Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.8 125KM] Falujące obroty, brak mocy, szarpanie.

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Borderguard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1.8 125KM] Falujące obroty, brak mocy, szarpanie.

Post autor: Borderguard » 27 cze 2009, 20:55

Moje Audi dzisiaj mnie zawiodło - po raz pierwszy :( Dzisiaj jadąc na autostradzie przy prędkości 160km/h (ok. 4000obr/min) silnik zaczął się dławić i szarpać jakby tracił moc. Nigdy tak się nie działo i bez kłopotu auto sie bujało do 200km/h a tu dzisiaj zonk. Na każdym biegu przy około 4000 - 4500obr zaczynają się dziwne wibracje, szarpanie silnika i spadki mocy? Nie ma mowy o dojściu do odcięcia.
Po dojechaniu do celu na biegu jałowym przy wciśnięciu nogi do "deski" obroty wchodzą do 4500 potem szarpanie i z trudem dochodzą do 6000. Może ktoś miał z czymś takim do czynienia?

Kolejny kłopot to falujące obroty na jałowym biegu, oraz spadek obrotów i falowanie tak w granicach +- 300obr jak włączę klimę - uspokaja się dopiero gdy przygazuję.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie bo w poniedziałek na noc mam jechac na wakacje.

Borderguard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Borderguard » 09 lip 2009, 21:03

Przepływomierz wymieniłem, filtr też, na kolektorze ten "dynks" co steruje dolotem powietrza jest ok - VAG nie pokazuje błędów a jest nadal kicha :(

Z tym, że jak odepnę przepływomierz to wkręca się na obroty ale gaśnie a jak podepnę przepływomierz to to wogóle nie wkręca się na obroty i silnik wariuje :(

Ktoś może mi pomóc?

Borderguard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Borderguard » 09 lip 2009, 21:13

Magik co podpinał mnie pod VAG-a nie sprawdzał temperatury ani parametrów pracy silnika. Wskaźniki na desce rozdzielczej z temperaturą są ok - znaczy pokazują dobrze, natomiast pokazał się błąd sondy ale go wykasował - takie objawy mogą być od sondy? ? ?

Waldi77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Waldi77 » 11 lip 2009, 22:34

Moga byc (chociaż nie zupełnie tak) ale po wykasowaniu powinno być OK.
Chyba ze sada jest walnieta, to wtedy blad bedzie wracal i twoj problem obrotami rowniez.
Sonda ma wplyw na sklad mieszanki ale to co opisujesz nie do konca pasuje.

Sprawdz silniczek krokowy! (jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś) To co piszesz moze być zwiazane z zabrudzeniem silniczka lub oznaką ze sie konczy :cry:

mart73301

Post autor: mart73301 » 12 lip 2009, 15:04

Borderguard pisze:bez kłopotu auto sie bujało do 200km/h
gratuluje sprawności silnika, 200km/h przy 200km/h fabrycznych to całkiem niezły wynik. A ile przebiegu i który rok autka ???

Borderguard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Borderguard » 12 lip 2009, 21:16

Rok auta to 2000, a przebieg 154tkm (książka od początku do teraz - ja już nie serwisuję - koszty :( )

Czekam aż mechanior wróci z urlopu sam się nie dotykam bo jeszcze bardziej popsuję.
Niestety muszę jeździć nim do pracy i jest to mega wyzwanie! Jak odpinam przepływomierz to wchodzi na obroty ale gaśnie a jak podepnę przepływowierz to kompletnie wariuje, nie wchodzi na obroty, szarpie, gaśnie..... brak słów! A przepływkę kupiłem nową i było dobrze przez 20 kilometrów :(
Waldi77 pisze:Sprawdz silniczek krokowy! (jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś) To co piszesz moze być zwiazane z zabrudzeniem silniczka lub oznaką ze sie konczy :cry:
No nie sprawdziłem - ale sam się trochę boję żeby nie popsuć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja