przecież już było o tym, że to nieprawdajericho24 pisze: Z tego co wiem to lock-up dziala tylko na 4 i 5 biegu.
[all] TIPTRONIC ZF zbiór wiedzy. Wymiana filtra i oleju ATF
-
- Forum Audi A6 / A7
Zanim wydam kasę w Aso na soft poszperałem trochę i znalazłem takie kodowanie:MaTyS pisze:jericho24
https://a6klub.pl/a6-c6-tiptronik-wymiana-oleju-vt18346,300.htm#404784
001002 = Stock coding; live steering wheel Tiptronic controls in Tip mode only; new Tip strategy, DSP active.
000002 = Live steering wheel Tiptronic controls in D, S or Tip mode; new Tip strategy, DSP active.
001012 = Live steering wheel Tiptronic controls in Tip mode only; new Tip strategy, DSP inactive.
000012 = Live steering wheel Tiptronic controls in D, S or Tip mode; new Tip strategy, DSP inactive.
001022 = Live steering wheel Tiptronic controls in Tip mode only; old Tip strategy, DSP active.
000022 = Live steering wheel Tiptronic controls in D, S or Tip mode; old Tip strategy, DSP active.
000032 = Live steering wheel Tiptronic controls in D, S or Tip mode; old Tip strategy, DSP inactive.
Ja mam pierwsze kodowanie, o dziwo VCDS podpowiada że ta "1" na 3 miejscu oznacza - tiptronic steering wheel installed.
Zmienię kodowanie i opiszę rezultaty.
Pozdro
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
jericho24, to nie są moje słowa, to napisał 0x4B25A, a ja to tylko cytowałem w dyskusji !jericho24 pisze:RomanS napisał/a:
jericho24, niestety... przy większych przebiegach, gdy wymiany nie były wcześniej robione, zalecana jest wysoka ostrożność... czasem nawet lepiej zostawić i nie wymieniać...
Wiem, ale co to znaczy wiekszy przebieg, gdy wiekszosc sprowadzonych do nas aut ma krecone liczniki. Moj akurat ma ori 200kkm .
Ooo, dzięki Piotrus za wsparcie0x4B25A pisze:No właśnie... tak jak Piotruś mówi... nie demonizujcie wymiany oleju...

Części samochodowe online - Motostacja pl
O przepraszam. Kiedy zmieniłem poglądy? Ja zawsze twierdziłem, że wymiana oleju w skrzyni powinna mieć miejsce... bezapelacyjnie... poza tym, producent (ZF) mówi to samo...RomanS pisze:0x4B25A napisał/a:
No właśnie... tak jak Piotruś mówi... nie demonizujcie wymiany oleju...
Ooo, dzięki Piotrus za wsparcie , efekt niesamowity, 0x4B25A, zmienił poglądy o 180 stopni
Jedyne co napisałem, to fakt zachowania pewnej ostrożności, jeśli ktoś nigdy nie wymieniał a potem wymienić chce przy np. 300kkm... może się okazać, że to niewiele da i może nieznacznie przyspieszyć ujawnienie się objawów nieprawidłowej pracy skrzyni... to zresztą potwierdził Piotruś

Tak więc Kolego RomanS pewna ostrożność != nie wymieniać.

To juz bylo, nowa i stara strategia roznia sie tym, ze w trybie manualnym, gdy obroty dochodza do maximum to jedna strategia zmieni bieg automatycznie na wyzszy, a druga pozostawi go bez zmian. Jak bez zmian, to chyba to ta nowaBrianhazard pisze:Zanim wydam kasę w Aso na soft poszperałem trochę i znalazłem takie kodowanie:

- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
No demonizowałeś, że z wymiana oleju w 5 biegowym tiptronicu (bo o taki ktoś pytał) to tylko w Sserwis bo wszędzie indziej nie mozna ufac ....itp.0x4B25A pisze:O przepraszam. Kiedy zmieniłem poglądy?
Kiedy ja próbowałem to wyjasnić, że jest to podstawowa operacja serwisowa, mozliwa do ogarnięcia przez średnio inteligentnego mechanika.
Co prawda potem sie wycofałes, że myslałeś o 6 biegowym tipie z C6.
Trudno dyskutować z kimś kto nawet nie widział 5 biegowego tipa ani jego obsługi

Potem pisałeś o potrzebie ewentualnej adaptacji skrzyni 5 biegowej, ja Ci na to, że w tej skrzyni niczego takiego się nie robi a Ty znowu na to:
Czy mam Ci przysięgać, że tak jest, czy wystarczy gdy potwierdzi to Piotruś0x4B25A pisze:vonito, no właśnie podobno nie... ale nie mam pewności...

Sory za sarkazm, ale to nie sztuka pisać wszystko co się wie lub co się gdzieś słyszało. Wprowadza to wiele wątpliwości, bijemy tu pianę zupełnie niepotrzebnie

A teraz nie wiem czy piszesz powaznie czy to żart ?0x4B25A pisze:Tak więc Kolego RomanS pewna ostrożność != nie wymieniać.
RomanS, moim zdaniem trochę przesadzasz w tym momencie... nie rozumiem po co te wycieczki ad personam?
Pisałem cały czas o 6HP19A czyli skrzyni do C6. Odpowiadałem także koledze vonito, który ma C6...
Pisałem o potrzebie ewentualnej, gdyż masz rację, ale na skrzyniach 5HP się nie znam, bo takiej nigdy nie miałem... Nie napisałem pewnikiem zrób adaptację, a jedynie zasugerowałem, że może warto... jednakże nie mając pewności czy trzeba... widzisz różnicę?
I nie trzeba mi potwierdzenia Piotra...
Pisałem cały czas o 6HP19A czyli skrzyni do C6. Odpowiadałem także koledze vonito, który ma C6...
Pisałem o potrzebie ewentualnej, gdyż masz rację, ale na skrzyniach 5HP się nie znam, bo takiej nigdy nie miałem... Nie napisałem pewnikiem zrób adaptację, a jedynie zasugerowałem, że może warto... jednakże nie mając pewności czy trzeba... widzisz różnicę?
I nie trzeba mi potwierdzenia Piotra...
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
0x4B25A, zauważ, że odpowiedziałem na post kol. kozdro,( który ma w opisie A6C5), po którym rozwinęła sie nasza wymiana zdań.kozdro pisze:Witam w Nowym Roku .Czy ktoś z okolic Wrocka wymieniał olej w tipie na ul. Milickiej we Wrocławiu,jeśli tak to proszę o opinie.Właśnie czeka mnie wymiana i kombinuję jak ominąć SSerwis,może właśnie tutaj
Jak więc mogłeś pomysleć, że chodzi o A6C6

RomanS, zauważ, że rozmawiałem także z kolegą vonito... i wcześniej (przed postem kolegi kozdro) i później... potem już rozmowa się wymieszała i tak już zostało...
Kolego RomanS... komu mam w takim razie wierzyć? I sam przyznaj, że kwestia wcale nie jest taka jasna i oczywista...robi się również
ale koleś z Długołęki sprzedał mi info ze w C5 wystarczy rozłączyć aku na kilkanaście minut żeby skrzynia rozpoczęła adaptację od nowa
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
0x4B25A, sprawa jest prosta i opisana w Instrukcji obsługi Audi A6C5.
Sterownik skrzyni "uczy sie " stylu jazdy kierowcy i potem steruje skrzynią. I tyle.
Odłączenie akumulatora, odłączenie skrzyni lub sterownika powoduje, że sterownik przez krótki czas zbiera te informacje na nowo.
Nie wymaga to żadnej ingerencji serwisu, mechanika czy kierowcy
Trzeba wsiąść do auta i rozpocząć normalne jeżdżenie nim.
Nie da się tego robić na postoju poprzez VAGa (jak np. adaptacje przepustnicy w silniku benzynowym, czy klimatronika) ani przez jakieś jazdy testowe.
Adaptacja jest robiona przy skrzyni multitronik (równiez zmiana softu jest możliwa) ale to inna skrzynia. Może ktoś to myli
?

Sterownik skrzyni "uczy sie " stylu jazdy kierowcy i potem steruje skrzynią. I tyle.
Odłączenie akumulatora, odłączenie skrzyni lub sterownika powoduje, że sterownik przez krótki czas zbiera te informacje na nowo.
Nie wymaga to żadnej ingerencji serwisu, mechanika czy kierowcy

Trzeba wsiąść do auta i rozpocząć normalne jeżdżenie nim.
Nie da się tego robić na postoju poprzez VAGa (jak np. adaptacje przepustnicy w silniku benzynowym, czy klimatronika) ani przez jakieś jazdy testowe.
No tak, to jest po prostu pozbawienie sterownika informacji, które miał dotychczas, więc zbiera je od nowa.vonito pisze:ale koleś z Długołęki sprzedał mi info ze w C5 wystarczy rozłączyć aku na kilkanaście minut żeby skrzynia rozpoczęła adaptację od nowa
Adaptacja jest robiona przy skrzyni multitronik (równiez zmiana softu jest możliwa) ale to inna skrzynia. Może ktoś to myli