[C5 2.4] Jaka instalacja LPG
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Ogólnie masz mało znaną elektronikę i jednak niezbyt dobre są na jej temat opinie:KMS pisze:Elektronika DTgas, wtryski- matrix(podgrzewane) reduktor nie pamiętam firmy o mocy 200KWfassi1 pisze:Napisz jaką masz elektronikę, wtryskiwacze i reduktor.
http://www.gazeo.pl/forum_lpg_cng/viewtopic.php?t=25
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=106903&c=0&f=38
Jak i ogólnie o samej firmie.
Dobre masz wtryskiwacze.
Temp. reduktora 40stopni przełączania na gaz jest jedną z wyższych. Zależy jaka temp. w tym czasie ma gaz bo im gaz zimniejszy tym gęściejszy i sterownik przy pomocy korekt na temp. gazu zmniejsza jego dawki gdy jest gęstszy. W miarę rośnięcia temp. gaz jest żadszy i sterownik ma za zadanie zwiększać jego dawki tak żeby utrzymać odpowiedni skład mieszanki. Moim zdaniem przy temp. 30st lub 35st reduktora powinien działać bez problemu ale wszystko zależy głównie od sterownika i gazownika jak dobrze działają korekcje na temp. gazu. Są sterowniki, które źle mają rozwiązane korekty na temp. gazu jak np. Zenit i dlatego gazownik zbyt wiele tam nie poradzi i ustawia 40st albo i więcej unikając tym samym najniższych temperatur gazu.
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Masz racje, ale nie tylko. Najtańsze i gówniane podzespoły LPG przysporzą tylko problemu a z nich nawet i super gazownik niczego nie wyczaruje. Jak przyspiesz twoje auto na gazie w porównaniu do benzyny? Dawiedz się jaki masz reduktor i napisz.KMS pisze:W zasadzie to nie mam powodu do narzekań, instalacja działa prawidłowo a zużycie gazu jest nie wiele większe niż na Pb.
Złe lub dobre opinie na temat instalacji to głównie zasługa "gazowników" ich kompetencji bądź ich braku.
Kolego szank tu masz fachowców którzy LPG zajmują się na codzień
http://lpg.info.pl/index.php
Tu dowiesz sie wszystkiego, no i żaden z nich badziewia Ci pod maskę nie zamontuje.
kutfa, dopiero teraz sobie uświadomiłem jak się wy*****em z kupnem tego audi. Kupiłem se motora przeglądam sobie, aż patrze, że taka krowa superb z 1.4 tsi pali 8l. Jak zacząłem jeździć normalnie ( czyt. dynamicznie) to spalił mi 15.5l w trasie, podczas jazdy po prostu widziałem jak ubywa paliwa z baku. Chyba będe musiał jeździć 60 na godzine, to może zmieszcze się 12 litrach :-x
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Jazda na polskich drogach w trasie to nie jazda, porównywalna z miastem. Ja głównie jeżdżę 10km do pracy (5km miasto, 5km trasa) więc to żadna oszczędna jazda i mieszczę się w 14l benzyny. 15.5l w trasie to jednak sporo więc może zainteresuj się w jakim stanie są sondy lambda? Jeśli zaczynają szfankować i wolno reagować to i zaraz spalanie się podnosi. Nad LPG nie ma co się zastanawiać, bo patrząc na dzisiejsze ceny benzyny i gazu jak najbardziej będzie się opłacać.szank pisze:kutfa, dopiero teraz sobie uświadomiłem jak się wy*****em z kupnem tego audi. Kupiłem se motora przeglądam sobie, aż patrze, że taka krowa superb z 1.4 tsi pali 8l. Jak zacząłem jeździć normalnie ( czyt. dynamicznie) to spalił mi 15.5l w trasie, podczas jazdy po prostu widziałem jak ubywa paliwa z baku. Chyba będe musiał jeździć 60 na godzine, to może zmieszcze się 12 litrach :-x
Podstawą jednak przed zamontowaniem LPG jest dobrze działający samochód na benzynie, bo komputer LPG kopiuje ECU benzyny. Na sekwencji spali Ci max 2l więcej.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2009, 23:34 przez A6 Forum - fassi1, łącznie zmieniany 1 raz.
To aż nie możliwe że tyle ci pali benzyny mi mieszanie trasa/miasto pali 12 l gazu jazda normalna raczej spokojna. Sama trasa 10-11 l gazu. Możecie mi wierzyć lub nie ale jak wracałem nim z rajchu to na autobanie jadąc z prędkością do 110km/h spalił mi 8,5 benzyny oczywiście.
_profil
_profil
Ostatnio zmieniony 10 cze 2009, 21:57 przez Karkowa, łącznie zmieniany 1 raz.
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
polecam dobrego mechanika odwiedzić, bo coś sporo za duże to spalanie maszszank pisze:Jak zacząłem jeździć normalnie ( czyt. dynamicznie) to spalił mi 15.5l w trasie, podczas jazdy po prostu widziałem jak ubywa paliwa z baku. Chyba będe musiał jeździć 60 na godzine, to może zmieszcze się 12 litrach :-x
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zenek
- Rocznik: 2017
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 TDI
- Skrzynia: DSG
Nie wiem z kod bierzesz takie spalanie kolego, moze cos z motorem nie tak, moj spala mi w trasie przez europe 12 l max, a uwierz mi ze jezdze dynamicznie, i mam do tegi kola 235/40/18, czyli spalanie w gore.szank pisze:kutfa, dopiero teraz sobie uświadomiłem jak się wy*****em z kupnem tego audi. Kupiłem se motora przeglądam sobie, aż patrze, że taka krowa superb z 1.4 tsi pali 8l. Jak zacząłem jeździć normalnie ( czyt. dynamicznie) to spalił mi 15.5l w trasie, podczas jazdy po prostu widziałem jak ubywa paliwa z baku. Chyba będe musiał jeździć 60 na godzine, to może zmieszcze się 12 litrach :-x
Przez polske cala jak przejechalem ( litwa-swiecko)to az sie zdziwilem, ponizej 8 l wyszlo, wiadomo, powoli, duzo wyprzedsania, czyli trojka i rora, a platna autostrada na swiecko 160-180.
Jedyne co mnie zabija to wyjazdy zony na zakupy, w tygodniu tylko ona jezdzi, to spalanie jakies 16 l, ale to odcinki krotkie, 2 km w jedna strone i autko nie zdaza sie rozgrzac.
Pozdrawiam