasniedziało. A odnośnie wysunięcia NAVI to podobno trzeba mieć jakieś specjalne uchwyty?-może znasz szczegóły.
jacekh
-
- Forum Audi A6 / A7
jacekh, Wykręć antenę z dachu i zobaczysz że odbiór jeszcze bardziej się pogorszy. Jak nie zauważysz różnicy to znaczy że masz uszkodzony kabel, wtyk lub sam bat (tak jak ja miałem).
Do wyciągnięcia navi służą wyjmaki które nie są drogie.
Np. http://www.allegro.pl/item686669023_4_x ... 2_itd.html
A jeżeli sie na tym kompletnie nie znasz to proponuje elektryka-elektronika z kabelkiem diagnostycznym.
Do wyciągnięcia navi służą wyjmaki które nie są drogie.
Np. http://www.allegro.pl/item686669023_4_x ... 2_itd.html
A jeżeli sie na tym kompletnie nie znasz to proponuje elektryka-elektronika z kabelkiem diagnostycznym.
-
- Forum Audi A6 / A7
O to sam nie wiedziałem że jest nawet w tylnej szybie. Na swoim przykładzie wiem tylko tyle, że radiowa u mnie jest na 99% tylko w dachu, bo jak ją odkręce to nie mam np.rmf,zet,eska,planeta i sygnału z GPSa.
[ Dodano: 2009-08-09, 13:05 ]
On powie co się dzieje z obwodem.
[ Dodano: 2009-08-09, 13:05 ]
Najpewniej i najszybciej VAGiem.jacekh pisze:Jak to szybko i pewnie ustalić???
On powie co się dzieje z obwodem.