Witam
Mam zamiar wymienic tarcze hamulcowe z tyłu.Nigdy tego nie robiłem w Audi.Czy jest to skomplikowane,czy dam radę wymienic to samodzielnie.W Skodzie Favorit i dużym Fiacie wymieniłem.
Pozdrawiam
[a6 C4 ] Jak wymienic tarcze hamulcowe?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
nie robilem tego tez w audi ale jak w wiekszosci aut chyba sciagasz zacisk chamulcowy i tarcza schodzi wiem to ze w audi zeby scisna zacisk trzeba wciskac i obracac tloczek
100 tyś km bezawaryjnie. Teraz niestety często nie odpala silnik 2.5TDI A6 C5.
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
sam zacisk nic nie da, bo trzeba podkręcić prawdopodobnie jeszcze "to" do czego jest przykręcony zacisk (tak przynajmniej jest z przodu)kumangt pisze:nie robiłem tego tez w audi ale jak w większości aut chyba ściągasz zacisk hamulcowy i tarcza schodzi wiem to ze w audi żeby ścisną zacisk trzeba wciskać i obracać tłoczek
ale kolego @Maliniak_100 nie jest to raczej nic trudnego, tym bardziej że już to robiłeś w innym aucie, to jak jazda na rowerze :lol: tego się nie zapomina
radzę jeszcze zerknąć tu
a6-c5jak-wymienic-klocki-hamulcowe-z-tylu-vt1795.htm
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
fenkspawelk600 pisze:goly191, To "to" nazywa się jarzmo zacisku. Piszę aby pogłębić twoją już na pewno dużą wiedzę.

staram się nazywać rzeczy po imieniu, zawsze w jakiś tam sposób może to pomóc w laikowych wymianach, zdobyć praktykę a zarazem zaoszczędzić kilka groszy
z tyłu nie miałem przyjemności "jeszcze" wymieniać tarczy, ale mnie zaskoczyło że nie trzeba tego "jarzma" odkręcać :shock:
to naprawdę nic trudnego:
-zdejmujesz koło
-odkręcasz zacisk przykręcony na dwie śróbki (z tego co pamiętam to na imbus) i pewnie linkę od ręcznego będziesz musiał wymontować bo możesz mieć problem ze zdjęciem zacisku
-i na koniec zdejmujesz tarczę
i gotowe
-zdejmujesz koło
-odkręcasz zacisk przykręcony na dwie śróbki (z tego co pamiętam to na imbus) i pewnie linkę od ręcznego będziesz musiał wymontować bo możesz mieć problem ze zdjęciem zacisku
-i na koniec zdejmujesz tarczę
i gotowe
Było: A6 C4 2.5tdi, 115KM, 1994r,
Było: S6 C4 4.2, 290KM 1995r,
Jest: MOJA ŻABA
Było: S6 C4 4.2, 290KM 1995r,
Jest: MOJA ŻABA