[C4 2,5 TDi] Problem z kontrolką oleju
[C4 2,5 TDi] Problem z kontrolką oleju
niedawno zakupiłem a 6 2,5 tdi 115km 95r.po pewnym czasie w trakcie jazdy kontrolka od oleju mi sie zaswieca i gasnie i tak w kólko.czasami jest tak ze w ogóle sie nie zaswieci.zmieniłem olej i filtry i wraz to samo .tylko w czasie jazdy mi sie zaswieca (tak mi sie wydaje ze do ok 100km\h) zmieniłem czujnik cisnienia oleju i nic nie dało.....zauważyłem ze nie chodzi mi zegar od temperatury oleju...czy moze to byc wina jeszcze drugiego innego czujnika? jak tak to gdzie on sie znajduje bo nie widac go od spodu ani od zewnatrz...proszę pomóżcie.......

Ostatnio zmieniony 07 cze 2009, 13:35 przez dano 0710, łącznie zmieniany 1 raz.
dano 0710 [a62.5tdi] Sprawdz czy przewod do czujnika cisnienia oleju jest caly moze izolacja gdzies sie przetarla mialem dokladnie to samo jakies 3tyg temu kupilem czujnik i jak zabralem sie za wymiane (oczywiscie moglem sprawdzic wczesniej) okazalo sie ze przewod jest uszkodzony.wymienilem go i po klopocie:)
gdy zmieniałem czujnik ciśnienia to przez przypadek go nie podłączyłem,wsiadłem do samochodu,właczyłem zapłon -kontrolka się świeciła a po odpaleniu zgasła,dla mnie to było dziwne ponieważ czujnik nie był podłaczony.po podłaczeniu kabelka to samo. to widocznie musi byc gdzies drugi czujnik ktory wadzi wszystko.juz nie wiem prosze o porady
[ Dodano: 2009-06-07, 14:05 ]
tamten temat został juz
zamkniety proszę pomóżcie
[ Dodano: 2009-06-07, 14:05 ]
tamten temat został juz
ona sie tylko czasami zaświeci w czasie jazdy i po pewnym czasie gaśnie i tak w kólko,czujnik cisnienia byl wymieniany na taki sam i to nic nie pomogło, nawet jesli nie byl ten czujnik podłaczony to przy odpalaniu kontrolka gasła,widocznie musi byc 2 jakiś czujnik od oleju
[ Dodano: 2009-06-07, 16:02 ]
tylko go nigdzie gołym okiem nie widac od spodu ani z wierzchu
[ Dodano: 2009-06-07, 16:02 ]
tylko go nigdzie gołym okiem nie widac od spodu ani z wierzchu
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
DML20 a zmieniałeś już czujnik? bo u mnie podobne objawy z tym wyjątkiem, że czasami wskaźnik jakby reagował i pokazuje wartości pomiędzy pierwszą a drugą kreską. nawet jak po za kupie fury wracałem 500km do chaty, gdzie olej już gorący to nie pokazywał nic bądź tylko do 1-kreski.
![Obrazek]()
do AEL'a czujnik (1) 049 919 563B ok 20zł kosztuje więc chyba pokuszę się o wymianę i zobaczę jaki efekt.

do AEL'a czujnik (1) 049 919 563B ok 20zł kosztuje więc chyba pokuszę się o wymianę i zobaczę jaki efekt.