[c5,2.5tdi.ake]twarda praca ciepłego silnika
[c5,2.5tdi.ake]twarda praca ciepłego silnika
Witam.Mam taki problem.Audi A6 2.5tdi 180ps 2000r.Na zimnym silniku chodzi cicho,jedwabiście.Po nagrzaniu w momencie zaczyna chodzić jak grzechotnik-twarda,surowa praca.Błędów nie ma żadnych.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2009, 13:24 przez Tomek123, łącznie zmieniany 1 raz.
jade jutro do serwisu Audi na sprawdzenie auta i ewentualną regulację kąta wtrysku.
oprócz twardej pracy na głośnym silniku po wymianie rozrządu zaczęły mi okresowo falować wolne obroty-ogólnie gorzej pracuje na wolnych obrotach-jak myślicie mogli w boschu zle ustawić rozrząd?auto mam od miesiąca i dowiedziłem się od poprzedniego właściciela,że padło mu coś w pompie vp44-naprawiał chyba sam sterownik-czy ten grzechotnik na ciepłym silniku może być od uszkodzonego przestawiacza kąta wtrysku w pompie vp44?
oprócz twardej pracy na głośnym silniku po wymianie rozrządu zaczęły mi okresowo falować wolne obroty-ogólnie gorzej pracuje na wolnych obrotach-jak myślicie mogli w boschu zle ustawić rozrząd?auto mam od miesiąca i dowiedziłem się od poprzedniego właściciela,że padło mu coś w pompie vp44-naprawiał chyba sam sterownik-czy ten grzechotnik na ciepłym silniku może być od uszkodzonego przestawiacza kąta wtrysku w pompie vp44?
Witaj
Nieoceniona pomoc kolegi Piotrusia doprowadziła w moim przypadku do pozbycia się problemu z EGR.
Sprawdzaj po kolei;drożność wszystkich wężyków podciśnieniowych przed n-75,n-18 i ich szczelność
-występowanie napięcia na wtykach n-18(może byc programowo wyłączony)
-występowanie podciśnienia za w/w zaworkami
-drożność wężyka bezpośrednio dochodzącego do EGR
-stan samego EGR(ja go wymontowałem i czyściłem)
U mnie jeden z wylotów n-18 był zapchany-przedmuchanie go delikatnie powietrzem,załatwiło problem.
Może się okazać,że n-18 jest do wymiany.koszt nowego to ok.400 zeta.Bądżmy jednak dobrej mysli.
Nieoceniona pomoc kolegi Piotrusia doprowadziła w moim przypadku do pozbycia się problemu z EGR.
Sprawdzaj po kolei;drożność wszystkich wężyków podciśnieniowych przed n-75,n-18 i ich szczelność
-występowanie napięcia na wtykach n-18(może byc programowo wyłączony)
-występowanie podciśnienia za w/w zaworkami
-drożność wężyka bezpośrednio dochodzącego do EGR
-stan samego EGR(ja go wymontowałem i czyściłem)
U mnie jeden z wylotów n-18 był zapchany-przedmuchanie go delikatnie powietrzem,załatwiło problem.
Może się okazać,że n-18 jest do wymiany.koszt nowego to ok.400 zeta.Bądżmy jednak dobrej mysli.