Witam!
Mam problem z silnikiem 1.8T 163KM silnik BFB przebieg 130km. Po zapaleniu auta i odkręcaniu korka wlewu oleju powietrze z silnika zasyca korek ze nie idzie go wyciągnąć trzeb użyć siły, następnie po wyciągnięciu korka silnik traci wone obroty trzęsie go. Następnie oroty raz ma 1100 raz 900 tak jak zawsze miał, po rzegazowaniu go obtot długo schodza . Był tez słabszy ale po wymianie zaworu DV i kostki która nim steruje jest zrywniejszy ale dalej to niejest to. Turbina po przejechaniu 8 km jest czerwona jak żar z pieca. Przepustnica została wyczyszczona i ustawiona ale w jej okolicach słychać syczenie. Co może być tego przyczyną? są jeszcze jakieś zawory do wymiany? słyszałem ze moze byc winny ezegtor tylko gdzie on sie znajduje? Pozdrawiam
Wysokie podciśnienie w komorze olejow audi a4 2003 1.8 turbo
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- UneeK
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Miałem zatkany zawór regulacji ciśnienia (odmę), objawy - zassany korek wlewu oleju (silnik uruchomiony), przy próbie odkręcenia i odessania, nierówna praca silnika, po zgaszeniu auta długie ssssssyczenie, wymieniłem i jest OK.0x4B25A pisze:UneeK, a czy przypadkiem nie powinno być odwrotnie? Przytkana odma = zwiększone ciśnienie w skrzyni korbowej... co za tym idzie, bagnet oleju powinnien byc wypychany a nie zasysany... to samo z korkiem... Mówię tu akurat patrząc na swoją konstrukcję i odpowietrzenie w głowicach...
UneeK,
W poniższym temacie także dyskusja nt. tego zaworu... -aqj-42-340-km-ciagle-wycieki-oleju-vt43806.htm