[A6 C5 2.5TDI AFB] Popękane dzwiienki zaworow
[A6 C5 2.5TDI AFB] Popękane dzwiienki zaworow
Witam ponownie. Od pewnego czasu slinik zaczął dziwnie pracowac, tzn. od okolo 1600 obr/min słychac bylo takie cst cst cst, sadzilem ze to wtryskiwacze wiec chcialem je wyciagnac i zawiesc do sprawdzenia. Odkrecilem prawa pokrywe zaworow a moim moim oczom ukazal sie przerazajacy widok. Dwie dzwiginki z zaworow ssacych i jedna z wydechowego złamane na pol. Całe szczescie na walku nie widac zadnych uszkodzen. Czy ktos sie z spotkal z czyms takim i co najlepiej w tym wypadku zrobic.
Piotruś Wszystko przestudiowalem juz wczesniej. Nie wiem czy te dzwigienki nie byly rozsypane jeszcze przed wymiana rozrządu. Jak juz wczesniej pisalem wlasnie ten walek był przestawiony efektem czego nie szlo wlozyc blokad. Wałek drugiej glowicy i wal korbowy byly wzgledem siebie prawidlowo ustawione. Moze to bylo przyczyna popekanych dzwigienek? Nie wiem juz co mam o tym myslec. Poki co zamowilem dzwigienki i podkladki i trzeba zabrac sie za wymiane. Jak najlepiej sprawdzic poprawność działania mechanizmu zaworow po zalozeniu tych dzwigienek?
-
- Forum Audi A6 / A7
Tak wygladaja polamane dzwigienki. Jutro sprawdze jak sie maja tamte zawory, czy działaja prawidłowo. Mam nadzieje ze nie sa pokrzywione i ze pekniecie wyniklo tylko ze zmeczenia materialu. A czy istnieje mozliwosc odroznienia oryginalnych dzwigienek od jakichs zamiennikow?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzwigienki nowe pozakładane, poki co jest ok ale juz wiem ze czeka mnie nieco wiecej wydatkow. W samochodzie zastosowane byly jakies dziwne zamienniki tychze dzwigienek. Jakosc kuponych oprzezemnie niewatpliwie lepsza niz zalozonych na samochodzie. Byc moze to jest przyczyna lamiących sie dzwigienek. Chyba problem rozwiazal sie sam a wszystkim zainteresowanym dziekuje za pomoc i uwazam temat za zamkniety.
No nastepnej usterki
(oby nie
)
No nastepnej usterki