[a6 c5 avant] Czujniki - sensory parkowania.
[a6 c5 avant] Czujniki - sensory parkowania.
Witam wszystkich
Ostatnio sterownik parktronika w moim aucie zasygnalizował długim sygnałem dźwiękowym błąd. Po podłączeniu VAG okazało się: prawy środkowy przedni czujnik - błąd.
Zdjąłem zderzak (bardzo lubię to robić, ech :evil: ) okazało się że połączenie i wiązka w porządku przełożyłem czujnik w inne miejsce uszkodzenie się przeniosło więc byłem pewny.
Czujnik który jest w moim aucie ma oznaczenie 4B0 919 275 F. W ETCE znajduję typy takich czujników z literkami A B lub C, w internecie znalazłem także literki D i E.
Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić mi te LITERKI, ponieważ nie chciałbym zakupić na allegro czujnika nie pasującego do mojego auta?
Ostatnio sterownik parktronika w moim aucie zasygnalizował długim sygnałem dźwiękowym błąd. Po podłączeniu VAG okazało się: prawy środkowy przedni czujnik - błąd.
Zdjąłem zderzak (bardzo lubię to robić, ech :evil: ) okazało się że połączenie i wiązka w porządku przełożyłem czujnik w inne miejsce uszkodzenie się przeniosło więc byłem pewny.
Czujnik który jest w moim aucie ma oznaczenie 4B0 919 275 F. W ETCE znajduję typy takich czujników z literkami A B lub C, w internecie znalazłem także literki D i E.
Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić mi te LITERKI, ponieważ nie chciałbym zakupić na allegro czujnika nie pasującego do mojego auta?
Re: [a6 c5 avant] Czujniki - sensory parkowania.
Ja wyciągnąłem dzisiaj uszkodzony czujnik i odczytałem numer 4B0919290! Już w oógle nie wiem o co chodzi....Tyc pisze:Witam wszystkich
Marcin
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: [a6 c5 avant] Czujniki - sensory parkowania.
A wewnętrzne dwa czujnikiTyc pisze:Witam wszystkich
B zewnętrzne dwa czujniki
numer inny niż ten co podałeś.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tutaj masz link do aukcji z oryginalnym parktronikiem. Zadzwon do goscia i zapytaj bo te nr. sa inne niz Ty masz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Używane części elektroniczne i różnego rodzaju czujniki to ryzykowna sprawa ale cena kusi.DANIO pisze:Tutaj masz link do aukcji z oryginalnym parktronikiem. Zadzwon do goscia i zapytaj bo te nr. sa inne niz Ty masz.
Pozdrawiam
Ja miałem dwa czujniki parkowania do wymiany i zakupiłem nowe ori, 100% sprawne i gwarancja.
Po przeszukaniu sieci ustaliłem że początek oznaczenia czujnika 4B0 został w pewnym momęcie zmieniony na 7H0 i jest to takisam czujnik. Zakupiłem na allegro 2 czujniki jeden używany z oznaczeniem takim jak moje a drugi z oznaczeniem nowym. Po dołączeniu do mojego auta obydwa czujniki działają prawidłowo i sterownik je rozpoznaje.
Ale pech to pech, po złożeniu wszystkiego w całość okazało się że kolejne dwa z przodu nie działają jednak sterownik nie sygnalizuje błędu sygnałem dźwiękowym tylko VAG pokazuje błędy przerwy lub zwarcia do masy. Więc obecnie parktronik działa w 3/4 tył cały przód tylko prawy zewnętrzny i prawy środkowy. Na razie straciłem cierpliwość do zdejmowania i zakładania zderzaka więc trochę odczekam zanim się za to zabiorę znowu.
Ale pech to pech, po złożeniu wszystkiego w całość okazało się że kolejne dwa z przodu nie działają jednak sterownik nie sygnalizuje błędu sygnałem dźwiękowym tylko VAG pokazuje błędy przerwy lub zwarcia do masy. Więc obecnie parktronik działa w 3/4 tył cały przód tylko prawy zewnętrzny i prawy środkowy. Na razie straciłem cierpliwość do zdejmowania i zakładania zderzaka więc trochę odczekam zanim się za to zabiorę znowu.
Witam chciał bym odświeżyć temat pytaniem: Czy jak mam parktronik z przodu i tyłu i na VagCom-ie łączy się z jednym sterownikiem to w momencie awarii dwóch przednich czujników, to tył też powinien zamilknąć? W moim przypadku gdy włączam wsteczny i załączony jest przód to mam krótki dźwięk z tyłu i długi z przodu. Dodam że w VagCom-ie wszystkie cztery tylne i dwa przednie czujniki pokazują swoje odległości do przeszkody,więc przód to zrozumiałe że nie działa ale tył chyba powinien?
Dzięki ArabaT Nic innego nie pozostaje trzeba wymienić uszkodzone czujniki i dopiero jak nie zadziała szukać dalej. A wiesz może o co w końcu chodzi z tymi literkami na końcu kodu na czujnikach? ja mam 4B0 919 275C i F Po jednym do wymiany. Z tego co się wczytałem można je tylko zamienić na te 7H0 ale litera na końcu musi być taka sama?