[A6 C5] ksenony parują
[A6 C5] ksenony parują
witam.
wie ktoś co jest przyczyną parowania lamp ksenonów?
i co najważniejsze jak temu zapobiec?
pozdrawiam
wie ktoś co jest przyczyną parowania lamp ksenonów?
i co najważniejsze jak temu zapobiec?
pozdrawiam
Kody zakładu montażowego (A - Ingolstadt, B - Bruksela, N - Neckarsulm)
- MR.A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: Van
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
A moze zapchany masz otwór z tyłu lampy,który odpowiada za to m.in.,żeby nie parowały :roll: ,poczytaj tu jeszcze,moze cosik pomoże a6-c5-zaparowana-lampa-przednia-vt5577. ... wana+lampa pozdr
Forum internetowy a6klub.pl , a8team.pl , audi80.pl
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Przyczyną parowania lamp jest nieszczelność, najczęściej klosza. Nieszczelności "od tyłu" nie powoduja parowania bo tam ani deszcz ani myjnia lub inna woda nie dociera. Zresztą "od tyłu" lampa nie jest szczelna, ma otwory wentylacyjne.
Obejrzyj dokładnie lampę, jak nie nieszczelność na łączeniu klosza z obudową to może jeszcze być pęknięta obudowa (ja miałem pęknęcie przy uchwycie tym od strony chłodnicy. Na pierwszy rzut oka nawet niewidoczne a lampa parowała).
Obejrzyj dokładnie lampę, jak nie nieszczelność na łączeniu klosza z obudową to może jeszcze być pęknięta obudowa (ja miałem pęknęcie przy uchwycie tym od strony chłodnicy. Na pierwszy rzut oka nawet niewidoczne a lampa parowała).
Części samochodowe online - Motostacja pl
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
U mne parowała prawa lampa, pomogło poluzowanie (musi być mała szczelinka) tego dekla plastikowego z tyłu lampy i odkąd nie jest on zapięty, lamapa już nie paruje.
Poluzuj dekiel i na 100% lampa przestanie parować

A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 165KM
to jakiś żart :evil: czy mi się wydajeeneron pisze:U mne parowała prawa lampa, pomogło poluzowanie (musi być mała szczelinka) tego dekla plastikowego z tyłu lampy i odkąd nie jest on zapięty, lamapa już nie paruje.
skoro nie zapinać tego dekielka to może go wymontować odrazu :evil:
bzdury, których nie polecam stosować
po to jest dekielek, aby go zapinać na klamrę
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
No ja tak jeżdże i jest ok, szczelina jaka się wytworzyła po odpieciu drucika to na oko 2 - 3 mm prawie ze nie widać jej a lampa przestała parować.
Szukałem u siebie przyczyn parowania lampy, nic nie znalazłem, chcialem kupic drugą lampę... ktoś na forum napisal ze odpiecie tej pokrywki pomaga, więc tak zrobilem i jeżdże kilka miesiecy i póki co narazie jest czysto i nie ma zaparowanego klosza
Każdy robi jak uważa :-P
Szukałem u siebie przyczyn parowania lampy, nic nie znalazłem, chcialem kupic drugą lampę... ktoś na forum napisal ze odpiecie tej pokrywki pomaga, więc tak zrobilem i jeżdże kilka miesiecy i póki co narazie jest czysto i nie ma zaparowanego klosza

Każdy robi jak uważa :-P
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
No to jest oczywiste, ale jak wiemy te pokrywki maja gumowe uszczelki. Jak tez wiemy uszczelki sa po to aby kurz do srodka nie wnikał. Jeżdżąc z uchylonymi pokrywkami wpuszczasz kurz do lampy.eneron pisze:Każdy robi jak uważa
Oczywiście :
trudno jednak propagowac taka formę "naprawy" jako właściwą :roll:eneron pisze:Każdy robi jak uważa
Części samochodowe online - Motostacja pl
Kolego od parujących reflektorów!
Też mam xenony i zauważyłem na początku, że parują mi klosze, zaniepokojony obserwowałem wnikliwiej, zwłaszcza przy dużej wilgotności względnej powietrza: okazało się, że jak jeżdżę min. 30 min. na włączonych światłach - para znika (ogrzane reflektory odparowują przez specjalne otwory w deklach). ASO potwierdziło, jeśli para nie znikłaby, diagnoza jest "czarna" - nieszczelne lampy i należy je wymienić - koszt jednej nowej w ASO, to coś w granicach 1 - 1,5 tys. PLN :shock:
Też mam xenony i zauważyłem na początku, że parują mi klosze, zaniepokojony obserwowałem wnikliwiej, zwłaszcza przy dużej wilgotności względnej powietrza: okazało się, że jak jeżdżę min. 30 min. na włączonych światłach - para znika (ogrzane reflektory odparowują przez specjalne otwory w deklach). ASO potwierdziło, jeśli para nie znikłaby, diagnoza jest "czarna" - nieszczelne lampy i należy je wymienić - koszt jednej nowej w ASO, to coś w granicach 1 - 1,5 tys. PLN :shock:
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
Kolego, takie docinki zachowaj dla siebie.goly191 pisze:pewnie ktoś żartowałeneron pisze:ktoś na forum napisal ze odpiecie tej pokrywki pomaga
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 165KM
będę "każdemu" kto będzie wprowadzał ludzi w błądKolego, takie docinki zachowaj dla siebie.
nie interesuje mnie to kto to będzie, wszystkie brednie będę, tak jak dotychczas "prostował" bo sam się naciąłem na durnych pomysłach podawanych przez ludzi co na oczy A6 nie widzieli, a się wypowiadają w temacie, bo niby kto to skontroluje, więc radzę podchodzić z dystansem do niektórych odpowiedzi
każdy mod się z tym zgodzi
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
Widać, że jesteś najmądrzejszy i wszystko wiesz najlepiejgoly191 pisze:będę "każdemu" kto będzie wprowadzał ludzi w błądKolego, takie docinki zachowaj dla siebie.
nie interesuje mnie to kto to będzie, wszystkie brednie będę, tak jak dotychczas "prostował" bo sam się naciąłem na durnych pomysłach podawanych przez ludzi co na oczy A6 nie widzieli, a się wypowiadają w temacie, bo niby kto to skontroluje, więc radzę podchodzić z dystansem do niektórych odpowiedzi
każdy mod się z tym zgodzi

Można by poszperać w archiwum....
ale co tam, olać to
zamykam dyskusję z Tobą, poczekam aż Ci się noga powinie :mrgreen: