Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[S6 c4 4.2] Zmiana skrzyni z automata na manuala

Układ napędowy i skrzynie biegów
Awatar użytkownika
dziq111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: dziq111 » 16 cze 2009, 15:17

fassi1 pisze:
duzix pisze:W profilu jest manual dlatego ze założyłem go przed zakupem auta...
ogólnie chciałem manuala, ale po oględzinach paru egzemplarzy doszedłem do wniosku że wszystkie to padła.... skonczyło się że w bardzo promocyjnej cenie dorwałem automata (uszkodzonego)... dlatego planuje zmiane skrzynie... nie interesuje mnie naprawa tylko zmiana ... szukałem na forum i jedyne co znalazłem to opinie typu automat jest dobry szkoda zabawy itp. prosze o konkretny link do tematu gdzie ktos to zrobił albo o jakies doradztwo w tej sprawie..
Skrzynia manual, nowe okablowanie, nowy komputer, nowa chłodnica, przerobienie podejścia na pedały, przerobienie gałki biegów, pierwsze elementy wydechu czyli katalizatory są inne (może z automata będą pasować ale nie jest powiedziane), półośki napędowe (najprawdopodobniej są inne), w trakcie wymiany spodziewaj sie innych rzeczy.
Nie myśl tez że ktoś da ci przepis jak na ciasto jak zamienić skrzynie.
Moim zdaniem i tak nie będzie to działało jak fabrycznie zrobione, chyba ze masz kogoś z dobrym doświadczeniem w zamianach skrzyń w tych autach.

komputer owszem trzeba z manulala bo wogole nie bedzie to auto ciągło wiem po 2.2 t w takiej przerobce juz bylo chlodnica moze zostac ale bedzie wniej odpiete chlodzenie oleju. - bo go nie bedzie:P
podejscie na pedaly to no porblem wkrecasz z manuala. do dziurka na hydrauliczne sprzeglo. wydech raczej zostaje jak jest polosie inne.

uzbiera sie troche roboty. lepiej kupic od razu manuala. wkazdym bardzo zawsze sie da zrobic to co sie chce:)
a8team.pl to też dobre.

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 16 cze 2009, 20:00

dziq111 pisze:
fassi1 pisze:
duzix pisze:W profilu jest manual dlatego ze założyłem go przed zakupem auta...
ogólnie chciałem manuala, ale po oględzinach paru egzemplarzy doszedłem do wniosku że wszystkie to padła.... skonczyło się że w bardzo promocyjnej cenie dorwałem automata (uszkodzonego)... dlatego planuje zmiane skrzynie... nie interesuje mnie naprawa tylko zmiana ... szukałem na forum i jedyne co znalazłem to opinie typu automat jest dobry szkoda zabawy itp. prosze o konkretny link do tematu gdzie ktos to zrobił albo o jakies doradztwo w tej sprawie..
Skrzynia manual, nowe okablowanie, nowy komputer, nowa chłodnica, przerobienie podejścia na pedały, przerobienie gałki biegów, pierwsze elementy wydechu czyli katalizatory są inne (może z automata będą pasować ale nie jest powiedziane), półośki napędowe (najprawdopodobniej są inne), w trakcie wymiany spodziewaj sie innych rzeczy.
Nie myśl tez że ktoś da ci przepis jak na ciasto jak zamienić skrzynie.
Moim zdaniem i tak nie będzie to działało jak fabrycznie zrobione, chyba ze masz kogoś z dobrym doświadczeniem w zamianach skrzyń w tych autach.

komputer owszem trzeba z manulala bo wogole nie bedzie to auto ciągło wiem po 2.2 t w takiej przerobce juz bylo chlodnica moze zostac ale bedzie wniej odpiete chlodzenie oleju. - bo go nie bedzie:P
podejscie na pedaly to no porblem wkrecasz z manuala. do dziurka na hydrauliczne sprzeglo. wydech raczej zostaje jak jest polosie inne.

uzbiera sie troche roboty. lepiej kupic od razu manuala. wkazdym bardzo zawsze sie da zrobic to co sie chce:)
No z chłodnicą i wydechem to masz raczej rację. Gorzej gdyby chciał na odwrót zamieniać bo wydech jest inaczej wyprofilowany ze względu na wymiary automata no a chłodnica ma dodatkowo chłodzenie oleju. Moim zdaniem się nie opłaca. Kupić manuala i z głowy.

duzix
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: duzix » 25 cze 2009, 18:40

Koledzy troche się mylą bo 4.2 manual też ma chłodnice oleju do skrzyni.
A chłodnica wygląda identycznie jak w automacie.

Awatar użytkownika
dziq111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dziq111 » 26 cze 2009, 00:08

jeszcze nie widzialem manuala w audi z chlodnica oleju skrzyni. w porsche owszem.
a8team.pl to też dobre.

duzix
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: duzix » 26 cze 2009, 20:28

dziq111 pisze:jeszcze nie widzialem manuala w audi z chlodnica oleju skrzyni. w porsche owszem.
Powiem szczerze sam się dziwie... wyciągałem silnik w kumpla s6 4.2 z manualem.. i jak byk idą dwa przewody ze skrzyni do chłodnicy... zrobie fotki i bedzie wszystko jasne...

Awatar użytkownika
dziq111
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dziq111 » 26 cze 2009, 22:30

a nie jest to s6 plus?

[ Dodano: 2009-06-26, 22:37 ]
przegladnolem katologi i rzeczywiscie jest tam wyjscie na chlodnice oleju. szczerze to jest bardzo ciekawe :)
a8team.pl to też dobre.

piter

Post autor: piter » 17 wrz 2009, 12:01

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Panowie i Panie może ktoś już wymieniał u siebie srzynię automatyczną na manualną? Chodzi mi o model A6 C5. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie ten pomysł gdyż mam spore problemy ze swym automatem a naprawa okazuje się za kosztowna.

Awatar użytkownika
Tdi B4 117Ps
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tdi B4 117Ps » 28 wrz 2009, 20:32

Witam
Wymiana skrzyni w 1.9TDi na manual to prosta sprawa :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja