[A6 C5] Tempomat: Do czego, jak tym się obsługiwać???
[A6 C5] Tempomat: Do czego, jak tym się obsługiwać???
Może mi powiedzieć do czego służy tempomat w Audi A6 C5 i jak go obsługiwać?? Nio wiem ze jest na manetce od wycieraczek ale do czego on jest niby pomocny???
Prosze o poprawne nazywanie tematow
Prosze o poprawne nazywanie tematow
Ostatnio zmieniony 21 maja 2008, 18:53 przez majuDJ, łącznie zmieniany 1 raz.
Tempomat jest umieszczony na manetce kierunkow. To urzadzenie utrzymuje wskazana predkosc ktora sobie ustawiasz i zdejmujesz noge z gazu
Chyba najprostsze wytlumaczenie :-D
Dołaczam skany z instrukcji obslugi: tam wszystko jest dokladnie objasnione

Dołaczam skany z instrukcji obslugi: tam wszystko jest dokladnie objasnione
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
No po tej instrukcji powinienes z tym dojsc do ladu ale nie ma jak nauczyc sie tego w praktyce :mrgreen: tylko ze najlepiej sie tego uzywa na autostradach a u nas w Polsce to... co bede wiecej pisal o autostradach jak kazdy wie jak jest
Dobrze ze jestem w UK :-D i tutaj tempomatu uzywam codziennie jak jade do pracy :-D
W razie jakich kolwiek problemow majuDJ, wal smialo!! sprobuje Ci to wytlumaczyc jak chlop krowie na rowie :mrgreen: czyli tak po naszemu a nie jak w instukcji.

W razie jakich kolwiek problemow majuDJ, wal smialo!! sprobuje Ci to wytlumaczyc jak chlop krowie na rowie :mrgreen: czyli tak po naszemu a nie jak w instukcji.
A6 3.0 TDI Quattro, ASB, 280ps i 560nm by MR Motors na Audi Forum . 

witam mam problem z ustawieniem mojego tempomatu
mimo postepowania jak pisze instrukcja zarówno moja UK jak i ta ze skanów nie udało mi sie ustawic tego tempomatu. jakiś pomysły co sie z nim stało czy jest zeputy? ile może kosztowac naprawa. dużo jeżdze po trasie i było by wygodniej.
dzieki za pomoc
mimo postepowania jak pisze instrukcja zarówno moja UK jak i ta ze skanów nie udało mi sie ustawic tego tempomatu. jakiś pomysły co sie z nim stało czy jest zeputy? ile może kosztowac naprawa. dużo jeżdze po trasie i było by wygodniej.
dzieki za pomoc
kamare, z zamontowaniem tempomatu sprawa ma się następująco. Najprościej jest z dieslami ponieważ prawie wszystkie podzespoły silnika są kontrolowane przez komputer. Wystarczy wpiąć końcówki wiązki manipulatora (pięć przewodów, jeden wpinamy do skrzynki bezpiecznikowej) do kostki komputera, oraz odblokować funkcję tempomatu w komputerze kod numer 11463 ale do tego potrzebny jest przyrząd diagnostyczny V.A.G.
Natomiast w silnikach benzynowych kiedy przepustnica jest na lince sprawa się komplikuje bowiem potrzebne będą dodatkowe akcesoria, chyba, że jest to system typu fly-by-wire tzn. przepustnica jest sterowana za pomoca silnika krokowego, w takim przypadku wszystko wygląda tak samo jak przy dieslu czyli sam manipulator wiązka i konieczność odblokowania funkcji w komputerze.
Natomiast w silnikach benzynowych kiedy przepustnica jest na lince sprawa się komplikuje bowiem potrzebne będą dodatkowe akcesoria, chyba, że jest to system typu fly-by-wire tzn. przepustnica jest sterowana za pomoca silnika krokowego, w takim przypadku wszystko wygląda tak samo jak przy dieslu czyli sam manipulator wiązka i konieczność odblokowania funkcji w komputerze.