Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 C4 ] Czy wymienia się olej w skrzynce zmiany biegów?

Układ napędowy i skrzynie biegów
Maliniak_100

[a6 C4 ] Czy wymienia się olej w skrzynce zmiany biegów?

Post autor: Maliniak_100 » 10 maja 2009, 09:22

Witam
Chciałbym sie dowiedziec czy wymienia się olej w skrzynce zmiany biegów.W serwisie powiedzieli że,olej zalewany jest raz i nie podlega wymianie.Mam przejechane 280tyś.domyślam się że ten olej to woda,w serwisie 0,5 oleju do skrzyni kosztuje 60zł potrzebne jest 2,5l .Zostawic jak jest,czy wymienic na jakiś syntetyk?
Pozdrawiam

wojtass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

Post autor: wojtass » 10 maja 2009, 09:31

z olejem w skrzyni jest tak jak mówili w serwisie oczywiście możesz wymienić ja bym proponował na ten sam co był jeśli wiesz jaki, a jeśli chodzi o koszt to nie żałuj kasy i jeśli już będziesz wymieniał to sprawdź jaki idzie oryginalnie i taki wlej, ja miałem robioną skrzynie co prawda nie w audi, ale po zalaniu innego tańszego oleju miałem takie szmery w skrzyni że i tak musiałem wrócić do oryginalnego, a na tym oleju całkiem co innego :-D

darknoid
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darknoid » 10 maja 2009, 12:32

Również potwierdzam, oleju w automatycznej skrzyni się nie wymienia, tzn. producent nie przewiduje wymiany oleju w tych skrzyniach. Info z ASO. Dla pewności zadzwoń do ASO podaj wersję skrzyni i zapytaj;

pozdro;
Usunięto, Regulamin Punkt 27

Maliniak_100

Post autor: Maliniak_100 » 10 maja 2009, 12:41

olej w skrzyni biegów nalewany jest raz, tylko w innych krajach (cywilizowanych) samochód przy przebiegu 200tyś idzie na szrot lub sprzedają go polakom a polak jeżdzi następne 200tyś dlatego u nich olej jest nalewany tylko raz

darknoid
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darknoid » 10 maja 2009, 12:54

Maliniak_100 pisze:w innych krajach (cywilizowanych) samochód przy przebiegu 200tyś idzie na szrot
ciekawe spostrzeżenie, ale czy tak faktycznie jest? moim zdaniem (choć dowodów na to nie mam) wydaje mi się, że auta (silniki etc.) przystosowane są raczej do dłuższych dystansów, 500tys. autka powinny robić lekko, mówię tu o Audi, BMW, VW, Mercedes, nie ma aut idealnych, jedyne co moim zdaniem zaskoczy fachowców z Inglostadt to ilość remontów zawieszenia w polskich warunkach :-x
Usunięto, Regulamin Punkt 27

Maliniak_100

Post autor: Maliniak_100 » 10 maja 2009, 13:33

czy Niemcy lub inne nacje z zachodu jeżdżą samochodami 15 17 lat.Byłem w Angli tam samochód zmienia się co 5 6 lat

Awatar użytkownika
Toranaga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Toranaga » 10 maja 2009, 13:39

Witaj,

Ja mam nalatane na tiptroniku 260.000 bez wymiany, bo w NL nikt tego nie robi, wszyscy stosują się do tego co zaleca producent. Ja się długo zastanawiałem, ale stwierdziłem, że olewam to. Po takim przebiegu jeśli nie było regularnych wymian nowy olej więcej narobi szkody niż pożytku i zamiast wydłużyć życie skrzyni możesz je skrócić. Nawet mielismy tutaj taki wontek że kolega wymienił i cyrki się zaczęły.

Zrobisz jak chcesz, ja Ci radzę nie ruszać gówna póki nie śmierdzi!

Pozdrawiam!

Maliniak_100

Post autor: Maliniak_100 » 10 maja 2009, 13:48

tak zrobię jak pisałeś ,nie ruszam tego oleju
dzięki

Awatar użytkownika
PAGOR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PAGOR » 10 maja 2009, 14:43

olej w skrzyni zmienia się co 50 tyś :!: :!: :!: i nie słuchajcie bzdur że się tego nie robi. no chyba że chcecie drygą skrzynie sobie zafundować

Każde ASO powie że się nie wymienia bo się im to opłaca wolą sprzedać nową skrzynie albo robić remont.

Zadzwoń sobie do Pana Sopy albo poczytaj o nim jest to jeden z najlepszych fachowców od skrzyń w polsce i ogólnie od Audi i zobaczysz co Ci powie ja byłem u niego na wizycie w piątek. Normalka że skrzynia też pracuje i po jakimś czasie muszą w oleju być opiłki i inne syfy z części skrzyni... róbcie jak chcecie. ale potem są posty typu "padł tip co mam robić"
PAGÓR
Obrazek

Maliniak_100

Post autor: Maliniak_100 » 10 maja 2009, 15:54

piszesz 50 tyś moja niunia ma przejechane 281tyś i ma--- 14--- wiosenek.Jak myślisz czy ten samochód zrobi 220tyś km a jeżeli zrobi ile to będzie wiosenek? myślę że kolega miał rację,zresztą ja też byłem w serwisie Audi i powiedzieli że nie ma potrzeby wymiany oleju-,ale jeżeli chcę proszę przyjechac wymienimy.

Awatar użytkownika
PAGOR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PAGOR » 10 maja 2009, 20:33

Maliniak_100 rób jak uważasz nie chcesz wymieniać nie wymieniaj, moja ma przejechane 265 tyś km. ostatnio wymieniłem olej i chodzi skrzynia dużo lepiej i jestem pewny że duże jeszcze pojeździ. Niech każdy robi jak chce, ale potem chcesz kupić auto i mówisz jakie zajeżdżone lub coś w tym stylu- a jakie ma być jeśli się o nie nie dba??

P.S. w silniku też najlepiej nie wymieniać oleju albo jeździć na mineralu bo mu to zaszkodzi z tego by wychodziło... :-? :-/
PAGÓR
Obrazek

Marianoit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marianoit » 10 maja 2009, 20:36

Z tego co ja wiem,a czytałem trochę o ogólnej eksploatacji skrzyń, to jak najbardziej wymienia się olej w skrzyni biegów. Na samym forum było o tym sporo.

andrzej12
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: andrzej12 » 10 maja 2009, 20:54

:lol: wymiana w automacie jak najbardziej tak,wymiana w manualu tylko przy remoncie.

Awatar użytkownika
PAGOR
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PAGOR » 10 maja 2009, 21:04

andrzej12 jest w tym trochę racji co mówisz ale wymiana oleju napewno nie pogorszy stanu technicznego skrzyni <ok>
PAGÓR
Obrazek

darnok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darnok » 10 maja 2009, 21:12

W manualnej skrzyni wystarczy utrzymać odpowiedni stan oleju (zrobić dolewkę ewentualnie).
A w automacie to już inna bajka tam pracuje w nim cała hydraulika, jest tam też filtr którego należy wymienić ( ponoć gorzej w multi bo wymaga rozkręcania skrzyni).
Myślę że to właśnie tak jest że serwis specjalnie nie przejmuje się samochodem po upływie okresu gwarancji , dlatego też nie ma w serwisowych wytycznych o wymianie oleju w skrzyni, która zazwyczaj wytrzymuje przynajmniej 250 - 300tys. albo i dużo więcej, na przebieg skrzyni napewno składa się wiele czynników, od kierowcy który nią miesza zaczynając.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Darnok

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja