Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[all] TIPTRONIC ZF zbiór wiedzy. Wymiana filtra i oleju ATF

Wszystko co dotyczy skrzyń biegów oraz układów napędowych, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu włącznie z innymi pojazdami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 05 sty 2012, 18:11

jericho24 pisze: Z tego co wiem to lock-up dziala tylko na 4 i 5 biegu.
przecież już było o tym, że to nieprawda

Brianhazard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Brianhazard » 05 sty 2012, 18:17

Zanim wydam kasę w Aso na soft poszperałem trochę i znalazłem takie kodowanie:

001002 = Stock coding; live steering wheel Tiptronic controls in Tip mode only; new Tip strategy, DSP active.
000002 = Live steering wheel Tiptronic controls in D, S or Tip mode; new Tip strategy, DSP active.
001012 = Live steering wheel Tiptronic controls in Tip mode only; new Tip strategy, DSP inactive.
000012 = Live steering wheel Tiptronic controls in D, S or Tip mode; new Tip strategy, DSP inactive.
001022 = Live steering wheel Tiptronic controls in Tip mode only; old Tip strategy, DSP active.
000022 = Live steering wheel Tiptronic controls in D, S or Tip mode; old Tip strategy, DSP active.
000032 = Live steering wheel Tiptronic controls in D, S or Tip mode; old Tip strategy, DSP inactive.

Ja mam pierwsze kodowanie, o dziwo VCDS podpowiada że ta "1" na 3 miejscu oznacza - tiptronic steering wheel installed.

Zmienię kodowanie i opiszę rezultaty.

Pozdro

vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz A6 Forum
Rocznik: 2006
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 326KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: vonito » 05 sty 2012, 19:26

Panowie to jak to jest z tym lock-upem...
na jakich biegach zapina gosprzęgło w 6ph19 ?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.7TDI 163KM
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 05 sty 2012, 20:43

jericho24 pisze:RomanS napisał/a:
jericho24, niestety... przy większych przebiegach, gdy wymiany nie były wcześniej robione, zalecana jest wysoka ostrożność... czasem nawet lepiej zostawić i nie wymieniać...

Wiem, ale co to znaczy wiekszy przebieg, gdy wiekszosc sprowadzonych do nas aut ma krecone liczniki. Moj akurat ma ori 200kkm .
jericho24, to nie są moje słowa, to napisał 0x4B25A, a ja to tylko cytowałem w dyskusji !
0x4B25A pisze:No właśnie... tak jak Piotruś mówi... nie demonizujcie wymiany oleju...
Ooo, dzięki Piotrus za wsparcie <okok> , efekt niesamowity, 0x4B25A, zmienił poglądy o 180 stopni <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

jericho24
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jericho24 » 05 sty 2012, 20:43

vonito pisze: napisz jeszcze czy robiłeś adaptację skrzyni po wymianie
W 5HP19?
W niej sie nie robi po wymianie oleju. Przynajmniej takiego info nie znalazlem.

jericho24
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jericho24 » 05 sty 2012, 20:46

goly191 pisze:przecież już było o tym, że to nieprawda
To czemu na 3 biegu jak jade wolno i deliktanie to obroty mam nisko a gdy docisne gazu miarowo to obroty rosna o prawie 600. Na 4 i 5 biegu obroty rosna o niecale 100.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 05 sty 2012, 20:48

RomanS pisze:0x4B25A napisał/a:
No właśnie... tak jak Piotruś mówi... nie demonizujcie wymiany oleju...

Ooo, dzięki Piotrus za wsparcie , efekt niesamowity, 0x4B25A, zmienił poglądy o 180 stopni
O przepraszam. Kiedy zmieniłem poglądy? Ja zawsze twierdziłem, że wymiana oleju w skrzyni powinna mieć miejsce... bezapelacyjnie... poza tym, producent (ZF) mówi to samo...

Jedyne co napisałem, to fakt zachowania pewnej ostrożności, jeśli ktoś nigdy nie wymieniał a potem wymienić chce przy np. 300kkm... może się okazać, że to niewiele da i może nieznacznie przyspieszyć ujawnienie się objawów nieprawidłowej pracy skrzyni... to zresztą potwierdził Piotruś :) <okok>

Tak więc Kolego RomanS pewna ostrożność != nie wymieniać. <luzik>

jericho24
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jericho24 » 05 sty 2012, 21:05

Brianhazard pisze:Zanim wydam kasę w Aso na soft poszperałem trochę i znalazłem takie kodowanie:
To juz bylo, nowa i stara strategia roznia sie tym, ze w trybie manualnym, gdy obroty dochodza do maximum to jedna strategia zmieni bieg automatycznie na wyzszy, a druga pozostawi go bez zmian. Jak bez zmian, to chyba to ta nowa ;)

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 05 sty 2012, 21:48

0x4B25A pisze:O przepraszam. Kiedy zmieniłem poglądy?
No demonizowałeś, że z wymiana oleju w 5 biegowym tiptronicu (bo o taki ktoś pytał) to tylko w Sserwis bo wszędzie indziej nie mozna ufac ....itp.

Kiedy ja próbowałem to wyjasnić, że jest to podstawowa operacja serwisowa, mozliwa do ogarnięcia przez średnio inteligentnego mechanika.
Co prawda potem sie wycofałes, że myslałeś o 6 biegowym tipie z C6.
Trudno dyskutować z kimś kto nawet nie widział 5 biegowego tipa ani jego obsługi <okok>

Potem pisałeś o potrzebie ewentualnej adaptacji skrzyni 5 biegowej, ja Ci na to, że w tej skrzyni niczego takiego się nie robi a Ty znowu na to:
0x4B25A pisze:vonito, no właśnie podobno nie... ale nie mam pewności...
Czy mam Ci przysięgać, że tak jest, czy wystarczy gdy potwierdzi to Piotruś ???

Sory za sarkazm, ale to nie sztuka pisać wszystko co się wie lub co się gdzieś słyszało. Wprowadza to wiele wątpliwości, bijemy tu pianę zupełnie niepotrzebnie <mysli>
0x4B25A pisze:Tak więc Kolego RomanS pewna ostrożność != nie wymieniać.
A teraz nie wiem czy piszesz powaznie czy to żart ?

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 05 sty 2012, 22:15

RomanS, moim zdaniem trochę przesadzasz w tym momencie... nie rozumiem po co te wycieczki ad personam?

Pisałem cały czas o 6HP19A czyli skrzyni do C6. Odpowiadałem także koledze vonito, który ma C6...

Pisałem o potrzebie ewentualnej, gdyż masz rację, ale na skrzyniach 5HP się nie znam, bo takiej nigdy nie miałem... Nie napisałem pewnikiem zrób adaptację, a jedynie zasugerowałem, że może warto... jednakże nie mając pewności czy trzeba... widzisz różnicę?

I nie trzeba mi potwierdzenia Piotra...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 05 sty 2012, 22:32

kozdro pisze:Witam w Nowym Roku .Czy ktoś z okolic Wrocka wymieniał olej w tipie na ul. Milickiej we Wrocławiu,jeśli tak to proszę o opinie.Właśnie czeka mnie wymiana i kombinuję jak ominąć SSerwis,może właśnie tutaj
0x4B25A, zauważ, że odpowiedziałem na post kol. kozdro,( który ma w opisie A6C5), po którym rozwinęła sie nasza wymiana zdań.

Jak więc mogłeś pomysleć, że chodzi o A6C6 ???

vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: vonito » 05 sty 2012, 22:38

jericho24 pisze: W 5HP19?
W niej sie nie robi po wymianie oleju. Przynajmniej takiego info nie znalazlem.
robi się również :)
ale koleś z Długołęki sprzedał mi info ze w C5 wystarczy rozłączyć aku na kilkanaście minut żeby skrzynia rozpoczęła adaptację od nowa ;)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 05 sty 2012, 22:40

RomanS, zauważ, że rozmawiałem także z kolegą vonito... i wcześniej (przed postem kolegi kozdro) i później... potem już rozmowa się wymieszała i tak już zostało...
robi się również
ale koleś z Długołęki sprzedał mi info ze w C5 wystarczy rozłączyć aku na kilkanaście minut żeby skrzynia rozpoczęła adaptację od nowa
Kolego RomanS... komu mam w takim razie wierzyć? I sam przyznaj, że kwestia wcale nie jest taka jasna i oczywista...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 05 sty 2012, 23:02

0x4B25A, sprawa jest prosta i opisana w Instrukcji obsługi Audi A6C5. :)
Sterownik skrzyni "uczy sie " stylu jazdy kierowcy i potem steruje skrzynią. I tyle.

Odłączenie akumulatora, odłączenie skrzyni lub sterownika powoduje, że sterownik przez krótki czas zbiera te informacje na nowo.

Nie wymaga to żadnej ingerencji serwisu, mechanika czy kierowcy <okok>

Trzeba wsiąść do auta i rozpocząć normalne jeżdżenie nim.
Nie da się tego robić na postoju poprzez VAGa (jak np. adaptacje przepustnicy w silniku benzynowym, czy klimatronika) ani przez jakieś jazdy testowe.
vonito pisze:ale koleś z Długołęki sprzedał mi info ze w C5 wystarczy rozłączyć aku na kilkanaście minut żeby skrzynia rozpoczęła adaptację od nowa
No tak, to jest po prostu pozbawienie sterownika informacji, które miał dotychczas, więc zbiera je od nowa.

Adaptacja jest robiona przy skrzyni multitronik (równiez zmiana softu jest możliwa) ale to inna skrzynia. Może ktoś to myli ???

vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: vonito » 05 sty 2012, 23:02

no właśnie... ja się nie zapieram ale takie info dostałem... i piszę teraz o 5hp19 ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja