[A6 All] co powiecie o spalaniu tych silników?
[A6 All] co powiecie o spalaniu tych silników?
hm.. niebawe planuję zakup A6 w sedanie rocznik 99 - 02. Zastanawia mnie tylko jak wyglą;da spalanie w tych silnikach. Czy jest ono uzależnione od mocy? Która wersja jest najstosowniejsza? Czy automat(tiptronik) powoduje dużo większe spalanie? Bardzo chciałbym auto w automacie ale po tym co tu czytałem opinie widzę różne... Czekam na odpowiedzi osób uzywają;cych te silniki w swoich autkach....
Ostatnio zmieniony 05 mar 2008, 21:50 przez arteeq, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja mam 2,5tdi quattro, tiptronic(automat), 180KM, koła 235/45/17,2004rok,kombi. Spala w mieście jak smok 14-15ltr, jazda ani jak dziadzia ani cegła. W trasie to zależy jak się jedzie. Przy 90km/h to coś około 8, przy 140 to z 10,5, przy 180 z 12. Jeżeli weźmiesz bez quattro to według producenta będzie z 3 litry mniej ale i 150KM tylko. Jak chcesz żeby mało palił to wal w 1,9tdi bo są; naprawdę oszczęsne. Ja tam czepię przyjemność z jazdy...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
to czy w takim razie są; może wersje 180km bez quattro? bo 14L to troche meega za duzo jak dla mnie. boję się tylko że jak znajdę 1.9 130 km w automacie to będzie troszkę mułkowaty... a jak spalanie bez quattro w 150 konnych wersjach? czy skrzynia automat. może sporo zwiekszyc spalanie czy to tylko mit... ?
Jak kupisz w automacie to masz prawie pewność że silnik jest nie zajeżdżony bo to prawie nie możliwe. Tiptronic z możliwością; ręcznej zmiany biegów w kierownicy jest mega wygodny i fajnie się tym jeździ. Trochę opóźniony start ale można się przyzwyczaić. 1,9 nie jeździłem ale to najekonomiczniejsze silniki tdi i najbardziej niezawodne. Jak chcesz oszczędności to przejedź się gdzieś takim i sprawdź czy ci starczy mocy. Dla zachęty powiem że słyszałem od kolegi (nie wiem ile w tym prawdy) że przy 200km/h spala mu 8ltr. Ja tam lubię mieć moc i wybrałem to co mam. Quattro to rewela. Jak jest ślisko to wyzywam czemu ludzie tak powoli jadą; bo ja tego nie odczuwam. Zakręty przy większych prędkościach bierze jak na szynach. No ale cos za cos więc spalanko większe. Zależy po co ci ten samochód. Jak do miasta to szkoda przepłacać. Jak na narty to się docenia takie walory.
- Kris0181
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: wentylatora
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Nigdy w zyciu nie lej byle czego do tego silnika...greg25 pisze:a jak jest z wrażliwością; na jakość paliwa w 2.5 tdi? pojedzie na byle czym czy tylko orlen, bp, statoil?

Na zle paliwo jest tu strasznie wrażliwa pompka... Nawet nalezy sie unikac jezdzenia na rezerwie zeby pompka nie ciagnela tego syfu z dna baku... Ona jest 'wybredna' i jak nie zadbasz onią; to zrobi strajk :mrgreen: :lol: