[a6 2.5] bardzo kopci na czarno po wymianie przeplywomierza.
[a6 2.5] bardzo kopci na czarno po wymianie przeplywomierza.
Witam mam problem po wymianie przeplywki zaczol strasznie kopcic na czarno bylem na kompie i wykasowane bledy!! wszystko ok ale dalej kopci doslownie zaslona dymna :)acha i jak ruszam 1,2 szarpie nim efekt jakby nie dostal dawki paliwa po mocniejszym wcisnieciu gazu jak reka odjal i mocy nie stracil!! (olej i filtry wymienialem)Przed wymiana przeplywki tego nie bylo ani szarpania ani kopcenia.Podejrzewam ze chodzil komp w trybie awaryjnym czy to ma jakies znaczenie prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2009, 18:15 przez saiko46, łącznie zmieniany 1 raz.
Andi 2.5 tdi, wymienilem przeplywke poniewaz silnik wkrecal mi sie do 2500obr a dalej juz byl problem strasznie zamulony byl ale po wymianie przeplywki normalnie bestia
i tak jak pisze zaczal kopcic dosyc mocno ale tylko przy ruszaniu 1,2 albo jak chce przyspieszyc to na poczatku a pozniej wydaje mi sie ze juz nie no i to szarpanie ale tez jak delikatnie gaz naciskam to efekt jest taki jakby nie dostawal paliwa ale jak tylko mocniej gaz wcisne to rowno chodzi tak samo jak wrzuce na luz obroty nie skacza albo cos w tym rodzaju rowno chodzi na kompie bylem wykasowac blad ktory byl przez przeplywke ale gosc mi wykasowal i sprawdzil wszystko pokoleji i wszystko ok zadnych innych bledow,zanim napisalem ten post przeszukiwalem cale forum i ztego co chlopaki pisza to moze ta odma ale jak to sie da sprawdzic czy to faktycznie ona

jeszcze chcialbym dodac ze po nacisnieciu pare razy na gaz na postoju caly chodnik w miejscu wylotu spalin byl z doslownym slowa znaczeniu czarny z sadzy.A z tego co wypowiadaja sie inni to spaliny sa jasne albo blekitne a u mnie czarne .
[ Dodano: 2009-06-06, 21:36 ]
zaniepokoily mnie te naloty z sadzy w miejscach zaznaczonych szczalkami czy to normalne moze przez to bedziecie mi mogli jakos pomoc lub podpowiedziec cos z gory dziekuje i pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-06-06, 21:36 ]
zaniepokoily mnie te naloty z sadzy w miejscach zaznaczonych szczalkami czy to normalne moze przez to bedziecie mi mogli jakos pomoc lub podpowiedziec cos z gory dziekuje i pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[Piotruś]Dzieki za obszerana odpowiedz pierwsze posprawdzam szczelnosc ukladu dolotowego,tylko mam taka watpliwosc i nie jestem pewny czy przy zwiekszonym dawkowaniu paliwa koncowka wydechu byla by mokra a sadza na chodniku byla by troche taka wilgotnawa poprzez nie spalenie calej mieszanki,a u mnie jest praktycznie suchy czarny pyl na chodniku jadac dzisiaj zauwazylem ze na zimnym silniku najwiecej szarpie,na cieplym tez ale mniej.Zastanawiam sie czy to nie ma zwiazku z tym ze jak wymienilem przeplywke auto wkrecalo sie jak wsciekle (na starej przeplywce do 2500 a potem tragedia moglem jedynie tiry szyc :)i do 3000 to juz byl problem)wiec jak pisalem wszystko zaczelo chodzic pojechalem ja z testowac nie moglem wyjsc z podziwu jak to chodzi
no i dopiero potem zauwazylem ze kopci i troche szarpie tak mi sie wydaje ze sie to nasila szarpanie (przypominam ze byl podpinany pod kompa i zadnych bledow tzn.gosc podjechal z laptopem i mial jakis program z licencja )nie wiem czy to ma jakies znaczenie?Jezeli bylo by to mozliwe prosze o jakies foto z zaznaczonymi miejscami ktore czeba sprawdzic w miare mozliwosci waszych oczywiscie.Czekam na odp.
[ Dodano: 2009-06-07, 12:28 ]
Panowie zciaglem gumowy przewod z EGR zatkalem go -samochod jezdzi nie szarpie i nie dymi
:):):):) co mam dalej robic moge tak jezdzic
?oczywiscie az go nie przeczyszcze albo wymienie???co moze sie stac jak tak bede jezdzil???? Jeszcze raz DZIEKI!!!!!!!
[ Dodano: 2009-06-07, 12:30 ]
Jak go przeczyscic
????? :?:

[ Dodano: 2009-06-07, 12:28 ]
Panowie zciaglem gumowy przewod z EGR zatkalem go -samochod jezdzi nie szarpie i nie dymi

[ Dodano: 2009-06-07, 12:30 ]
Jak go przeczyscic