Witam wszystkich.
Ostatnio zauważyłem że przy włączonej klimie w trybie auto delikatnie faluje wskazówka obrotomierza.
Dodam że klimatyzacja chłodzi i jest sprawna.Po przełączeniu w tryb econ wskazówka stoi nieruchoma ,silnik pracuje cichutko i równo, po włączeniu w tryb auto wyraźnie odczuwam obciążenie silnika.Czy to jest normalne zjawisko w tych modelach silników , czy może coś z klimą nie tak.Dodam że klimatyzacja chłodzi i jest sprawna.[/b]
[A6 C5 1.9 TDI AFN] Delikatne falowanie obrotów
- alukard
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi A6 Jacek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
w benzynie obroty wzrastajakrzys124 pisze:mnie to sie wydaje , ze silnik raczej powinien delikatnie podbic obroty podczas wlaczenia klimatyzacji ale w diesluhmmm a juz falowanie na pewno nie jest ok
w dieslu opadaja mniejwiecej o 100obr/min ale pozniej sie stabiluzuje i jest odczuwalne ze cos go hamuje
Falowanie jest delikatne, wychylenie nie przekracza 1mm.Andi 2.5 tdi pisze:jak duze jest to falowanie obrotow bo generalnie silnik powinien minimalnie zwolnic obroty powtarzam minimalnie i takie utrzymywac jak to dokladnie u ciebie wyglada
Jest dokładnie tak jak piszesz czyli silnik delikatnie zwalnia ale później utrzymuje normalne obroty.Chyba nie potrzebnie sieję panikę.
Dzięki za zainteresowanie.
u mnie w wszystkich dieslach jakie mam nic nie spada po właczeniu klimatyzacji , jak w BMW tak w audiku nie ma zmiany w obrotach ani w zwysz , ani w niż :mrgreen: w handlowym audi A-4 1.9 tdi 110 tak samo ! w passacie - tak samo znaczy u Ciebie jest cos zle
teraz mercedes w-210 2.7 CDI
Jednak jak nie ma gwiazdy to nie ma jazdy .
Jednak jak nie ma gwiazdy to nie ma jazdy .
- alukard
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi A6 Jacek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
to wniosek jest jeden klima ci nie dzialakrzys124 pisze:u mnie w wszystkich dieslach jakie mam nic nie spada po właczeniu klimatyzacji , jak w BMW tak w audiku nie ma zmiany w obrotach ani w zwysz , ani w niż :mrgreen: w handlowym audi A-4 1.9 tdi 110 tak samo ! w passacie - tak samo znaczy u Ciebie jest cos zle

zalaczenie sprezarki odejmuje ~8 Ps
wiec nie mow ze i obroty nie spadaja bo takiej mozliwosci poprostu nie ma

musi spasc okolo 100obr/min i po ~3sekundach sie ustabilizowac
w benzynie natomiast wzrasaja
jestes przewrazliwiony